Zo trek je de aandacht van recruiters - 8 tips

Twee vrouwen overleggen
20 september 2022

Ben je op zoek naar manieren om op te vallen bij recruiters? In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het essentieel om jezelf te onderscheiden. Onze recruiters geven jou praktische tips om de aandacht van andere recruiters te trekken en een onvergetelijke eerste indruk te maken. Zowel voor beginners op de arbeidsmarkt of ervaren sollicitaten, deze strategieën zullen je helpen om in de schijnwerpers te staan bij de recruiters van jouw droombedrijf.

In dit artikel hebben we acht essentiële tips verkend om de aandacht van recruiters te trekken. Van het optimaliseren van je CV tot het actief zijn op sociale media (met name LinkedIn), elke stap brengt je dichter bij je doel. Onthoud. in de wereld van werkzoekenden is het de kunst om niet alleen gezien, maar ook onthouden te worden. Dus zet je beste beentje voor en laat een onuitwisbare indruk achter!

1. Richt je op ‘keywords’

Normaal gesproken begin je met een opsomming van de opleidingen die je gevolgd hebt en je werkervaring, dat ziet allemaal nogal hetzelfde uit voor een recruiter. Maar draai de volgorde van je cv eens om. Begin met het gedeelte over waar je goed in bent, een soort samenvatting van je kwaliteiten. Voordat je dat gaat doen, lees je de vacature nog een goed door. Wat verwachten ze van de medewerker, was is de functieomschrijving en welke woorden komen steeds terug. Pik er uit wat van toepassing is op jou en licht deze punten uit. Dan hoeft een recruiter niet ver te lezen voordat diegene gevonden heeft waar hij naar zoekt.

2. Maak goed gebruik van koppen

Tuurlijk maak je gebruik van koppen zoals werkervaring, opleidingen en diversen. Daar mag je best wat meer aandacht aan besteden. De koppen mogen wel uitgebreider en misschien heb je wel meer koppen nodig om alles goed te kunnen benoemen. Doe dat vooral, dat trekt alleen maar de aandacht van de recruiter die eens een keer wat anders ziet dan steeds dezelfde koppen.

3. Bij een bekend bedrijf gewerkt? Laat dat vooral naar voren komen

Heb je een baan of stage gehad bij een bekend bedrijf in jouw vakgebied? Besteed hier dan iets meer aandacht aan. Maak ze dikgedrukt of in allemaal hoofdletters, zodat ze opvallen. Een recruiter is echt wel nieuwsgierig als hij een bekende naam ziet staan, dan willen ze echt wel weten wat je daar dan hebt gedaan. Dan heb je toch weer iets langer hun aandacht weten te pakken.

4. Laat je persoonlijkheid niet links liggen

Een cv hoort eigenlijk alleen over werk te gaan en waarom jij de vacature zou moeten opvullen. Maar daar zijn er vast wel meer cv’s van. Laat je persoonlijkheid naar voren komen, laat zien wie jij bent. Heb jij bijvoorbeeld een vreemde hobby of ben je een echte ‘adrenaline junkie’? Vertel dit vooral, dit kan de recruiter net genoeg prikkelen om nog eens goed naar je cv te kijken.

5. Gebruik krachtige trefwoorden in je CV

Net zoals SEO (Search Engine Optimization = optimaliseren voor zoekmachines) helpt om online content te laten opvallen, kunnen de juiste trefwoorden in je CV ervoor zorgen dat je opvalt bij recruiters. Doe onderzoek naar veelgebruikte termen in jouw sector en integreer deze op een natuurlijke manier in je CV.

Lees ook eens: Hoe je ChatGPT gebruikt om te solliciteren

6. Wees actief op professionele netwerksites

Recruiters speuren vaak LinkedIn en andere professionele netwerken af op zoek naar potentiële kandidaten. Zorg dat je profiel up-to-date is, deel relevante artikelen en neem actief deel aan discussies in je vakgebied.

7. Bouw een persoonlijk merk

Creëer een consistent persoonlijk merk over al je professionele platforms. Dit omvat niet alleen je CV en LinkedIn, maar ook eventuele professionele blogs of portfolio's. Een sterk persoonlijk merk maakt je herkenbaar en onthoudbaar voor recruiters.

8. Volg bedrijven en recruiters op social media

Toon je interesse in bedrijven waar je graag zou willen werken door ze te volgen op social media, met name natuurlijk LinkedIn. Reageer op hun posts en deel relevante content. Dit kan je zichtbaarheid bij recruiters vergroten.

Onthoud dat het trekken van de aandacht van recruiters slechts de eerste stap is. Het is belangrijk om authentiek te blijven en je ware vaardigheden en passies te tonen. Wees geduldig en blijf consistent in je inspanningen. Succesvol solliciteren is een marathon, geen sprint.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Parttime Keukenmedewerker Zorg

  • Nijmegen
Een betekenisvolle functie in de zorg combineren met werken in de keuken? Bij Albron zoeken ze iemand met een grote affiniteit met de keuken én de zorg!Als keukenmedewerker ga je aan de slag bij meerdere zorginstanties in de omgeving van Arnhem, Br...

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...

Parttime Horecamedewerker PI

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een parttime baan voor langere tijd? Hou jij ervan om veel klantcontact te hebben in een horeca omgeving? Dan hebben wij de functie die bij jou past.Als restaurantmedewerker draag je samen met je team bij aan een goede eetervar...