Studievertraging: alles wat je moet weten

Student die droomt van afstuderen boeken
30 april 2024

Wanneer je studievertraging hebt, doe je langer over het voltooien van je opleiding dan oorspronkelijk gepland. Studievertraging kan leiden tot extra collegegeld, verhoogde leenkosten en mogelijk een latere start van een professionele carrière.

Studievertraging, wat is dat eigenlijk?

Om je studie te behalen heb je per studiejaar 60 ECTS nodig. Dit staat voor European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS). Dit is een Europees systeem om studiepunten te verzamelen en vastgelegd om hoger onderwijs transparanter te maken. Wanneer je aan het einde van je studie niet alle ECTS hebt behaald, betekent het dus dat je vertraging hebt opgelopen. Gelukkig is dit helemaal niet erg en ben jij niet de enige. Bij heel veel studenten is dit het geval, of dit nou bewust is of onbewust. Het is daardoor best normaal om langer over je studie te doen.

Wat te doen bij studievertraging

Wanneer je verwacht studievertraging te hebben is het handig om contact op te nemen met je studiecoach of opleidingscoördinator. Zij kunnen jou het best adviseren in hoe jouw studievertraging eruit gaat zien. In sommige gevallen, als je er vroegtijdig bij bent, kan er zelfs nog wat geregeld worden om studievertraging te voorkomen.

Verder is het belangrijk om je op tijd in te schrijven voor het nieuwe schooljaar. Als je je niet tijdig inschrijft, loop je risico op verdere studievertraging. Wanneer je zeker weet vertraging te hebben, is het handig om met je docenten te overleggen hoe je je overgebleven ECTS kan behalen. Op deze manier kan je je tijdig voorbereiden en kan je inschatten hoe lang je vertraging zal gaan duren.

Wat als je niet zeker weet of je gaat slagen?

Als je nog niet zeker bent over het behalen van je diploma, kan je nog even wachten met je herinschrijving. Je kan je namelijk tot 31 augustus inschrijven voor je nieuwe studie. Als je voor die tijd nog niet al je studiepunten binnen hebt is een herinschrijving wel handig. Let wel op dat je genoeg tijd rekent voor het herinschrijven. Neem hier 1 a 2 weken de tijd voor zodat je zeker weet dat je inschrijving goed is binnengekomen.

Een herinschrijving regel je gemakkelijk via Studielink. Je klikt dan op de blauwe knop ‘herinschrijving’ en bevestigt dit dan. Een herinschrijving kan je regelen vanaf 1 juni. Let wel op, zonder een bevestiging van je betaling is je herinschrijving niet compleet.

Afstuderen

Ben je eindelijk klaar met je opleiding? Dan heb je twee opties. Je kan verder gaan met studeren of je kan stoppen met studeren. Als je verder gaat studeren is het belangrijk dat je je op tijd aanmeldt voor je nieuwe studie. Dit betekent dat je je voor 1 mei moet aanmelden als je in september wilt beginnen. Dit kan via Studielink door bovenin je dashboard op 'opleidingen' te klikken. Vervolgens kan je dan een nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen.

Als je toch besluit klaar te zijn met studeren is het belangrijk dat je je afmeldt via Studielink. Dit moet je ook doen als je geslaagd bent. Dit kan je doen door in te loggen op Studielink en dan onder je actuele opleiding op ‘herinschrijving’ te klikken. Dan komt er een optie tevoorschijn waarbij je kan aangeven dat je je niet opnieuw wilt inschrijven. 

Zoek je na het afstuderen een leuke baan? Kijk dan bij ASA voor vacatures als starter of kijk naar de verschillende traineeships!

Collegegeld bij studievertraging

Bij studievertraging betaal je net zoals vorige jaren je collegegeld voor het schooljaar in 1 keer of elke maand een bedrag. Wanneer je je collegegeld in 1 keer betaalt, kun je collegegeld terugvragen als je je diploma eerder hebt behaald of als je eerder (of tijdelijk) stopt met je studie. Dit kan je terugvragen na ongeveer 10 dagen na je uitschrijving. Zorg dus dat je je tijdig uitschrijft. Het terugvragen van collegegeld kan via DUO door te gaan naar ‘direct regelen’ en vervolgens op ‘lesgeld’ te klikken. Let wel op dat je dit op tijd doet. In 2024 kan dit tot 31 juli.

Studiefinanciering en basisbeurs

Als je studievertraging oploopt, heb je kans dat je geen recht meer hebt op de basisbeurs. Daarbij kan het ook mogelijk zijn dat de prestatiebeurs bijna eindigt. Wil je weten of jij nog recht hierop hebt? Lees dan het artikel over het verder studeren na je HBO studie om te kijken hoe lang je recht hebt op een beurs/lening en op welke beurs/lening jij recht hebt.

Oorzaken van studievertraging

Persoonlijke omstandigheden

Veel studenten ervaren studievertraging door persoonlijke omstandigheden zoals gezondheidsproblemen, familieomstandigheden of mentale gezondheidsuitdagingen. Als dit bij jou het geval is, kan het zijn dat jij geld terug kan krijgen via DUO. Lees hiervoor de blog over het verder studeren na je HBO studie voor meer informatie en wat je hiervoor moet doen.

Onderwijsgerelateerde factoren

 • Gebrek aan begeleiding of ondersteuning vanuit de universiteit of hogeschool.
 • Mismatch tussen de verwachtingen van het curriculum en de werkelijkheid.
 • Rigiditeit van het onderwijssysteem dat weinig flexibiliteit biedt voor persoonlijke aanpassingen.

Financiële problemen

De kosten van onderwijs kunnen ook een belangrijke rol spelen. Studenten die financiële moeilijkheden ondervinden, moeten soms parttime of zelfs fulltime werken, wat hun studies kan vertragen.

Effecten van studievertraging

 • Verhoogde schulden door extra leengeld en collegegeld.
 • Psychologische stress en verminderd welzijn.
 • Impact op de arbeidsmarkt: een vertraagde toetreding kan leiden tot een achterstand op leeftijdsgenoten die eerder afstuderen.

Hou hierbij rekening dat dit niet voor iedereen het geval is. Je kan namelijk ook expres vertraging nemen omdat je nog iets langer student wilt zijn. Een andere reden kan het volgen van een tweede HBO studie zijn. Door vertraging op te lopen met je huidige studie, en daarbij al te beginnen met een nieuwe studie, houdt in dat je voor maar 1 studie hoeft te betalen. Lees ook hierover meer in de blog over het verder studeren na je HBO studie.

Oplossingen en tips voor het verminderen van studievertraging

Verbetering van academische ondersteuning

 • Betere studiebegeleiding en mentorschapsprogramma's aan te bieden.
 • Flexibele studieplannen te faciliteren die aanpassingen mogelijk maken.

Verder kan jij als student ook aangeven bij je studiecoach dat je extra begeleiding wilt. Vaak bieden scholen ook workshops aan over het maken van toetsen en andere relevante onderwerpen. Informeer ook hiervoor bij je studiecoach of de opleidingscoördinator.

Financiële ondersteuning

 • Verhoog de beschikbaarheid van studiebeurzen en noodfondsen om financiële druk te verminderen.
 • Bied financiële planning en advies speciaal voor studenten aan.

Daarnaast kan het ook helpen om een goed betaalde bijbaan te hebben. Naast dat dit helpt om voor je opleiding te betalen, kan je ook nieuwe mensen leren kennen!

Persoonlijke ontwikkeling en welzijnsprogramma's

 • Implementeer programma's die zich richten op mentale gezondheid en welzijn.
 • Organiseer workshops over tijdmanagement en studievaardigheden.

Het zou kunnen dat je opleiding dit al aanbiedt. Kijk hiervoor op het intranet van je opleiding of vraag dit na bij je studiecoach of je opleidingscoördinator.

Maak gebruik van technologie

 • Zet technologische hulpmiddelen in zoals studieplanners en online leermiddelen die studenten helpen efficiënter te studeren. Tegenwoordig zijn er veel apps die hierbij kunnen helpen en het leren zelfs leuk maken.

Studievertraging is een complex fenomeen met zowel persoonlijke als institutionele oorzaken. Door een beter begrip van deze oorzaken en de implementatie van gerichte oplossingen, kunnen onderwijsinstellingen en studenten samenwerken om de duur van de studievertraging te minimaliseren en de studentervaring te verbeteren.

Nieuwste vacatures

Zakelijke klantenservice Bol

 • Utrecht
Een dag als partner specialist begint met een goede kop koffie en even bijpraten met de collega's, want die zijn er immers genoeg bij Bol. Vervolgens maak je jezelf helemaal gereed om aan een nieuwe dag vol uitdagingen te beginnen. Dit doe je door je...

Maaltijdbereider ouderenzorg

 • Utrecht
Ben jij gepassioneerd over voeding en koken met verse ingrediënten? Heb je affiniteit met de zorg en wil je een verschil maken in het welzijn van anderen? Dan zijn wij op zoek naar jou!Als parttime smaakchef ben je verantwoordelijk voor het bereid...

Parttime content schrijver

 • Leeuwarden
Wij zijn op zoek naar een content schrijver met uitstekende communicatieve vaardigheden voor een tijdelijke parttime functie als content schrijver. Ben jij een student of afgestudeerd in de richting van communicatie, multimedia design, of vergelijkba...