Tips: een goede sollicitatiebrief schrijven

Het doel van een sollicitatiebrief is natuurlijk: een goede indruk achterlaten en uitgenodigd worden voor een gesprek. Daarom is het belangrijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. In dit artikel: onze tips & tricks zodat jij een goede sollicitatiebrief kunt schrijven.

Gebruik de sollicitatiebrief checklist

De algemene tips voor een sollicitatiebrief schrijven staan in deze checklist. Lees hier hoe je je brief begint, waar je je contactgegevens zet, en hoe je je brief afsluit. Handig om erbij te houden tijdens het schrijven!

Maak je sterke punten duidelijk

Schrijf, aan de hand van je sterke punten, je sollicitatiebrief zo dat het voor je aanstaande werkgever overduidelijk is dat jij geknipt bent voor deze baan. Laat dit vooral zien met voorbeelden: 'U vraagt om iemand die goed bestand is tegen stress. In mijn vorige functie was stress dagelijkse routine en zelfstandigheid een belangrijk onderdeel. Hier werd ik goed op beoordeeld'.

Voldoe je niet aan alle eisen? Schrijf op wat je wél in huis hebt!

Als jouw kennis en ervaring niet 100 procent aansluit op de vacature, haak dan niet af maar kijk of je het kunt compenseren. Heb je een cursus gedaan die vergelijkbaar is? Schrijf dit dan op.

Breng je motivatie goed onder woorden

Met je motivatie onderscheid je je van anderen. Wat maakt jou uniek? Wat is jouw meerwaarde? Vertel hier uitgebreid over. Vind je dit lastig? Lees dan onze tips voor het schrijven van je motivatie.

Benieuwd naar wat je juist níet in je brief moet schrijven? Check onze sollicitatiebrief dont’s.