Dé vaardigheden waar werkgevers tegenwoordig naar op zoek zijn bij starters en young professionals

Man met blad vaardigheden voor hoofd
5 april 2023

Welke vaardigheden hebben werkgevers tegenwoordig nodig van starters en young professionals?

 

Als je op zoek bent naar je eerste baan of een nieuwe uitdaging, is het belangrijk om te weten welke vaardigheden en eigenschappen werkgevers tegenwoordig zoeken. Naast de juiste opleiding en werkervaring, zijn werkgevers bijvoorbeeld op zoek naar kandidaten die beschikken over specifieke vaardigheden en eigenschappen die hen onderscheiden van andere sollicitanten. In dit blogartikel nemen we enkele van deze vaardigheden onder de loep en leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn in de moderne arbeidsmarkt. Benieuwd welke vaardigheden jij moet bezitten om succesvol te zijn in jouw zoektocht naar een baan? Lees dan snel verder!

 

Communicatievaardigheden zijn van groot belang voor elke functie. Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten die duidelijk en goed kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk, én effectief kunnen communiceren met klanten, collega's en leidinggevenden. Als je bijvoorbeeld als marketeer werkt, moet je in staat zijn om je boodschap helder en overtuigend over te brengen naar je doelgroep. Ze zeggen wel eens “communication is key” 😉.

 

Analytisch denkvermogen is belangrijk voor functies waarbij er veel data moet worden verwerkt of waarbij er ingewikkelde problemen moeten worden opgelost. Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten die gegevens en statistieken gebruiken om trends te identificeren en zakelijke beslissingen te nemen.

 

Teamwork is essentieel voor bijna elke functie waarin er samengewerkt wordt in teamverband. Werkgevers zoeken naar kandidaten die goed kunnen luisteren, feedback kunnen geven en ontvangen én flexibel zijn in het werken met anderen. Samen kom je nu eenmaal tot de beste ideeën om een succesvol eindresultaat te bereiken.

 

Creativiteit en innovatie zijn belangrijke vaardigheden waar werkgevers naar zoeken. Kandidaten die out-of-the-box kunnen denken en nieuwe ideeën kunnen genereren om problemen op te lossen, worden als waardevol beschouwd. Ook zijn in de huidige digitale wereld, bijpassende vaardigheden van groot belang. Werkgevers zoeken naar kandidaten die goed kunnen omgaan met computers, software en andere digitale technologieën en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologie. Hierbij kan je denken aan het gebruik van Excel om gegevens te analyseren en te organiseren, of het gebruik van Zoom of Teams voor virtuele vergaderingen en communicatie op afstand met collega’s.

 

Klantgerichtheid is van groot belang voor functies waarin klantcontact een belangrijk onderdeel is. Werkgevers zijn op zoek naar empathische kandidaten die goed kunnen luisteren naar de klant en oplossingsgericht zijn om de klant tevreden te stellen.

 

Timemanagement en organisatievaardigheden zijn belangrijk voor elke functie. Werkgevers zoeken naar kandidaten die effectief kunnen plannen, goed kunnen multitasken en gestructureerd kunnen werken om prioriteiten te stellen en deadlines te halen.

 

Flexibiliteit en anticipatie zijn belangrijk in een snel veranderende wereld. Werkgevers zoeken naar medewerkers die in een dynamische omgeving kunnen werken en bereid zijn om te leren. Daarnaast kunnen ze zich goed aanpassen aan nieuwe technologieën, werkmethoden en teams.

 

Leiderschapsvaardigheden zijn belangrijk, zelfs als je als starter of young professional geen leidinggevende functie hebt. Werkgevers zijn op zoek naar kandidaten die anderen kunnen inspireren, motiveren en begeleiden, delegeren en feedback kunnen geven aan teamleden. Het is belangrijk dat je het initiatief durft te nemen.

 

Talenkennis wordt steeds belangrijker. We wonen en werken tegenwoordig in een internationale omgeving, waarin het spreken van meerdere talen een groot voordeel is. Hiermee doorbreek je een mogelijke taalbarrière.

 

Probleemoplossend vermogen is belangrijk voor bijna elke functie. Werkgevers zoeken naar kandidaten die problemen kunnen identificeren, analyseren en oplossen, creatief kunnen denken en verschillende oplossingen kunnen overwegen en beslissingen kunnen nemen op basis van feiten en gegevens.

 

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om over alle gewenste vaardigheden te beschikken. Het belangrijkste is om te weten waar jouw kwaliteiten liggen en om een baan te vinden die daarbij past!

 

Ben je net afgestudeerd of ga je binnenkort afstuderen en wil je na het behalen van je diploma direct het werkveld inrollen? Neem een kijkje op het vacatureoverzicht voor starters. Zit je al langer in het werkveld en ben je benieuwd of er nieuwe uitdagingen binnen of misschien juist buiten jouw vakgebied op jou liggen te wachten? Bekijk dan het vacatureverzicht voor professionals. Wij kunnen jou helpen om de baan te vinden die bij jou en jouw vaardigheden past!

 

Weet jij nog niet wat jouw sterke kwaliteiten zijn waar jij jezelf mee kan onderscheiden bij jouw (potentiële) nieuwe werkgever? Geen probleem! Ontdek ze met de Talent Scan van ASA. Neem contact met ons op via het contactformulier en we vertellen je er graag meer over!

 

Benieuwd welke baan aansluit op jouw vaardigheden? Bekijk alle vacatures en filter zo nodig op jouw wensen, niveau en werkveld. 

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Medewerker sanitaire voorziening

  • Apeldoorn
Als medewerker sanitair ben jij de hele dag aan de wandel door het mooiste dierenpark van Nederland! Je houdt namelijk de sanitaire voorzieningen, die verspreid zijn over het park, schoon. Het is belangrijk dat je van aanpakken houd, dat je nauwkeuri...

Parkdienst medewerker parttime

  • Apeldoorn
Ben jij een vroege vogel en weet jij van aanpakken? Heb jij geen zin meer om voor de sportschool te betalen, maar vind je het wel fijn om actief bezig te blijven? Ben jij iemand die graag naar Apenheul komt en de werkzaamheden achter de schermen graa...

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...