Young Talent Factory

pexels-karolina-grabowska-4467687
  • Creëren van fit tussen student & organisaties
  • Workshops op maat
  • Inspirerende ervaren trainers
  • Via opleidingsinstellingen nauw contact met studenten

9 tips om een baan te vinden na je studie

18 augustus 2021

1. Begin op tijd met solliciteren

We zullen het niet mooier maken dan het is: de arbeidsmarkt is niet bepaald op z’n best. De kans dat je vanuit je studie meteen doorrolt in je eerste baan is dus niet heel groot. Daarom is het belangrijk dat je je al tijdens je afstuderen bezighoudt met zoeken en solliciteren. Ook als je daar eigenlijk geen zin in of tijd voor hebt. Neem ook contact op met de bedrijven waar je stage hebt gelopen, om te laten weten dat je binnenkort op de arbeidsmarkt komt.

2. Af en toe zoeken is niet echt zoeken

Als je dagelijks een uurtje besteedt aan zoeken op vacaturesites, kom je er niet. Houd in je achterhoofd dat zo lang je nog geen werk hebt, je belangrijkste taak is: werk zoeken. Dus niet: series kijken, met vrienden in de kroeg hangen of uitslapen. Ga flink aan de slag, en houd het niet bij online sollicitaties. [link:20826] zoek contact met mensen uit je netwerk, bel bedrijven en verstuur open sollicitaties. Ook belangrijk: bel na een afwijzing even met de hr-manager om te vragen waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek en vraag om tips.

3. Netwerken

We noemden het hierboven al even: zoek contact met mensen uit je netwerk. Is je netwerk nog niet bepaald groot; zorg dat het groter wordt. Dat kun je doen door vrijwilligerswerk te doen, carrièrebeurzen te bezoeken of lezingen in jouw vakgebied te bezoeken (en daar dus met mensen te praten!).

4. Laat je brieven en cv checken door een expert

Jij denkt natuurlijk dat je jouw cv en sollicitatiebrieven goed zijn, anders zou je ze niet versturen. Maar als je sollicitaties niets opleveren, moet er kennelijk iets veranderen. Vraag advies aan vrienden en studiegenoten, maar ook een professionele cv-check is geen slecht idee. Vaak kun je dit laten doen op een carrièrebeurs, maar bestaan ook bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Hebben mensen in jouw omgeving wél snel een baan gevonden? Vraag of je hun brief en cv mag lezen – wie weet doe je erbruikbare ideeën uit op.

5. Doe werkervaring op

Als je vaak te horen krijgt dat je te weinig werkervaring hebt, is het zaak daar iets aan te doen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, stage of werkervaringsplek.

6. Googel jezelf

Die dronken foto’s op Facebook zijn leuk tijdens je studententijd, maar wellicht dat een werkgever daar niet echt blij van wordt. Check de privacy-instellingen van je Facebook en Twitter en verwijder dingen die je liever niet meteen op tafel gooit tijdens een sollicitatie. Want je kunt er zeker van zijn dat werkgevers je gaan googelen voordat je op gesprek komt.

7. Wees kritisch: waar solliciteer je?

Je hebt vast een paar droombedrijven waar je het allerliefst zou willen werken. Houd het niet alleen daar bij in je zoektocht naar een baan. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar start-ups, deze nieuwe, jonge bedrijven zoeken vaak ook mensen die jong en enthousiast zijn – terwijl werkervaring vaak iets minder belangrijk is.

8. Uitzendbureaus

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als afgestudeerde hbo’er of wo’er: een uitzendbureau. Toch is het een goed idee om je in te schrijven. Komen er wel vacatures langs in jouw vakgebied, dan ben je meteen op de hoogte. De vaak tijdelijke banen bieden je wel de kans om ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden. En mocht het bedrijf nou erg enthousiast over jou zijn; wie weet wat er dan nog meer voor je in zit.

9. Bereid standaardvragen voor

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je standaard sommige vragen verwachten. Wat zijn jouw minpunten? Wat zijn jouw pluspunten? Waar sta jij over 5/10/15 jaar? Zorg dat je hier al antwoorden op hebt. Vraag ook om je heen wat voor vragen anderen kregen tijdens sollicitatiegesprekken. Als je deze dingen voor jezelf helder hebt, hoef je, als je daadwerkelijk een gesprek hebt, je in de voorbereiding alleen maar te richten op het bedrijf zelf. 

Sollicitatietips

ENTHOUSIAST?
PLAN EEN GESPREK

Laat hier jouw gegevens achter.

Waar heb je interesse in? 
Jouw gegevens worden gebruikt voor arbeidsbemiddeling, dit vindt deels geautomatiseerd plaats. In ons Privacy Statement kun je nalezen hoe wij jouw gegevens verwerken.