Verder studeren na het MBO naar het HBO

Mevrouw zittend achter haar laptop
22 april 2022

Heb je onlangs je MBO-opleiding niveau 4 afgerond en je diploma behaald? Van harte gefeliciteerd! Wellicht overweeg je, net als vele andere MBO'ers, om door te stromen naar het HBO. De overgang kan intimiderend lijken, vooral als je nog geen ervaring hebt op het HBO. Maar is deze stap eigenlijk zo groot? In dit artikel delen we advies en overwegingen voor een soepele overgang.

TL;DR - Verder studeren na het MBO

 • Advies en overwegingen voor MBO-geschoolden die verder willen studeren
 • Belangrijkste verschil tussen MBO en HBO: onderwijsmethode en focus
 • Voordelen van verder studeren op het HBO: diepere kennis, carrièremogelijkheden, persoonlijke groei
 • Tips voor een succesvolle overgang: onderzoek programma’s, vraag advies, zoek ondersteuning
 • Belang van motivatie en structuur voor een geslaagde overstap naar het HBO

De overgang van MBO naar HBO

Maar wat houdt deze overgang nu eigenlijk precies in? Het grootste verschil tussen het MBO en het HBO is de onderwijsmethode. Het MBO - afkorting van middelbaar beroepsonderwijs - richt zich doorgaans op het uitbreiden van praktische vaardigheden en kennis die nodig is voor een specifiek beroep. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn, is het MBO dus vaak wat meer vakgeoriënteerd. Het grootste deel van de MBO’ers studeerde voorheen op het vMBO. De duur van de opleiding op het MBO kan variëren van twee tot vier jaar, afhankelijk van het niveau van de opleiding.

Het HBO, daarentegen, is wat theoretischer ingericht. Het hoger beroepsonderwijs is doorgaans de nieuwe thuisbasis van havisten en wat vwo’ers. Diepgaandere inzichten in verschillende vakgebieden die vaak wat breder liggen dan één beroep zijn het focuspunt van de HBO’er. Deze zit dan ook wat vaker in de collegebanken in plaats van dat zij de handen uit de mouwen steken op een werkplaats. Een HBO-opleiding duurt meestal vier jaar, maar soms langer, afhankelijk van het programma. Tegenwoordig worden er bovendien ook wat kortere programma’s aangeboden, en is part-time studeren op HBO-niveau ook steeds populairder.

Met een MBO-diploma niveau 4 kun je naar iedere HBO-bacheloropleiding doorstromen of naar een Associate degree. Dit is een 2-jarige opleiding, waarvan het niveau tussen het mbo en een hbo-bachelor in zit. Vind je nog 4 jaar studeren te lang? Dan is dit de oplossing voor jou!

Waarom verder studeren op het HBO?

Zoals je ziet, zit het grootste verschil in de manier waarop MBO’ers en HBO’ers worden opgeleid. Sommige MBO’ers stromen na het behalen van hun diploma door naar het werkveld, waar ze in de praktijk uiteindelijk hun draai vinden. Anderen ambiëren wel degelijk een doorgroei naar het HBO. De beweegredenen hiertoe kunnen verschillen van persoon tot persoon: de een wil misschien zijn kennis verdiepen, de ander doelt op een werkveld welke een HBO-diploma vereist. De stap overwegen is dan ook compleet afhankelijk van verschillende factoren. Wij noemen er hieronder een paar.

 • Een diepere kennis: Een HBO-opleiding biedt je de kans om dieper in de bestaande kennis te duiken. Je kan het dan ook zien als uitbreiding, verdieping en extensie van een vakgebied, niet het opdoen van één vaardigheid. Een beter begrip van de theoretische aspecten die hierbij ten grondslag liggen, geeft je een sterke basis voor het werkveld wat je gaat betreden.
 • Carrièremogelijkheden en persoonlijke groei: Een HBO-diploma biedt je doorgaans andere kansen op de moderne arbeidsmarkt en kan ook meewerken aan een hoger salaris. Werkgevers hebben overigens de tendens om opgedane kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan tijdens je opleiding te waarderen. De theorie die jou wordt aangeleerd, kan je namelijk fijn toepassen in de praktijk van je toekomstige werkgever.
 • Uitdagingen op het HBO als MBO’er: Hoewel er dus veel voordelen komen met de overstap naar het HBO, zijn er uiteraard ook genoeg uitdagingen waar oud-MBO’ers mee te maken kunnen krijgen.
 • Ook maakt het je interessant voor de arbeidsmarkt, omdat je zowel theorie- als praktijkkennis hebt. Je maakt ook kans op een hoger salaris, omdat het laat zien dat je een doorzetter bent. Dat is wel mooi meegenomen als je studieschuld van 2 studies moet afbetalen.

Lees ook eens: Wat als je na het HBO nog verder wilt studeren

Tips en tricks: een succesvolle overgang gegarandeerd

Alle voordelen en uitdagingen van verder studeren op het HBO op een rijtje gezet? Dan kan je gaan onderzoeken hoe je de overgang soepeler kan laten verlopen voor jezelf.

Dit begint met het bekijken van de HBO-programma’s die aansluiten op jouw interesses en carrièredoelen. Ga voor jezelf na wáárom precies je de overstap wil maken: wat denk je te halen uit een vervolgstudie op het HBO? Bekijk curricula en bezoek open dagen. Vind je de sfeer op het instituut fijn? Spreken de vakken je aan? Ga in gesprek met (oud-)studenten en ontdek wat zij fijn en minder fijn vonden aan de studie die je voor ogen hebt.

Zoek voor je je inschrijft voor een opleiding uit wat de eisen van die opleiding zijn. Voor sommige opleidingen moet je bijvoorbeeld een toelatingstoets doen. Ga je een opleiding doen die niet aansluit bij je eerdere studie, dan kun je een (opfris)cursus doen. Er zijn ook numerus fixus opleidingen, hier zijn maar een beperkt aantal plekken. Je moet je hier dus eerder dan andere opleidingen voor inschrijven en rekening houden met de kans op uitloting. Zorg ervoor dat je in dit geval nog een tweede keus hebt

Houd deze ondersteuning trouwens ook vast wanneer je eenmaal op het HBO belandt bent. Je staat er namelijk nooit alleen voor, ook al kan alles overweldigend aanvoelen. Samen leren is daarnaast ook gewoon nog eens een stukje leuker!

Gemotiveerd blijven

Zoek manieren om jezelf te motiveren - hoe lastig dat soms ook kan zijn. Tegenslagen horen nu eenmaal bij het leven, en al helemaal bij het leven als student, dus herinner je eraan dat deze menselijk zijn en onthoud waarom je in de eerste plek hebt gekozen om naar het HBO te gaan. Jouw doelen voor ogen houden kan je helpen de eindstreep te halen, en dan vooral in combinatie met een goed gestructureerde studieplanning. Balans vinden tussen studie, werk en andere verplichtingen kan namelijk lastig zijn, maar is niet onmogelijk!

Met de juiste motivatie, toewijding, en natuurlijk enthousiasme wordt de overstap naar het HBO voor MBO’ers een stuk kleiner. Hier krijg je de kans om nieuwe dingen over jezelf te leren, diepgaandere kennis op te doen en nieuwe carrièremogelijkheden te ontgrendelen. Droom jij van een toekomstige functie die nu eenmaal een HBO-diploma vereist? Dan moedigen we je vooral aan de sprong te wagen - het zal de moeite namelijk vast en zeker waard zijn!

Wil je toch liever niet doorstuderen en ben je opzoek naar een baan? Kijk dan op ASA: Het uitzendbureau voor Studenten & Young Professionals en vind de baan die het beste bij jou past!

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Carwash Medewerker

 • Den Bosch
Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? Vind jij het leuk om bezig te zijn met auto’s en heb je een passie voor schoonmaak? Wij zijn op zoek naar enthousiaste fulltime medewerkers die ons team willen versterken bij de ANAC Carwash in Nijmegen!Als...

Parttime Carwash Medewerker

 • Den Bosch
Ben jij op zoek naar een flexibele (bij)baan? Steek je graag je handen uit de mouwen en ben je klantvriendelijk? Kom dan het gezellige team van ANAC Carwash Den Bosch versterken!Voor onze opdrachtgever, ANAC Carwash, zijn we op zoek naar parttime t...

Moneymakend flexwerk parttime

 • Den Bosch
Wil je op flexibele basis wat extra geld verdienen op tijden die jou het beste uitkomen? Dan ben je bij ASA aan het juiste adres! Als parttime flexwerker in Den Bosch heb je de vrijheid om zelf je werkdagen te bepalen, zodat je genoeg tijd overhoudt...