7 veelgemaakte fouten in cv’s en sollicitatiebrieven

Studentes studeren
18 augustus 2021

1. Vaagheid

In een sollicitatiebrief, maar helemaal in een cv, is het belangrijk om zo duidelijk mogelijk, kort maar krachtig, te vertellen wie je bent en wat je kunt. Aan vage omschrijvingen hebben recruiters en werkgevers helemaal niets. Als je dus belangrijke projecten tijdens je studie omschrijft, leg dan duidelijk uit wat het doel was, wat jouw taak was en wat het resultaat was. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van de STAR-methode: Situatie, Taken, Activiteiten, Resultaat. Wees ook niet vaag over je eigen kwaliteiten: ‘flexibel’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Ook al worden in de vacature wel vage omschrijvingen gebruikt, val zelf niet in die valkuil.

2. Dezelfde brief naar verschillende bedrijven sturen

Als je veel solliciteert, kun je de neiging hebben om een standaardbrief te maken die je telkens gebruikt. Doe dat niet, bedrijven hebben dat meteen door – en dat werkt niet in jouw voordeel. Een bedrijf wil immers ook weten waarom je juist daar wilt werken. Natuurlijk kun je bepaalde zinnen hergebruiken, helemaal als je op soortgelijke vacatures reageert. Maar schrijf je brief altijd op het bedrijf. Zoek uit waar het bedrijf voor staat en verwerk dat in je brief. Daarbij kan het ook nodig zijn om de toon in je brief formeler of informeler te maken, afhankelijk van het bedrijf. Bovendien loop je, als je je brief opnieuw schrijft, niet het risico dat je per ongeluk een verkeerde naam laat staan.

Hetzelfde geldt voor je cv: je laat je ervaring en informatie die voor deze sollicitatie relevant zijn, duidelijker naar voren komen dan andere informatie. Daarbij hebben veel sollicitanten een korte profielschets in hun cv staan. Dat is handig om je kort voor te stellen, maar vergeet niet dat je deze aanpast aan elke sollicitatie. Als je zegt dat je op zoek bent naar een functie als projectmanager, terwijl je solliciteert voor een functie als communitymanager, kun je ervan uitgaan dat je onderop de stapel terechtkomt.

3. Te veel informatie geven

Hartstikke leuk dat je op basisschool De Bengeltjes hebt gezeten, maar dat is gewoon verspilling van kostbare cv-ruimte. Ook al je bijbaantjes vanaf je veertiende hoef je niet apart te vermelden. Eventueel kun je ervoor kiezen om ze onder een noemer ‘bijbaantjes’ te noemen. Bijbanen waar je belangrijke kwaliteiten hebt opgedaan of die te maken hebben met de branche waarin je solliciteert, vermeld je natuurlijk wel. Vertel hier niet over ál je taken, maar alleen degene die relevant zijn.

4. Onoverzichtelijk cv

Je cv moet in één oogopslag duidelijk maken waarom jij degene bent die het bedrijf zoekt. Heb je al flink wat ervaring, bijvoorbeeld door stages, bijbanen of vrijwilligerswerk, zet dat dan in omgekeerde chronologie bovenaan. Heb je weinig ervaring, maar juist wel een heel relevante studie, dan zet je dat bovenaan.

5. Dingen proberen te verdoezelen

Het is tegenwoordig helemaal niet gek dat je een paar maanden werkloos bent of ander werk doet om die tijd te overbruggen. Probeer het alleen niet te verdoezelen; dan zou je immers nog meer kunnen verbergen.

6. Dingen in het midden laten

Woon je in Groningen en solliciteer je naar een functie in de Randstad? Dan doe je er goed aan om erbij te vermelden dat je bereid bent te verhuizen. Helemaal als het bedrijf specifiek op zoek is naar iemand die in de buurt woont. Als je dat in het midden laat, gaan andere sollicitanten met een vergelijkbaar cv misschien wel voor.

7. Geen motivatiebrief schrijven

Schrijf altijd een motivatiebrief. Het is ondenkbaar dat je alleen een mailtje stuurt met een cv. Stuur je je motivatiebrief in de bijlage mee, omdat je bang bent dat de opmaak verandert, geef dit dan duidelijk aan. Eventueel kun je in dat geval de eerste alinea in je mail zetten.Ook als slechts om een korte motivatie gevraagd wordt, schrijf je een brief.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Consultant Amsterdam

  • Amsterdam
Pippi Langkous zei altijd: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" 🌟 Herkenbaar? Dan zou de functie van allround consultant bij ASA Amsterdam perfect voor jou kunnen zijn.Bij ASA Amsterdam is elke dag als allround HR-consult...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...