Dit zet je níet in je sollicitatiebrief

Heb je de lijst met tips voor je sollicitatiebrief doorgenomen en onze sollicitatiebrief checklist gelezen? Neem dan als laatste de sollicitatiebrief dont’s door. Een overzicht van de dingen die je absoluut niet in je sollicitatiebrief moet zetten.

Lange zinnen

De lezer heeft waarschijnlijk meer te doen en ook meerdere sollicitatiebrieven ontvangen. Gebruik daarom korte zinnen, eenvoudige woorden en kom snel tot de kern van je brief.

Groetjes

Groetjes stuur je naar vrienden en familie. Je sollicitatiebrief sluit je af met ‘vriendelijke groeten’.

De bijlagen vergeten

Dubbelcheck altijd of je je cv als bijlage hebt toegevoegd! Niets is slordiger dan een bijlage vergeten en later doorsturen.

Word-documenten

Stuur je je cv en brief per e-mail of online aanmeldformulier? Stuur je documenten dan als .pdf-bestand. Dit verandert de lay-out niet en er kan niets in veranderd worden.

Grappen en grollen

Gebruik geen humor. Je weet niet hoe dit overkomt en het komt niet professioneel over.

Clichés

Ben je een teamspeler of perfectionist? Je bent niet de enige. Vermijd deze clichés en kies voor unieke woorden die echt bij jou horen (jij bent immers uniek!).

Negatieve ervaringen met je huidige of vorige werkgever

Met ‘Ik ben nogal uitgekeken op mijn oude baan’ of ‘het klikt niet tussen mij en mijn huidige werkgever’ maak je weinig kans.

Ikke, ikke, ikke

Begin niet elke zin met ‘ik’, maar breng variatie aan.

Een standaard sollicitatiebrief gebruiken

Wat voor het ene bedrijf belangrijk is, kan voor het andere bedrijf een minpunt zijn. Kortom: nee, geen standaard brief!