7 tips om je cv te verbeteren die je maar vijf minuten kosten

Als je solliciteert, wil je het beste cv meesturen dat je kunt bedenken. Jammer dat je na verloop van tijd altijd een beetje blind wordt voor je eigen fouten. Deze verbeteringen kosten je maar zo’n vijf minuten per stuk!

1. De opmaak

Check of de opmaak van je cv wel consequent is. Heb je niet ergens per ongeluk een ander lettertype gebruikt, staan er geen rare tabs en heb je bijvoorbeeld alle functie-titels op dezelfde manier weergegeven? Je wilt niet dat het er slordig uitziet.

2. Verwijder alle opsmuk

Tenzij je een designer bent en het juist een manier is om je skills te laten zien: verwijder alle tierelantijntjes en ‘mooie opmaak’. Voor jou ziet het er misschien professioneel uit, maar een recruiter pikt die standaardopmaakjes uit Word er feilloos uit.

3. Vervang cliché-woorden

Noem jij jezelf ‘leergierig’, ‘sociaal’, ‘enthousiast’ en een ‘teamplayer’? Nou, daarmee val je dus niet op, want dat heeft bijna iedereen op z’n cv staan. 

4. Maak een apart kopje voor je stages

Als je nog studeert of bijna afgestudeerd bent, dan wil je de ervaring die je wél hebt, zo prominent mogelijk op je cv hebben. Verstop je stages dus niet onder ‘opleidingen’, maar maak er een apart kopje voor aan. Je kunt het ‘stages’ noemen, maar beter nog is ‘ervaring in vakgebied X’. Beschrijf je stages zoals je met een ‘echte’ baan zou doen.

5. Zoek een oplossing voor ‘eenzame’ woorden

Past een zin her en der niet op één regel, maar komt een woord daardoor alleen op de volgende regel te staan? Dat is zonde van de ruimte én het staat slordig. Probeer de zinnen te herformuleren. Kun je het echt niet bondiger vertellen? Overweeg dan om iets toe te voegen. Maar alleen als het relevant is!

6. Voeg scheidingslijnen toe

Als je tussen elke sectie van je cv een scheidingslijn plaatst, is je cv makkelijker te scannen. Op die manier worden de opleiding, werkervaring en overige info echt aparte blokken.

7. Lees je cv van achter naar voren (hardop)

Een trucje als je je eigen fouten niet meer ziet: lees van achter naar voren. Op die manier ben je minder geneigd te lezen wat er moet staan, in plaats van wat er daadwerkelijk staat. Ook hardop lezen is een handig trucje hiervoor.