De inhoud van een sollicitatie gesprek
Of je nu wel of geen ervaring hebt met sollicitatiegesprekken: het is voor iedereen fijn om wat meer te weten over de inhoud van een sollicitatiegesprek. Zo weet je wat je kunt verwachten.
Het gesprek zal allereerst beginnen met wat algemene beleefde vragen of opmerkingen. ‘Kon je het makkelijk vinden?’ of ‘Wat heb je een lekker weer meegenomen!’ Dit is bedoeld als ijsbreker. Vervolgens stellen de gesprekspartners zich voor en vertellen wat meer over hun rol. Er is vaak iemand van HR aanwezig en een direct leidinggevende. De HR adviseert na het gesprek, de leidinggevende besluit. Vaak wordt er vervolgens gevraagd naar wie jij bent. Ga hierin nog niet te diep in op je cv, maar vertel wat algemene dingen over jezelf. De rest komt ongetwijfeld later aan bod. Daarnaast wordt er vaak gevraagd wat je weet over het bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van het bedrijf, de concurrentie, de laatste ontwikkelingen (check bijvoorbeeld de nieuwspagina op de website van het bedrijf) en van wat jou aanspreekt in de functie. Stel vragen als blijk van verdieping en belangstelling. Vervolgens zal men ingaan op je cv. Je persoonlijke situatie, keuzes van opleidingen en werkgevers, reden van vertrek, behalen van diploma's en wat je doet in je vrije tijd.
Vervolgens zal de gesprekspartner bekijken of je geschikt bent en of jouw profiel hierop aansluit. Sluiten jouw competenties aan en heb je de gewenste werkervaring? Ook je motivatie voor de functie en de organisatie komen aan bod. Bereid je extra goed voor door de meest gestelde vragen door te nemen. Wanneer je geen vragen hebt, kun je ook zaken bespreken die nog niet naar voren zijn gebracht. Wees voorzichtig met vragen over het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Bespreek dit liever in een tweede gesprek.
Op sollicitatiegesprek: dit zijn de meest gestelde vragen
Welke vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek? Gebruik deze voorbeeldvragen ter voorbereiding. Maar: hou natuurlijk een open mind en ruimte voor spontaniteit. Studeer de antwoorden op deze sollicitatievragen dus niet in, maar gebruik ze om vooraf te bedenken wat voor antwoord je ongeveer kunt geven.