De Digitiener revolutie: Hoe generatie Z de arbeidsmarkt transformeert

Digitiener
11 juli 2024

Jongeren herdefiniëren werk en leven in het digitale tijdperk

In een wereld die razendsnel digitaliseert, staat een nieuwe generatie klaar om de arbeidsmarkt op zijn kop te zetten: de Digitieners. Geboren tussen 1999 en 2012, zijn deze jongeren opgegroeid in een hyperverbonden wereld waar technologie geen luxe is, maar een vanzelfsprekendheid. Maar wie zijn deze Digitieners precies, en hoe zullen zij de toekomst van werk vormgeven?

Wie zijn de Digitieners?

Digitieners, ook bekend als Generatie Z of iGen, zijn de eerste echte digital natives. Volgens recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormt deze groep momenteel 15% van de Nederlandse bevolking. Dr. Marieke van der Berg, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit: "Deze generatie kent geen wereld zonder smartphones, sociale media of on-demand entertainment. Dit heeft een diepgaande invloed op hun wereldbeeld en verwachtingen van het arbeidsleven."

Purpose boven salaris

Net als millennials worden Digitieners sterk gedreven door 'purpose': een baan die iets bijdraagt aan de samenleving. Uit een onderzoek van PwC uit 2023 blijkt dat 78% van de Digitieners betekenisvol werk belangrijker vindt dan een hoog salaris. Dit contrasteert sterk met slechts 45% van de Babyboomers die dezelfde mening delen.

Emma Jansen, HR-directeur bij een toonaangevend technologiebedrijf, vertelt: "Digitieners zijn opgegroeid met grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Ze willen actief bijdragen aan oplossingen en verwachten dat hun werkgever dezelfde waarden uitdraagt."

Flexibiliteit en ontwikkeling

De gemiddelde Digitiener laat zich niet in een keurslijf stoppen, maar wil zich blijven ontwikkelen. Ze vallen voor bedrijven die hen aan mooie projecten laten werken, aandacht hebben voor hun dromen en hierop inspelen. Uit onderzoek van Deloitte (2024) blijkt dat 85% van de Digitieners flexibele werktijden en locaties verwacht, terwijl 92% continue leermogelijkheden als essentieel beschouwt voor hun carrière.

Technologie als tweede natuur

Waar oudere generaties nog moesten wennen aan nieuwe technologieën, zijn Digitieners ermee opgegroeid. Thomas de Vries, tech-ondernemer en oprichter van DigiTalent, zegt: "Ze verwachten dat technologie naadloos geïntegreerd is in hun werkprocessen. Bedrijven die achterblijven op dit gebied zullen moeite hebben deze generatie aan te trekken en te behouden."

Uitdagingen en kansen

Hoewel Digitieners veel positieve eigenschappen meebrengen, staan ze ook voor uitdagingen. Psycholoog Dr. Lisa Smit waarschuwt: "Hun constante verbondenheid kan leiden tot stress en burnout. Werkgevers moeten bewust zijn van de mentale gezondheidsrisico's en hier proactief op inspelen."

Tegelijkertijd biedt deze generatie ongekende kansen. Hun natuurlijke affiniteit met technologie en hun drive om de wereld te verbeteren, maakt hen ideale katalysatoren voor innovatie en positieve verandering.

De toekomst van werk

Naarmate meer Digitieners de arbeidsmarkt betreden, zullen we waarschijnlijk een verschuiving zien in de manier waarop werk wordt georganiseerd en ervaren. Arbeidsmarktexpert Prof. Dr. Jaap van den Heuvel voorspelt: "We verwachten een toename in projectmatig werken, meer focus op resultaat dan op aanwezigheid, en een grotere nadruk op persoonlijke ontwikkeling."

Tips voor werkgevers

  1. Wees zichtbaar op digitale platforms: Zorg voor een sterke online aanwezigheid op Instagram, TikTok en LinkedIn.
  2. Maak solliciteren eenvoudig: Bied de mogelijkheid om via smartphone te solliciteren of zelfs via WhatsApp contact op te nemen.
  3. Ga verder dan traditionele vacatures: Deel een filmpje of commercial op YouTube die uw bedrijfscultuur laat zien.
  4. Communiceer uw 'purpose': Laat duidelijk zien hoe u bijdraagt aan een betere wereld.
  5. Bied flexibiliteit: Implementeer flexibele werktijden en locaties waar mogelijk.
  6. Investeer in ontwikkeling: Bied continue leermogelijkheden en ruimte voor persoonlijke groei.
  7. Embrace technologie: Zorg dat uw werkprocessen up-to-date zijn met de laatste technologische ontwikkelingen.
  8. Focus op welzijn: Implementeer programma's die de mentale gezondheid van uw werknemers ondersteunen.

De komst van de Digitieners op de arbeidsmarkt markeert een nieuw tijdperk in de wereld van werk. Hun unieke combinatie van technologische vaardigheid, maatschappelijk bewustzijn en drang naar persoonlijke ontwikkeling zal bedrijven uitdagen om te innoveren en aan te passen. Organisaties die erin slagen om in te spelen op de behoeften en verwachtingen van deze generatie, zullen zichzelf positioneren als aantrekkelijke werkgevers in een steeds competitievere arbeidsmarkt. Heb je advies nodig bij het werven van personeel, neem dan contact op met onze specialisten.

Werkgevers

Nieuwste vacatures

Backline Adviseur Klantenservice

  • Amersfoort
Ontvang een aantrekkelijk salaris van €15,92 per uur, flexibele werkmogelijkheden, uitgebreide ontwikkelingskansen, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een dynamische werkomgeving bij een wereldwijde marktleider in logistiek. Doe mee met ons team en maak een impact!...

Schoonmaakmedewerker Recreatiewoningen

  • Arnhem
Ben je op zoek naar een uitdagende baan in de schoonmaak? ASA Talent helpt je graag bij het vinden van de perfecte schoonmaakvacature op een prachtig vakantiepark in Ede! Als schoonmaken jouw passie is en je houdt van hard werken, dan is dit jouw kans om te stralen in een bosrijke omgeving....

Huishoudelijk Medewerker Vakantiepark

  • Eindhoven
Ben jij op zoek naar een leuke zomerbaan, of heb je interesse om voor langere tijd aan de slag te gaan als schoonmaakmedewerker? Of je nou op zoek bent naar vast werk of tijdelijk werk: Hoe leuk om dit te doen in een van de mooiste dierenparken van Nederland: Beekse Bergen?...