Tips voor je eerste werkdag

De eerste werkdag bij een nieuwe baan is altijd spannend. Er wordt nog niet zoveel van je verwacht, maar je wil toch graag een goede indruk maken. Wil je weten hoe je dat doet? Neem onderstaande do’s and dont’s voor je eerste werkdag door.

Kom meer te weten over de bedrijfscultuur

Verdiep je voordat je aan het werk gaat alvast in de bedrijfscultuur. Heb je de ‘over ons’ pagina op de website doorgenomen? En heb je op Facebook, Linkedin- of Twitter gekeken? Op je eerste werkdag kun je meer te weten te komen over de bedrijfscultuur door te observeren. Hoe zijn je collega’s gekleed? Hoe gaan ze met elkaar om? Hoe verloopt de communicatie tussen verschillende afdelingen?

Wees proactief (hoe zenuwachtig je ook bent)

Als je je proactief opstelt op je eerste werkdag, leer je al direct veel mensen kennen en zo kom je veel te weten over jouw collega’s en het bedrijf. En hoe sneller je je onder je collega’s voegt, hoe sneller je er helemaal bij hoort. Dus: stel jezelf voor, vraag of je mee mag lunchen en last but not least: ontdek hoe het koffieapparaat werkt.

Maak een to-do lijstje

Het kan handig zijn om een to-do-lijstje klaar te hebben voor je eerste werkdag. Meestal komt daar niets van omdat jouw nieuwe werkgever een programma voor je heeft bedacht, maar het is goed om een plan B. te hebben. Op je to-do-lijst schrijf je onderwerpen op waar jij graag meer over te weten wilt komen, en mensen die je wilt ontmoeten.

Kom op tijd

Het is een open deur, maar te belangrijk om niet te noemen: zorg dat je niet te laat komt op je eerste werkdag!

Frisse adem

Hoe lekker salami of knoflook ook is: vermijd dit voor je werkdagen. Neem pepermuntjes mee in je tas. Je voelt je een stuk zekerder met een frisse adem.

Wees niet té enthousiast

Enthousiasme is goed, maar wees niet te enthousiast. Je loopt het risico dat je overkomt als een stuiterbal en niet serieus genomen wordt. Hoe blij je ook bent met deze baan: keep it cool.