Waarom werken leuker is dan studeren

Vrouw die lacht
18 augustus 2021

Sta je op het punt om de studieboeken te verruilen voor een kantoor? De overgang van thuiswerken naar kantoorwerk is een spannende tijd voor veel starters. Het is een periode waarin je de vrijheid van studeren achter je laat en de wereld van het kantoorleven betreedt. Dit artikel duikt in de dynamische veranderingen die je te wachten staan, van de gezelligheid van collega's tot de stabiliteit van een regelmatig inkomen. Of je nu uitkijkt naar het einde van nachtelijke studiesessies of het begin van je professionele carrière, lees verder om te ontdekken wat de werkende wereld voor jou in petto heeft.

Van thuiswerken naar kantoor

Een opvallende verandering die veel starters ervaren, is de overgang van thuis studeren naar fulltime op kantoor werken. Deze verandering wordt vaak gezien als een verademing. Waarom? Omdat de sociale interactie en directe communicatie met collega's een nieuwe dimensie aan je dagelijkse routine toevoegen. Het is een wereld van verschil: van in je eentje achter je laptop zitten naar een dynamische kantooromgeving waar je samenwerkt en leert van anderen.

1. Geld

Het grootste voordeel van een werken is toch wel het, hopelijk riante, salaris dat elke maand braaf op je rekening wordt gestort. Niet meer wachten op de stufi, geen schulden maken bij DUO of bedelen bij paps en mams. Als starter verdien je gewoon lekker je eigen centjes waarvan je eindelijk die dure hebbedingetjes kunt kopen of in de zomer een verre reis maakt.

2. Echt weekend

Als student heb je nog weleens de pech dat je de nodige weekenden verplicht in de UB moet doorbrengen, of je geld in de supermarkt moet verdienen. Als je werkt is het in het weekend ook echt weekend. Je hebt geen papers te schrijven of tentamens voor te bereiden, waardoor je maximaal kunt genieten van de vrije tijd die je hebt.

Gelukkig is de overgang van studeren naar werken vaak geleidelijk en ondersteunend, vooral in een juniorfunctie. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Er is ruimte om te leren en te groeien, wat de aanpassing aan het werkende leven een stuk makkelijker maakt. Dit is een comfort die je tijdens je studie vaak mist.

Lees deze ook eens: Van bijbaan naar droomjob: Mooie succesverhalen

3. ‘Voor het echie’

Tijdens je studie leer je alles uit boeken en pas je het toe voor fictieve opdrachten of voor spek en bonen. Prima als je het nog moet leren, maar het geeft meer voldoening als je ‘voor het echie’ werkt. Wanneer je aan het werk gaat kun je eindelijk alle opgedane kennis in de praktijk toepassen en niet alleen voor een stomme studieopdracht waar naast je docent niemand meer naar kijkt.

Een ander aspect van werken dat je niet mag onderschatten, is het hebben van meer verantwoordelijkheden dan tijdens je studie. Dit klinkt misschien als een uitdaging, maar het brengt een enorm gevoel van voldoening met zich mee. Je ziet direct het resultaat van je inspanningen en je bijdrage heeft daadwerkelijk impact. Dit is iets wat je in je studietijd minder snel ervaart.

4. Collega’s

Natuurlijk kan samen studeren erg gezellig zijn, maar over het algemeen is het leven van een hard studerende student nogal eenzaam. Je moet namelijk toch echt zelf al die opdrachten maken en leerstof doornemen. Als starter heb je het daarom beter bekeken, want met een beetje geluk krijg je er een hele groep leuke collega’s bij waar je niet alleen dagelijks gezellig mee samenwerkt, maar op vrijdagmiddag ook de kroeg mee induikt.

Naast de gezelligheid van collega's, is er nog een ander groot voordeel van werken: de overgang van thuiswerken naar fulltime op kantoor. Dit is voor velen een verademing. Waar je tijdens je studie veel thuis zat, biedt het kantoorleven een wereld aan sociale interactie en directe communicatie met collega's. Het is een hele andere dynamiek, die zorgt voor meer verbondenheid en een levendige werksfeer.

Op de werkvloer kom je in contact met een veel diversere groep mensen dan tijdens je studie. Dit biedt een unieke kans om van verschillende perspectieven te leren en je netwerk uit te breiden. Deze interacties zijn niet alleen verrijkend voor je professionele ontwikkeling, maar ook voor je persoonlijke groei.

Lees ook eens: Hoe ga je om met negatieve spraak en roddelen op werk?

5. Extraatjes

Als student hoef je met de feestdagen absoluut geen kerstpakket van de universiteit te verwachten en ook borrels waar je gratis mag drinken zijn zeldzaam. Dan heb je het als starter vaak toch beter bekeken met bedrijfsuitjes, bonussen en cadeautjes onder het mom van relatiegeschenken.

6. Minder pieken en dalen in werkdruk

Een ander voordeel van werken ten opzichte van studeren is dat de werkdruk vaak gelijkmatiger verdeeld is. Tijdens je studie had je waarschijnlijk te maken met pieken rond tentamens en deadlines. In de werkende wereld is er meer continuïteit in de workload, wat veel mensen als prettiger ervaren. Het zorgt voor minder stress en een stabieler ritme in je dagelijks leven.

Zo, dat waren ze: de onmiskenbare voordelen van de stap van studeren naar werken. Van het genieten van echte weekenden tot het bouwen van waardevolle professionele relaties, de carrière na studie biedt een wereld aan nieuwe ervaringen. Terwijl je afscheid neemt van de studiebanken en je weg vindt in de kantoorjungle, onthoud dat elke stap een leerervaring is. Of je nu een starter bent of al een tijdje meedraait, de overgang van thuiswerken naar kantoorwerk is een avontuur vol groei, uitdagingen en, natuurlijk, een beetje Gen Z-flair. Ga ervoor, pak die kansen en maak van elke werkdag een dag om nooit te vergeten!

Klaar om te solliciteren? 
Bekijk onze vacatures in jouw stad of de vacatures in jouw vakgebied

Voor afstudeerders

Nieuwste vacatures

Parttime facilitair medewerker

  • Arnhem
Ben jij die vroege vogel die net als wij niet zonder een goede kop koffie kan? Wij zoeken een enthousiaste koffieliefhebber die ervoor zorgt dat de koffiezetapparaten altijd klaar zijn om de dag te beginnen. Als jij een passie hebt voor koffie en je...

Vakantiewerk huishoudelijk schoonmaker

  • Enschede
Ben jij de hele maand augustus beschikbaar en ben je op zoek naar een baantje waar je flexibel kunt werken en je eigen werktijden kunt bepalen? Lees dan deze vacature goed door, want deze functie is misschien precies wat je zoekt!In deze rol zorg j...

Customer service medewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Als Parttime customer service medewerker op onze Frontline-afdeling krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een cruciale rol te spelen in het leveren van uitzonderlijke service aan onze klanten. Jouw taken omvatten onder andere:...