Met deze tips schrijf je een goede motivatie

Een motivatie schrijven is voor veel mensen lastig. Want je weet gerust wel wat jouw meerwaarde is en waarin jij uniek bent, maar hoe zorg je ervoor dat dit goed overkomt op papier? Met deze tips schrijf je een goede motivatie.

Licht 3 belangrijke punten uit

Zet voor jezelf op een rijtje wat de punten zijn waaruit blijkt dat jij de geschikte kandidaat voor deze job bent. Beschik je over de gevraagde diploma’s, heb je de nodige werkervaring, pas je precies in het profiel? Schrijf alle punten op. Heb je er meer dan drie? Kies dan de drie punten uit waarvan jij denkt dat ze het zwaarst wegen.

Wat kun je over deze punten vertellen?

Heb je tijdens je studie bijvoorbeeld een minor gevolgd die perfect aansluit op een van de werkzaamheden in de vacature? Of heb je hier jouw scriptie over geschreven? Onthoud: de feiten staan al op je cv. In je motivatie heb je de kans om hier iets bijzonders over te vertellen.

Zoek naar iets origineels

Nu je de drie belangrijkste aansluitingspunten hebt opgeschreven, noem je een origineel feitje. Iets waaruit blijkt dat jij nét dat beetje extra hebt ten opzichte van de andere sollicitanten. Interesses Is er bijvoorbeeld iets dat je hebt geleerd met sport/hobby wat bij deze functie van toepassing is? Kun je aantonen dat je erg geïnteresseerd bent in het product of de dienstverlening? Heb je een lezing bijgewoond over een relevant onderwerp of je hier op een andere manier in verdiept? Noem het!

Zoem in op de organisatie

Vertel waarom de organisatie jou zo aanspreekt. Wat is de missie van deze organisatie en waarom (en hoe!) wil jij daar zo graag aan bijdragen?

Lees nog eens door wat je zojuist allemaal hebt opgeschreven.

Past dit bij jou als persoon? Voel je je hier prettig bij, of vind je dat je te bescheiden of juist te zelfverzekerd bent? Pas de tekst aan tot jij je hier helemaal prettig bij voelt. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf anders voordoet dan je bent.

Nog wat aandachtspunten

Hier zijn nog een paar tips voor het schrijven van je motivatiebrief:

  • Schrijf positief
  • Schrijf actief
  • Schrijf kort en bondig
  • Begin je zin nooit met ‘ik’
  • Gebruik geen clichés
  • Gebruik geen uitroeptekens

Checklist sollicitatiebrief

Sollicitatie en motivatie klaar? Op naar de volgende stap: check jouw brief met deze handige sollicitatiebrief checklist. En lees ook even door wat je absoluut níet in je brief moet schrijven