Cv dont’s: dit zet je niet op je cv

Heb je je cv klaar? Tijd om het er eens bij te pakken en te checken op deze cv dont’s. Dit zijn de dingen die je beter niet op je cv kunt zetten.

Leugens

Een ‘leugentje om bestwil’ kan absoluut niet op je cv. Met een leugen zet je jouw baan én je reputatie op het spel.

Verkeerde contactgegevens

Lees je cv altijd nog even door voor je het verstuurt. Is je cv nog actueel? Heb je in de tussentijd je e-mailadres veranderd of een ander telefoonnummer in gebruik genomen? Zorg dat er geen verkeerde contactgegevens op je cv staan, want een werkgever of recruiter moet jou natuurlijk wel kunnen bereiken.

Niet relevante informatie

Je cv moet bestaan uit enkel en alleen relevantie informatie. De basisschool? Daar hebben we allemaal op gezeten. Een serie kortdurende baantjes in een andere branche dan de functie waarop je nu solliciteert? Niet interessesant. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je gewicht, uiterlijk, dieet of geloofsovertuiging.

Niet serieuze e-mailadressen

We hebben ze allemaal gehad toen we jong waren: e-mailadressen bestaande uit een grapje, je nickname of je favoriete band. Hoe begrijpelijk en creatief deze e-mailadressen soms ook zijn: ze horen niet thuis op een cv. Om serieus genomen te worden, maak je gebruik van een zakelijk en serieus e-mailadres.

Grappen

Maak geen grappen op je cv en in je sollicitatiebrief. Ten eerste horen ze daar niet thuis, ten tweede weet je niet hoe deze grappen overkomen op de lezer. Houd het zakelijk.

Reden van vertrek

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd naar de reden van vertrek bij je huidige of eerdere baan. Het is natuurlijk goed om daar tijdens het gesprek antwoord op te geven, maar je hoeft dit niet op je cv te zetten.

‘Foute’ foto’s

Vakantiefoto’s, selfies, Snapchats en uitgaansfoto’s: ze horen niet thuis op je cv. Hoe bepaal je of een foto ‘fout’ is? Kijk naar de foto en vraag je af: Zou ik er ook zo uit willen zien op mijn eerste werkdag? En: staat er informatie op de foto dat slecht over kan komen? Is de foto in de kroeg gemaakt? Misschien niet zo handig. Een mooie profielfoto met een bosrijke achtergrond of voor de boekenkast? Prima.

Cv do’s

Natuurlijk hebben we ook tips over wat je absoluut wél op je cv moet zetten. Lees bijvoorbeeld onze 8 algemene cv-tips, de 10 schrijftips voor je cv of bekijk inspirerende cv voorbeelden.