Tips voor je eerste werkdag

 

Na een lange periode van motivatiebrieven schrijven, het CV perfectioneren en sollicitatiegesprekken voorbereiden is die ene dag eindelijk daar. Het is tijd om de geschepte verwachtingen waar te gaan maken. De eerste werkdag bij een nieuwe baan is altijd spannend. Er wordt nog niet zoveel van je verwacht, maar je wil toch graag een goede indruk maken. Hoe pak je dat nou het beste aan? ASA helpt jou zo goed mogelijk te verschijnen op je eerste werkdag.

 

Kom op tijd!

Allereerst, het is een open deur, maar te belangrijk om niet te noemen: zorg dat je niet te laat komt op je eerste werkdag! Ga lekker op tijd naar bed en zorg dat je energiek op de werkvloer kan verschijnen. Ondanks dat je gespannen bent is het belangrijk dat je veel lacht en een spontane houding hebt. Zo zullen collega’s ook eerder op je af stappen en interesse in je tonen. En onthoud, een eerste indruk maak je maar één keer!

 

Wees proactief

Door de spanning en de stress kan het gebeuren dat je een passieve, afwachtende houding inneemt. Desondanks is het belangrijk dat je je proactief opstelt. Wanneer je je proactief opstelt op je eerste werkdag, leer je al direct veel mensen kennen en kom je meer te weten over jouw collega’s en het bedrijf. En hoe sneller je je onder je collega’s voegt, hoe sneller je er helemaal bij hoort. Dus: stel jezelf voor, vraag of je mee mag lunchen en last but not least: ontdek hoe het koffieapparaat werkt. Maar let wel op, enthousiasme is goed, maar wees niet te enthousiast. Je loopt het risico dat je overkomt als een stuiterbal en niet serieus genomen wordt. Hoe blij je ook bent met je nieuwe baan: keep it cool.

 

Bedrijfscultuur

Daarnaast is het slim om je van te voren te verdiepen in de bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur beïnvloedt de prestaties en daarmee de resultaten van een onderneming. Heb je de ‘over ons’ pagina op de website doorgenomen? En heb je op Facebook, Linkedin- of Twitter gekeken? Op je eerste werkdag kun je meer te weten te komen over de bedrijfscultuur door te observeren. Hoe zijn je collega’s gekleed? Hoe gaan ze met elkaar om? Hoe verloopt de communicatie tussen verschillende afdelingen? Dit zijn aspecten waardoor je snel de bedrijfscultuur van een bedrijf kan leren kennen.

 

To do list

Bovendien kan het handig zijn om een to-do-lijstje klaar te hebben voor je eerste werkdag. Meestal komt daar niets van omdat jouw nieuwe werkgever een programma voor je heeft bedacht, maar het is goed om een plan B. te hebben. Op je to-do-lijst schrijf je onderwerpen op waar jij graag meer over te weten wilt komen, en mensen die je wilt ontmoeten. Je eerste dag zal vooral bestaan uit luisteren, maar het kan toch handig zijn een paar vragen achter de hand te hebben. Wanneer je goede vragen stelt laat je zien dat je competent, nieuwsgierig en leergierig bent. Het kan handig zijn pen en papier mee te nemen, alle nieuwe informatie onthouden wordt nogal lastig!

 

Keep it cool!

Al het bovenstaande zijn enkel tips, zorg ervoor dat je vooral lekker jezelf blijft. Wanneer je je anders voordoet dan dat je eigenlijk bent, creëer je onjuiste verwachtingen voor de toekomst. Wanneer je na enige tijd niet het gevoel hebt dat je jezelf kan zijn op de werkvloer, vraag jezelf dan af of je wel helemaal op je plek zit. Het is vooral belangrijk dat je er zin in hebt en dit ook uitstraalt. Remember: Keep calm & you can do it!