Cv maken

 

Het cv is een van de belangrijkste documenten dat nodig is wanneer je op zoek bent naar werk. In het cv zet je al je diploma’s en werkervaring op een rij, om zo een duidelijk overzicht te geven aan jouw werkgever. Doordat recruiters vaak door een stapel cv’s gaan, is het belangrijk dat jouw cv de aandacht trekt. Een duidelijk en aantrekkelijk cv schrijven kan best lastig zijn, maar geen paniek, ASA helpt jou hier uiteraard mee. Hieronder vind je verschillende tips hoe je met jouw cv extra uit kan blinken en de recruiter kan overtuigen van jouw kwaliteiten!

Lees dan ook eens: Zo trek je de aandacht van recruiters - 8 tips

Personalia en contactgegevens 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de recruiter weet wie er solliciteert. In een cv wordt dit de personalia genoemd, waarbij het belangrijk is de volgende dingen op te nemen:

 

  • Voor- en achternaam
  • Adres + woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Nationaliteit
  • Geboortejaar
  • Geslacht
  • Rijbewijs 

 

Wel of geen foto? Een recruiter mag dit niet verplicht stellen, omdat er niet gekozen moet worden op basis van uiterlijk, maar op basis van kwaliteiten. De keuze voor het wel of niet toevoegen is aan jou. Wanneer je een goede, representatieve foto hebt kan het slim zijn om deze op het cv te zetten. Opvallen is belangrijk, maar een slechte foto kan de recruiter weer afleiden van je kennis en ervaring.

 

TIP! Om nog wat extra op te vallen kan het slim zijn om een persoonlijk stukje over jezelf te schrijven. Hierin kan je jezelf wat informeler en persoonlijker maken en kan de recruiter jou wat beter leren kennen.

 

Werkervaring

Nadat je jezelf hebt voorgesteld is het belangrijk te benoemen in welke periode je bij welk bedrijf hebt gewerkt. De recruiter kijkt enkel naar de relevante werkervaring voor de vacature. Het heeft dus weinig nut om in je cv al je bijbaantjes te benoemen die maar 2 maanden hebben geduurd. Benoem ook welke functie je hebt verricht in een bepaald bedrijf, maar vermijd te lange teksten. Het is van belang de banen in volgorde van heden naar verleden te zetten. Op deze manier kan de recruiter het beste zien over welke ervaring je beschikt en of je helemaal ready bent voor de job. 

 

Opleidingen

Naast werkervaring zijn alle jaren zwoegen in de schoolbanken ook zeker een plekje waardig op je cv. Voor opleiding is het ook belangrijk te ordeneren van meest recent naar minst recent. Mocht je nog andere relevante studie gerelateerde zaken hebben gedaan, zoals een minor, scriptie, vakken of studieactiviteiten, vergeet deze dan zeker niet te vermelden. 

 

Extra kennis en vaardigheden 

Wanneer je over extra vaardigheden beschikt, kan dit aantrekkelijk zijn voor de recruiter. Dit moeten wel onderscheidende dingen zijn, geen algemene vaardigheden waar iedereen over beschikt. Heb je bijvoorbeeld een taalcursus van een vreemde taal gedaan of een andere interessante cursus gevolgd, vermeld dit dan ook zeker even op je cv. Heb je een eigen website gemaakt of schrijf je bijvoorbeeld interessante blogs? Voeg dan een hyperlinkje toe aan je cv. Dit zijn allemaal pluspunten waarmee jij net wat meer kan uitblinken tegenover anderen!

 

CV-Building

Met cv-building wordt het proces van het opbouwen van relevante werkervaring en nevenactiviteiten bedoelt. Wanneer je dit tijdens je studententijd al bijhoudt, heb je later ongetwijfeld een streepje voor op andere sollicitanten. Er zijn verschillende functies die een positieve invloed hebben op de beoordeling van je cv. Dit zijn bijvoorbeeld bestuursfuncties, vrijwilligerswerk, een eigen bedrijf of topsport. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor een raakvlak of interessant gespreksonderwerp tijdens het sollicitatiegesprek. Daarnaast scheppen deze ervaringen een positief beeld over persoonlijkheidskenmerken, zoals doorzettingsvermogen, ondernemen en verantwoordelijkheidsgevoel. 

 

Interessante artikelen om je CV te verbeteren