De Hotspots voor Start-ups en Innovatie in Nederland

Group of startups
2 augustus 2023

Joepie, Nederland barst van de start-ups! Serieus, we hebben zo’n 621 van die coole nieuwe bedrijven per 1 miljoen inwoners. Dat is gewoon bizar, toch? Ons kleine kikkerlandje is een waar start-up paradijs met megaveel potentie. Elk jaar gaat er wel zo’n 100 miljard euro aan marktwaarde rondzwerven en die start-up scene zorgt ook nog eens voor zo’n 130.000 banen. Wowza! In de Amsterdam-Delta regio alleen al zijn dat er 49.000. Die regio is trouwens nummertje veertien wereldwijd en knalt jaarlijks in de top 5 van start-up hubs in Europa. Niet slecht, hè?

Beginnende ondernemers weten de weg naar ons landje te vinden, of ze nu van over de grens komen of gewoon hier in Nederland hun ding doen. Maar wat maakt ons land dan zo onweerstaanbaar? En waar zijn die te gekke plekken om een hip en vernieuwend bedrijf te starten? Wij hebben alles voor je uitgeplozen!

TL;DR: De hotspots voor start-innovatie in Nederland

  • Nederland is een start-up paradijs met 621 start-ups per 1 miljoen inwoners.
  • Amsterdam-Delta is de hotspot met een mega start-up scene en 130,000 banen.
  • Succesvolle start-ups in Nederland hebben toegang tot topinfrastructuur en samenwerking tussen bedrijven, overheid en wetenschap.
  • De juiste locatie is superbelangrijk: nabijheid van investeerders en lage kosten spelen een grote rol.
  • Hotspots voor start-ups zijn onder andere Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Delft en diverse Brabantse steden.
  • In heel Nederland schieten start-up hubs uit de grond, zoals B.Amsterdam en de High Tech Campus in Eindhoven.

Waarom Locatie Superbelangrijk Is

Oké, dus het is duidelijk dat ons land een walhalla is voor start-ups. Die cijfertjes zijn misschien niet megainteressant op het eerste gezicht, maar als je er langer naar staart, duizelt het je toch wel even. Check dit: het adviesbureau Startup Gnome denkt dat het Amsterdamse start-up ecosysteem zo’n 82 miljard euro waard is. Ja, echt waar!

Maar waarom rockt die Amsterdam-Delta dan zo hard? Nou, even serieus, we Nederlanders hebben ondernemen gewoon in ons bloed zitten. We zijn supertof in handelen en spreken allemaal prima Engels. Daarbij hebben we een top infrastructuur. En dan bedoelen we niet alleen dat je zo van A naar B kunt cruisen, maar ook dat ons internet om te smullen snel is. Plus, we hebben hier een mega goede samenwerking tussen bedrijven, overheid en wetenschap. Dat is helemaal top voor start-ups, vooral in de techwereld.

En, check dit dan: de plek waar je start-up zich bevindt, is echt een van de grootste game changers. In de buurt van investeerders en mentors zitten, werkt als een tierelier voor je business. Daar zit de kennis en het netwerk! En laten we eerlijk zijn, te veel poen betalen voor je kantoortje – daar zit niemand op te wachten.

Innovatieve Hotspots: De Kaart van Cool Nederland

Dus, het is een must om een vergelijkbaar start-up vriendelijk klimaat op te zoeken voor jouw nieuwe avontuur. Maar welke plaatsen in ons kleine landje moet je dan in je vizier houden?

Natuurlijk komt Amsterdam als een komeet binnen op nummer één. We hebben het al gehad over de Amsterdam-Delta als toplocatie voor internationale start-ups, maar onze hoofdstad is ook razend populair onder Nederlandse ondernemers. Hier heerst echt zo’n vette ondernemersvibe, waardoor zaken doen een makkie wordt. En er zijn zoveel kekke kantoorruimtes te scoren, dus jouw perfecte plekje vinden is een piece of cake. Amsterdam is trouwens ook supereasy te bereiken, lekker handig.

Den Haag en Rotterdam staan ook hun mannetje in de Randstad. Bouw en logistiek zijn daar toppers, en de detailhandel bruist ook flink. En Delft? Die blinken al jaren uit in innovatief ondernemen, dankzij de slimme koppen van de TU. Buiten de Randstad wordt er ook flink gebuffeld: in Brabantse steden zoals Tilburg en Eindhoven en studentenwalhalla Groningen barst het van jonge ondernemers.

Inspirerende Plekken

Maar kom op, laten we eerlijk zijn: ons landje is misschien klein, maar de verschillen tussen steden zijn wel te meten maar niet megagroot. Overal in Nederland gonst het van de ondernemersenergie. Overal poppen er start-up hubs uit de grond waar beginnende ondernemers hun ding kunnen doen. Ze huren daar voor een paar dagen (of fulltime) een stekkie om te knallen. In die communities delen ze niet alleen kennis, maar schieten ze ook elkaars productiviteit door het dak.

Ken je B.Amsterdam? Dat is een mega bekende spot waar je een workspace kunt scoren. Maar ook buiten de Randstad kun je een leuke plek vinden om lekker te brainstormen. Eindhoven is dé place to be voor tech start-ups. Op de High Tech Campus hang je rond met andere start-ups én big shots zoals Intel en Philips. Eigenlijk heeft elke stad in Nederland tegenwoordig wel toffe start-up werkplekken, van Utrecht tot Leeuwarden en van Nijmegen tot Maastricht. Dus, als je je eigen bedrijf start, kun je overal wel een supertoffe werkplek vinden om je ondernemersdromen te delen!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...

Parttime Horecamedewerker PI

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een parttime baan voor langere tijd? Hou jij ervan om veel klantcontact te hebben in een horeca omgeving? Dan hebben wij de functie die bij jou past.Als restaurantmedewerker draag je samen met je team bij aan een goede eetervar...

Administratief Medewerker

  • 's-Hertogenbosch
Ben jij op zoek naar een tijdelijke baan in juli? Vakantiewerk waar je écht wat leert? En wil je verdere ervaring opdoen in het bedrijfsleven? Dan is deze administratieve functie wellicht iets voor jou!Als administratief medewerker bij Holla krijg...