Tips and tricks om jouw ideale bijbaan te vinden

Bezorger in de auto
4 april 2024

Ben je op zoek naar een bijbaan die past bij jouw drukke leven als student, of wil je gewoon wat extra geld verdienen? Zoek niet verder! We verkennen in deze blog de beste opties voor parttime werk, weekendwerk, vakantiewerk en meer, speciaal ontworpen voor ambitieuze studenten en scholieren zoals jij.

Inhoudsopgave ideale bijbaan vinden

TermUitleg
Flexibele urenMogelijkheid om te werken op uren die passen bij je studierooster en persoonlijke voorkeuren.
ToeslagenExtra geld bovenop je normale uurloon voor werken op onregelmatige tijden zoals nachten en weekenden.
Heffingsvrije grensEen vastgesteld bedrag dat je per jaar belastingvrij mag verdienen; inkomsten daarboven worden belast.
StudiefinancieringFinanciële steun van de overheid voor studenten, die beïnvloed kan worden door te veel bijverdienen.
VakantiedagenDagen waarop je vrij kunt nemen van werk met behoud van loon, opgebouwd naar rato van je contracturen.
PensioenopbouwHet sparen voor je inkomen na pensionering, soms aangeboden door werkgevers voor parttime werknemers.
WW-rechtenRecht op een werkloosheidsuitkering onder bepaalde voorwaarden, zoals een minimum aantal gewerkte uren.

Wat biedt een bijbaan?

Een bijbaan hebben biedt diverse voordelen:

 • Financiële onafhankelijkheid: Je verdient je eigen geld, wat je kan helpen om zelfstandiger te worden en geldmanagementvaardigheden te ontwikkelen. Werkervaring: Je doet waardevolle werkervaring op, wat je cv versterkt en nuttig kan zijn voor je toekomstige carrière.
 • Sociale vaardigheden: Werken, vooral in klantgerichte rollen, helpt je om je sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.
 • Tijdsmanagement: Het balanceren van werk en studie vereist goede organisatie en planning, vaardigheden die in vele aspecten van het leven nuttig zijn. 

Voor jongeren onder de 16 jaar zijn er strikte regels over het soort werk dat ze mogen doen, voornamelijk om hun gezondheid en veiligheid te beschermen, en om ervoor te zorgen dat hun onderwijs niet wordt belemmerd. Vanaf 16 en 17 jaar mogen jongeren bijna alle werkzaamheden verrichten, maar ook hier staat onderwijs voorop.

Werken of een bijbaan als je jonger bent dan 13 jaar

Voor kinderen onder de 13 jaar zijn de mogelijkheden om te werken zeer beperkt. Het is voornamelijk gericht op lichte werkzaamheden zoals klusjes rond het huis of modellenwerk, met strikte regels om hun welzijn te beschermen.

Werken of een bijbaan als je 13 of 14 jaar bent

Op 13- en 14-jarige leeftijd kun je beginnen met eenvoudiger werk zoals een krantenwijk of lichte werkzaamheden in de landbouw, zolang het maar niet interfereert met schooltijd en het veilig is.

Werken of een bijbaan als je 15 jaar bent

Als je 15 jaar oud bent, word je iets meer vrijheid gegeven in het soort werk dat je kunt doen. Je mag bijvoorbeeld werken in de detailhandel, maar nog steeds zijn er beperkingen om je onderwijs en veiligheid te waarborgen.

Werken of een bijbaan als je 16 of 17 jaar bent

Op 16 en 17 jaar mogen jongeren bijna alle soorten werk verrichten, zolang ze nog steeds voldoende tijd aan hun studies kunnen besteden. Dit biedt meer kansen op diverse bijbanen.

Werken of een bijbaan als je 18 jaar of ouder bent

Eenmaal 18 of ouder, vallen de wettelijke beperkingen weg, en kun je volledig deelnemen aan de arbeidsmarkt. Dit opent deuren naar een breder scala aan bijbanen en meer verantwoordelijkheden. 

Lees ook eens: Wat is vakantiewerk en alles wat je erover moet weten

Wat voor bijbanen zijn er?

Naast de traditionele bijbanen zoals in de horeca werken, vakken vullen, of kranten bezorgen, zijn er tegenwoordig veel moderne opties beschikbaar die aansluiten bij de digitale vaardigheden en interesses van GenZ. Online tutoring is bijvoorbeeld een groeiend veld waarin je je kennis kunt delen op gebieden variërend van wiskunde tot taallessen. Freelance schrijven of grafisch ontwerpen biedt de kans om creatieve projecten aan te nemen en tegelijkertijd je portfolio op te bouwen. Daarnaast zijn er mogelijkheden in digitale marketing, waar je kunt werken aan campagnes of het beheren van social media accounts voor diverse bedrijven. Deze digitale bijbanen bieden niet alleen flexibiliteit in uren, maar ook de mogelijkheid om vanuit huis te werken, wat perfect is voor studenten met een volle agenda.

Studentenwerk: meer dan geld verdienen

Als student ben je natuurlijk niet alleen maar aan het leren; je studententijd is ook de tijd om erop uit te gaan met je nieuwe vrienden en zo jouw studentenstad te ontdekken. Maar om dit allemaal te kunnen betalen, komt een bijbaan goed van pas. En het leuke aan studentenwerk? Nieuwe vrienden maken! Zo zijn er veel leuke bijbanen voor studenten. Als student kun je bijvoorbeeld parttime in de horeca werken en gezellig na het afsluiten een drankje doen voordat je samen de stad ingaat! Of je werkt bij een uitzendbureau en ontmoet op elke opdracht weer andere collega’s die binnen de snelste keren je beste vrienden worden. Er zijn veel mogelijkheden die wachten om door jou ontdekt te worden.

Invloed van bijbanen op de studieprestaties

Een bijbaan kan veel meer zijn dan alleen een manier om geld te verdienen; het kan ook aanzienlijke invloed hebben op academische prestaties. Aan de positieve kant biedt een bijbaan de kans om tijdmanagementvaardigheden te ontwikkelen, een kwaliteit die onmisbaar is in de academische wereld. Studenten leren hun tijd effectief te verdelen tussen werk, studie en ontspanning, wat kan leiden tot verbeterde organisatievaardigheden en discipline. Bovendien kan het werken in een veld gerelateerd aan hun studie hen praktische ervaring bieden die hun begrip van de cursusinhoud verdiept. Aan de andere kant kan een te zware werklast de studietijd beperken en stress verhogen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de academische prestaties. Belangrijk is dat studenten een evenwicht vinden dat hen in staat stelt zowel academisch als professioneel te bloeien.

Check dit artikel: Optimale bijbanen: bouwstenen voor een succesvolle loopbaangroei

Weekendwerk en avondwerk: perfect voor de drukke student

Als je doordeweeks druk bent met je studie, is bijvoorbeeld avondwerk wel iets voor jou. En als jouw avonduren al volgepland zijn door je studentenvereniging, is er altijd nog weekendwerk! Werk in een bar of café om overdag vrij te zijn voor studies of andere activiteiten. De extra's, zoals kortingen en het gezelschap van leuke collega's, maken het nog aantrekkelijker. En met flexibele opties voor zaterdag- of weekendhulp, kun je gemakkelijk studie combineren met werk, terwijl je nog steeds van je weekend geniet. Naast het werken in een bar of café kun je ook terecht in vele andere horecazaken of winkels. Zo zijn er genoeg mogelijkheden om jouw drukke studentenleven makkelijk te combineren met een parttime bijbaan en kun je jouw avondjes stappen bekostigen.

Thuiswerk: flexibiliteit op zijn best

Thuiswerk biedt een unieke kans om je studie te combineren met een bijbaan vanuit het comfort van je eigen huis. Sommige opdrachtgevers bieden de vrijheid om zelf je uren in te plannen, ideaal voor die onverwachte vrije uren wanneer je huisgenoten weer eens iets leuks willen doen. Ook perfect voor wanneer je op school ineens een tussenuur hebt en nog wat uren moet inhalen. Dit bespaart reistijd en biedt flexibiliteit.

Tijdelijk werk en vakantiewerk: korte termijn, lange herinneringen

Naast thuiswerk, weekendwerk en avondwerk, heb je als student ook de mogelijkheid om te kiezen voor tijdelijk werk of vakantiewerk. Tijdelijk werk en vakantiewerk zijn fantastische opties voor studenten die een snelle duik willen nemen in nieuwe vakgebieden of die extra willen verdienen tijdens vakanties. Deze korte-termijnrollen bieden snelle leermogelijkheden en de kans om onvergetelijke ervaringen met nieuwe vrienden te creëren. Zo zijn er regelmatig opdrachtgevers die tijdelijk iemand nodig hebben om hun team te versterken. Of opdrachtgevers die in de vakanties drukke periodes verwachten en wel een extra handje kunnen gebruiken. Op deze manier creëer je onvergetelijke herinneringen met nieuwe vrienden en verdien je ook nog eens een mooi extraatje. Ideaal toch?

Freelanceopdrachten: beheer je eigen succes

Ben jij toch wat meer ondernemend opgericht en wil je graag voor jezelf aan de slag? Dat kan ook zeker! Als freelancer heb jij de mogelijkheid om je eigen opdrachten te kiezen en zo ook jouw eigen uren. Perfect voor als jij flexibel werk zoekt. En als je niet helemaal weet hoe je moet beginnen kun je ook starten via een uitzendbureau zoals Younited.

Voordelen en overwegingen van bijbanen

Werken naast je studie biedt niet alleen de kans om extra geld te verdienen, maar ook om slim te profiteren van financiële voordelen en regelingen. Hier zijn enkele kernpunten:

 • Flexibele uren en toeslagen: Bijbanen bieden vaak de flexibiliteit om te werken in avonden en weekenden, waarbij toeslagen voor onregelmatige uren een aantrekkelijk financieel voordeel kunnen zijn. Nacht- en weekendwerk kan dus financieel aantrekkelijker zijn dan een standaard parttime baan tijdens kantooruren.
 • Belastingvoordelen: Als student met een bijbaan val je vaak in een lagere belastingschaal, wat betekent dat je een deel van de ingehouden belasting terug kunt krijgen via de belastingaangifte. Daarnaast is er een heffingsvrije grens, waaronder je geen inkomstenbelasting betaalt.
 • Maximumgrens voor voordelen: Er is inderdaad een grens aan hoeveel je kunt verdienen voordat sommige studentenvoordelen, zoals studiefinanciering, beïnvloed kunnen worden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze grenzen om onaangename verrassingen te voorkomen.
 • Opbouw van vakantiedagen en pensioen: Ook als parttime werknemer bouw je vakantiedagen op, evenredig aan je gewerkte uren. Pensioenopbouw is afhankelijk van de werkgever en de sector waarin je werkt. Sommige bijbanen bieden pensioenopbouw, terwijl andere dit niet doen.
 • WW-rechten: Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet je aan specifieke eisen voldoen, zoals het verliezen van werk buiten jouw schuld om en het hebben gewerkt een bepaald aantal uren. Voor studenten met bijbanen kan dit ingewikkeld zijn, maar het is mogelijk om rechten op te bouwen.

Waar vind je een bijbanen

In het digitale tijdperk spelen sociale media een cruciale rol in het leven van studenten, en dat gaat verder dan alleen sociale interacties. Platforms zoals LinkedIn, Instagram, en zelfs TikTok bieden unieke kansen om bijbanen te vinden die passen bij jouw vaardigheden en interesses. LinkedIn is bijvoorbeeld ideaal voor het netwerken met professionals en het ontdekken van carrièremogelijkheden, terwijl Instagram en TikTok kunnen worden gebruikt om creatieve en informele bijbanen te vinden, zoals social media management of content creatie voor kleine bedrijven. Het volgen van bedrijven die je interessant vindt en interactie zoeken met hun posts kan ook de deur openen naar potentiële bijbanen die niet via traditionele kanalen worden geadverteerd. Zoek en vind hier jouw nieuwe bijbaan

De balans vinden tussen studie, werk en tijd met vrienden

Het jongleren met studieverplichtingen, een bijbaan, en een sociaal leven kan een behoorlijke uitdaging zijn voor veel studenten. Het vinden van de juiste balans is essentieel om stress te verminderen en het meeste uit je studententijd te halen. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze balans te vinden:

 • Prioriteiten stellen: Bepaal wat op elk moment het belangrijkst is. Soms moet studeren voorrang hebben, terwijl op andere momenten werk of ontspanning met vrienden belangrijker kan zijn. Leer nee te zeggen tegen dingen die je te veel afleiden van je prioriteiten.
 • Efficiënt tijdbeheer: Maak gebruik van planners of digitale tools om je tijd effectief in te delen. Blokkeer tijd voor studie, werk, en belangrijk, ook voor ontspanning en sociale activiteiten. Dit helpt je een helder overzicht te houden en zorgt ervoor dat je tijd efficiënt wordt gebruikt.
 • Kwaliteit boven kwantiteit: Het is beter om minder tijd met vrienden door te brengen als die momenten van hogere kwaliteit zijn. Plan activiteiten die jullie allemaal echt leuk vinden en waarbij je echt kunt ontspannen en genieten van elkaars gezelschap.
 • Communicatie met werkgevers: Wees open over je studiebelasting en sociale verplichtingen tegenover je werkgever. Veel werkgevers zijn bereid om flexibel te zijn met werkroosters, vooral als ze weten dat je ook een student bent. Dit kan helpen om werkstress te verminderen tijdens drukke studieperioden.
 • Zelfzorg: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Een gezonde balans tussen werk en privé betekent ook dat je tijd maakt voor zelfzorg. Dit kan iets eenvoudigs zijn als een avondwandeling, meditatie, of gewoon een avondje films kijken.

Het vinden van de juiste balans is een persoonlijk proces en wat voor de ene student werkt, werkt misschien niet voor een ander. Het belangrijkste is om bewust te blijven van je behoeften en je aan te passen wanneer nodig. Met de juiste aanpak en mindset is het vinden van het perfecte deeltijdwerk een spannende reis op zich. Haal het meeste uit je studententijd met deze blog en creëer herinneringen die je voor altijd zult koesteren!

Weet je nu alles over het vinden van een leuke bijbaan? Zoek die bijbaan in een van deze Nederlandse studentensteden

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

 • Nijmegen
Ben jij klaar voor een uitdagende en afwisselende functie waarin je een cruciale bijdrage levert aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Grijp dan deze unieke kans! Wij zoeken enthousiaste facilitair...

Apotheek medewerker ziekenhuis

 • Maastricht
Ben jij direct beschikbaar voor minimaal 32 uur per week? Heb je een HBO-diploma op zak? Of volg je een universitaire studie en heb je de komende maanden extra tijd? Heb je affiniteit met de zorg en wil je je cv een boost geven?Dan is dit jouw kans...

Schoonmaakmedewerker Zwembad Parttime

 • Maastricht
Maak een plons in je nieuwe carrière als zwembadschoonmaak medewerker in Maastricht!In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende schoonmaaktaken in en rond de zwembaden, inclusief de kleedkamers, douches en gemeensch...