Is het nemen van een tussenjaar verstandig?

Vrouw met flamingo
27 juni 2023

Sta je op het punt om je studie af te ronden en moet je veel belangrijke beslissingen nemen? Een tussenjaar nemen is tegenwoordig een populaire optie en dat is niet voor niks! Maar is een tussenjaar echt verstandig? Hoe kun je jezelf ontwikkelen en doelen stellen? En wat als je vastloopt en er helemaal niets gebeurt?

Belangrijkste inzichten van dit artikel

1. Jezelf ontdekken:
Een tussenjaar biedt de vrijheid om nieuwe dingen te proberen, nieuwe mensen te ontmoeten en je passies te verkennen.

2. Stap uit je comfortzone:
Een tussenjaar helpt je om zelfvertrouwen op te bouwen, je communicatieve vaardigheden te verbeteren en belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen.

3. Verspil geen kostbare tijd:
Zorg voor een duidelijk doel tijdens je tussenjaar, zoals het verbeteren van vaardigheden of geld verdienen.

4. Omgaan met vastlopen:
Als je vastloopt, reflecteer dan op wat je hebt bereikt en leer van je ervaringen.

5. Werken en geld verdienen:
Een tussenjaar biedt de mogelijkheid om te werken, geld te verdienen, nieuwe vaardigheden te leren en ervaring op te doen.

6. Vrije tijd en keuzevrijheid:
Tijdens je tussenjaar kun je zelf bepalen hoe je je tijd indeelt en wat je wilt doen.

7. Nadelen:
Een tussenjaar kan leiden tot verlies van ritme en discipline, sociale isolatie, financiële uitdagingen en een onderbreking in je academische groei.

8. Twijfel over een tussenjaar:
Als je de mogelijkheid hebt, stel een plan op en gun jezelf de kans om te groeien en interesses te verkennen.

Jezelf ontdekken

Een tussenjaar kan een geweldige manier zijn om jezelf te ontdekken en je persoonlijk te ontwikkelen. Het biedt je de vrijheid om nieuwe dingen te proberen, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Dit is de tijd waarin je je passies kunt verkennen, misschien een nieuwe hobby ontdekt of je droombaan kunt vinden! Hoe amazing is dat?

Zeg maar gedag tegen je comfortzone

Door het nemen van een tussenjaar krijg je de kans om buiten je comfortzone te stappen en je horizon te verbreden. Het kan je helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen, je communicatieve vaardigheden te verbeteren en je aan te passen aan verschillende omgevingen. Maar het is ook een goede kans om te werken aan je persoonlijke groei en het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan plannen, organisatieskills en zelfstandigheid. Bijvoorbeeld door leuke bijbaan te nemen waarbij je ook nog eens lekker wat geld mee verdient. Lekker cashen!

Verspil geen kostbare tijd!

Het nemen van een tussenjaar is een goede optie, maar verspil geen tijd met niks doen. Het is belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Zonder een duidelijk doel kun je gemakkelijk verdwalen in de tijd en uiteindelijk het gevoel hebben dat je niks hebt bereikt.

Een doel kan variëren van het verbeteren van een vaardigheid tot geld verdienen. Ook is het natuurlijk mogelijk om bepaalde doelen te combineren. Wil je bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden opdoen en ondertussen geld verdienen? Er zijn genoeg (bij)baantjes waar je aan beide doelen kunt werken.

Omgaan met vastlopen

Het kan gebeuren dat je tijdens je tussenjaar vastloopt en het gevoel hebt dat er helemaal niks gebeurt. Dit is normaal, Het belangrijkste is om niet jezelf gek te maken. Als je het gevoel hebt vast te zitten, neem dan de tijd om te reflecteren wat je tot nu toe hebt bereikt. Denk na over de ervaringen die je hebt opgedaan en de lessen die je hebt geleerd.

Ga voor de money’s

Een tussenjaar nemen is echt chill, vooral als je ook nog eens geld kunt verdienen! Het is een geweldige kans voor studenten en mensen die even een break willen nemen van het studeren of werken. In plaats van je dagen door te brengen in de collegebanken of achter een bureau, kun je tijdens je tussenjaar aan de slag gaan en je bankrekening spekken. Geld verdienen in je tussenjaar geeft je de vrijheid om leuke dingen te doen, te reizen en nieuwe ervaringen op te doen. Je kunt zelfs sparen voor die droomreis die je altijd al hebt willen maken. Bovendien leer je waardevolle vaardigheden en werkervaring op, wat altijd van pas komt in je verdere carrière. Dus waarom zou je niet een jaartje werken en geld verdienen terwijl je geniet van je vrijheid en nieuwe avonturen beleeft? Het is een win-win situatie!

Werken in je tussenjaar

Werken is een goede optie als je geld nodig hebt. Daarnaast doe je door te werken waardevolle ervaring op. Het is natuurlijk supergaaf om je horizon te verbreden of alvast ervaring op te doen in een vakgebied dat je aanspreekt. Maar hoe pak je dat aan? Bij een studentenuitzendbureau als ASA vind je snel en eenvoudig een leuke baan. ASA helpt je namelijk een baan te vinden die echt bij je past. Weet je nog niet wat je wil op werkgebied? Dan helpt ASA je door dit samen uit te zoeken totdat je een (bij)baan hebt gevonden waar jij happy van wordt!

Zoveel vrije tijd als je maar kan bedenken

Oneindig veel tijd om te chillen? Hoe chill is dat? Je kunt zelf bepalen wat je allemaal gaat doen in je tussenjaar. Of je nou vier of twee dagen gaat werken, jij bepaalt het! Je hebt de keuzevrijheid om je tijd zo in te delen naar jouw wensen.

Nadelen van een tussenjaar

Dus je denkt erover om een tussenjaar te nemen? Klinkt geweldig, toch? Een jaar lang ontsnappen aan die schoolbanken, geen huiswerk en examenstress meer. Chillen, feesten, nieuwe plekken ontdekken, de wereld zien. Het klinkt als de ultieme droom die uitkomt. Maar voordat je jezelf helemaal verliest in de fantasie van onbeperkte vrijheid, is het belangrijk om ook de keerzijde te kennen. Ja, een tussenjaar kan geweldig zijn, maar het heeft ook zijn nadelen. Wij zullen enkele nadelen benoemen:

  1. Het verlies van ritme en discipline:

Weet je nog dat strakke schema dat je had op school? Die vroege ochtenden, het volgen van lessen, het maken van huiswerk en het studeren voor toetsen? In een tussenjaar verdwijnt dit plotseling als sneeuw voor de zon. Je wordt je eigen baas en het is aan jou om je dag in te delen. Voor sommige jongeren kan dit leiden tot het verliezen van structuur en discipline. Zonder een routine kunnen luieren en uitstellen de overhand nemen, wat uiteindelijk kan leiden tot het verspillen van kostbare tijd.

  1. Sociale isolatie:

In een tussenjaar verlaat je vaak je vertrouwde sociale omgeving. Je vrienden gaan misschien studeren, werken of hun eigen tussenjaar nemen op andere plekken. Hierdoor kun je je geïsoleerd voelen, vooral als je niet direct nieuwe vriendschappen kunt sluiten op je nieuwe bestemming.

  1. Financiële uitdagingen:

Reizen en avonturen beleven kosten geld, dat weet je waarschijnlijk al. Het nemen van een tussenjaar kan je bankrekening flink belasten, vooral als je geen financieel plan hebt opgesteld.

  1. Een onderbreking in je academische groei:

Een tussenjaar kan zeker verrijkend zijn, maar het kan ook een onderbreking betekenen in je academische ontwikkeling. Het is gemakkelijk om het studeren volledig opzij te schuiven en je te laten meeslepen door alle afleidingen en nieuwe ervaringen.

Een tussenjaar nemen?

Twijfel je over het nemen van een tussenjaar? stel een plan op en ga het lekker doen! Het nemen van een tussenjaar biedt ruimte voor groei en helpt bij het verkennen van interesses. Dus, als je de mogelijkheid hebt, waarom zou je dan niet een tussenjaar nemen? Gun jezelf de kans om te groeien en een (bij)baan te vinden waarin je tot bloei komt!

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Housekeeping Andre Rieu Parttime

  • Maastricht
Als Housekeeping Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van onze luxe kamers en publieke ruimtes. Je zorgt ervoor dat onze gasten kunnen genieten van een schone en nette omgeving tijdens hun verblijf. Tot jouw taken b...

Keukenmedewerker André Rieu Parttime

  • Maastricht
Hey daar!Ben jij een echte kookliefhebber met ervaring en wil je werken in een luxe hotel in het prachtige Maastricht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven keukenhulp om het team te versterk...

BARMEDEWERKER LUXE HOTEL Parttime

  • Maastricht
Ben jij een echte horecamedewerker en op zoek naar een unieke baan in Maastricht?Een luxe hotel in het hart van deze prachtige stad zoekt enthousiaste barmedewerkers om het team te versterken tijdens de wereldberoemde concerten van André Rieu. In d...