De inhoud van een sollicitatiegesprek

Of je nu wel of geen ervaring hebt met sollicitatiegesprekken: het is voor iedereen fijn om wat meer te weten over de inhoud van een sollicitatiegesprek. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Allereerst: de ijsbreker

Een gesprek begint vaak met wat algemene beleefde vragen of opmerkingen. ‘Kon je het makkelijk vinden?’ of ‘Wat een lekker weer heb je meegenomen!’ Dit is bedoeld als ijsbreker.

Introductie

Vervolgens stellen de gesprekspartners zich voor en vertellen wat meer over hun rol. Er is vaak iemand van HR aanwezig en een direct leidinggevende. De HR adviseert na het gesprek, de leidinggevende besluit.

Jezelf voorstellen

Vaak wordt er vervolgens gevraagd naar wie jij bent. Ga hierin nog niet te diep in op je cv, maar vertel wat algemene dingen over jezelf. De rest komt ongetwijfeld later aan bod.

Informatie over het bedrijf

Er wordt vaak gevraagd wat je weet over het bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van het bedrijf, de concurrentie, de laatste ontwikkelingen (check bijvoorbeeld de nieuwspagina op de website van het bedrijf) en van wat jou aanspreekt in de functie. Stel vragen als blijk van verdieping en belangstelling.

Je cv doorlopen

Men gaat in op je cv. Je persoonlijke situatie, keuzes van opleidingen en werkgevers, reden van vertrek, behalen van diploma's en wat je doet in je vrije tijd.

Informatie sollicitatie

Hier gaat je gesprekspartner na of je geschikt bent voor de functie en of jouw profiel hierop aansluit. Ben jij de juiste persoon? Sluiten jouw competenties aan en heb je de gewenste werkervaring? Ook je motivatie voor de functie en de organisatie komen aan bod. Bereid je extra goed voor door deze voorbeeldvragen door te nemen.

Gelegenheid tot het stellen van vragen

Als je geen vragen hebt, kun je ook zaken bespreken die nog niet naar voren zijn gebracht. Wees voorzichtig met vragen over het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Bespreek dit liever in een tweede gesprek.

Afsluiting van het gesprek

Mocht het verloop van de procedure nog niet eerder besproken zijn dan is het handig om daar nu naar te vragen.

En nu? Tips voor na je sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is voorbij, maar dat betekent niet dat je alleen maar hoeft af te wachten. Lees hier hoe je een bedankbrief voor na je sollicitatiegesprek opstelt.