Studenten moeten ander werk gaan doen door COVID-19

1 september 2021
 
Door de coronamaatregelen is er minder werk in bijvoorbeeld de horeca, waardoor studenten met een nul-uren- of flexcontract niet of veel minder worden opgeroepen.

Bij de Eindhovense vestiging van ASA Talent bevestigen ze dat beeld. “We zien dat het werk in de catering en horeca inderdaad behoorlijk terugloopt”, zegt een woordvoerder. “Ook in de vrije tijdbranche loopt het aantal studenten dat we in kunnen zetten terug. Ik schat dat we ongeveer de helft minder aanvragen voor personeel krijgen.”

Wel verwacht het uitzendbureau op termijn weer meer studenten te kunnen inzetten in andere branches. “Op andere plekken zie je weer dat er een personeelstekort bestaat. Die vraag ligt vooral bij supermarkt, vuilnis- en schoonmaakbedrijven en bezorgdiensten. Momenteel zijn we in gesprek met verschillende spelers om daar mensen te gaan inzetten. Ook vanuit de studenten wordt er enthousiast op gereageerd. Op die manier verwachten we wel het een en ander te kunnen opvangen”, aldus de woordvoerder.

Uitzendbureau Studentalent zit in dat opzicht in een goede hoek. “Wij richten ons voornamelijk op de zorgbranche”, zegt een woordvoerder. “Daar krijgen we nu heel veel aanvragen binnen. Maar ook in de schoonmaak en logistiek is er veel vraag naar extra krachten. In dat opzicht hebben we het zeker in Eindhoven nu drukker dan normaal”, zegt een woordvoerder.

Ook omdat studenten hun vaste lasten moeten blijven betalen. “Zo zijn er co-assistentes die hun werk in het ziekenhuis onder begeleiding moeten doen, maar die door de coronacrisis niet worden ingezet. Zij zeggen: ik moet wel mijn collegegeld betalen. Dan zetten we ze ergens anders in. Er is genoeg vraag, maar we zien wel dat die vraag is verschoven”, zegt een woordvoerder van het uitzendbureau.

Bron Studio040: https://studio040.nl/nieuws/artikel/studenten-moeten-ander-werk-gaan-doen-door-covid-19

Werkgevers