Welke rechten heb je als huurder?

18 augustus 2021

Het contract

Het klinkt logisch, maar veel mensen doen het niet: het contract goed lezen. Pluis voordat je gaat tekenen het contract goed uit, het liefst met iemand die er verstand van heeft. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan. Wanneer je het met een gedeelte van het contract niet eens bent, kun je dit aankaarten bij de verhuurder. Als je bijvoorbeeld met meerdere vrienden een woning betrekt, kan het zijn dat er in het contract staat dat je bemiddelingskosten moet betalen. Betaal dit niet zomaar, maar zoek eerst uit of de verhuurder hier echt recht op heeft. 

Inschrijven bij de gemeente

Als kamerhuurder heb je altijd het recht om je in te schrijven bij de gemeente. Dit is overigens ook verplicht, wanneer je dit niet doet kun je een boete krijgen. De gemeente controleert dit steeds meer. Wanneer er dus bij een advertentie staat ‘inschrijven niet mogelijk’, reageer er dan niet op. Je hebt dan vooral jezelf ermee. 

Gemeentelijke heffingen

Iedereen moet meebetalen aan gemeentelijke heffingen. Deze bedragen verschillen per gemeente en hangen af van met hoeveel mensen je woont. Maar wat veel studenten niet weten, is dat er een grote kans bestaat dat je deze heffingen helemaal niet hoeft te betalen. Wanneer je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit kwijtscheldingsformulier zit vaak bij de heffingen bijgesloten, of kan je downloaden op de site van de gemeente. Het is wel wat uitzoekwerk, omdat je verschillende zaken zoals documenten van je stufi en bankrekening mee moet sturen. Maar als alles lukt hoef je die paar honderd euro niet te betalen.  

Afrekening servicekosten

Het kan zijn dat er bij de huur die je elke maand betaalt ook een gedeelte servicekosten zit inbegrepen. Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld water, gas en elektriciteit. Meestal betalen huurders hier maandelijks een voorschot voor. Binnen een half jaar na afloop van een kalenderjaar ontvang je van de verhuurder, je huisbaas dus, een afrekening servicekosten. Hierop worden de feitelijke kosten vergeleken met de betaalde voorschotten. Als je teveel betaald hebt, moet je dus geld terugkrijgen. Het kan echter ook zijn dat er meer kosten zijn gemaakt dan aan voorschotten zijn betaald en dan moet jij als huurder extra betalen. 

Huurcommissie

Wanneer je problemen hebt met de verhuurder en er met hem niet uitkomt, kun je altijd contact opnemen met de Huurcommissie . Bijvoorbeeld wanneer je ontevreden bent over het onderhoud van de woning of wanneer je denkt dat je te veel huur betaalt. De uitspraken van de Huurcommissie zijn bindend. Dit betekent dat ze je niet enkel van advies voorzien, maar dat de beslissing die zij maken ook daadwerkelijk geldt voor zowel de verhuurder als de huurder. 

Opzegtermijn

Je kan niet zomaar op straat worden gezet door de verhuurder van het pand. Je hebt namelijk huurbescherming. Dit houdt in dat enkel bij een wettelijke reden, wanneer de huurder zich bijvoorbeeld niet als goede huurder gedraagt, de verhuurder je zomaar uit huis mag zetten. Wel is de verhuurder dan verplicht een opzeggingstermijn van minimaal drie maanden aan te houden. 

Geldzaken

Flex Klantenservicemedewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Ben je op zoek naar een parttime baan die je makkelijk kunt combineren met je studie of andere baan? Hou je ervan om thuis te werken maar wel lekker met mensen in contact te zijn? Lees dan snel verder!Bij DHL Express zijn we op zoek naar klantenser...

Open dag DHL Logistiek

  • Amsterdam
Ben jij 14 juni tussen 15:00 - 19:00 ? Wil je een kijkje in de keuken nemen van DHL? Reageer dan makkelijk via onderstaand formulier.De open dag word georganiseerd op locatie in Nieuw-Vennep (op 20 minuten afstand van Amsterdam)Koerier --> http...

Weekend Verkoopmedewerker Primark

  • Den Haag
Ben jij op zoek naar een leuke (bij)baan naast je studie voor de zaterdag en/of zondag? Dan is deze functie als weekend verkoopmedewerker bij Primark Den Haag perfect voor jou! In deze rol als verkoopmedewerker zorg je ervoor dat de kleding op een ne...