Sollicitatiebrief template

  

Onderstaand een template om een sollicitatiebrief te schrijven die opvalt tussen alle andere sollicitatiebrieven of motivatiebrieven. Kopieer deze template en maak er jouw persoonlijke sollicitatiebrief van. Ben jij nu helemaal klaar om te solliciteren? Bekijk dan onze vacatures of schrijf je in.

 

Template

Geadresseerde 
Hier zet je de bedrijfsnaam, contactpersoon en/of afdeling neer. Gebruik voor de bedrijfsnaam exact de naam die in de advertentie staat.

Voorbeeld:
ASA B.V.
t.a.v. mevrouw van den Berg
t.a.v. de afdeling human resources

Het postbusnummer of postadres

Postcode en plaats
Hier kom jouw postcode en adres, datum (de datum schrijf je voluit)

Betreft
Hier zet je de naam van de functie of de vacatures waarop je solliciteert

Voorbeeld
Betreft: sollicitatie intercedent ASA

Aanhef: Geachte,
Je begint met een hoofdletter en eindigt met een kommma. Voorletters mag je weghalen en voorvoegsels zoals "van den" of "de" schrijf je met een hoofdletter. Staat er geen naam in de vacature? Schrijf dan:  Geachte mevrouw/heer,)

Openingsalinea
In deze alinea vermeld je hoe je bij deze vacatures bent gekomen en vermeld je de reden waarom je solliciteert. Dit kan zijn omdat de functie bij je opleiding past, je werkervaring, je enthousiasme etc.

Motivatiealinea
In deze alinea beschrijf je waarom je de baan graag wilt én waarom jij de perfecte kandidaat bent voor deze functie en het bedrijf. Lees om deze reden ook grondig de vacature én de bedrijfsinformatie op een website / online, zodat je weet op welke punten je raakvlakken hebt en wat de werkgever interesseert.

Gebruik positieve woorden en zinnen: Ik ben op zoek naar een werkplek waar ik mijzelf kan ontwikkelen, in plaats van: Ik kan mijzelf niet genoeg ontwikkelen in mijn huidige functie.

Alinea met ver kooppunten
Hier ga jij shinen. Jij maakt duidelijk dat jouw kwaliteiten bij het bedrijf en de functie passen. Je gebruikt functie-eisen uit de vacature, op deze manier weet je zeker dat dat is wat de werkgever wil. Zorg dat het geen opsomming wordt van containerbegrippen als "sociaal", "nauwkeurig", "analytisch". Leg uit waarom jij (bijvoorbeeld) nauwkeurig bent. Waar blijkt dat uit? Geef voorbeelden uit een vorige (bij)baan, uit je studentenleven of privé leven. Dit geeft jouw brief veel meer kracht.

Slotzin
Hier schrijf je een korte samenvatting van je brief. Je sluit af met de zin dat je deze sollicitatiebrief en jouw curriculum vitae in een gesprek wil toelichten.

Groet
Sluit je brief af "Met vriendelijke groet" of "Hoogachtend". Officieel gebruik je Hoogachtend wanneer de aanhef begint met Geachte. Met vriendelijke grot gebruik je als de aanhef begint met Beste. In de praktijk worden de meeste sollicitatiebrieven afgesloten met "Met vriendelijke groet".

Afzender
Hier komt je naam en adres.

Bijlagen
Hier vermeld je Bijlage: curriculum vitae. Lees ook alle tips over het maken van een curriculum vitae.