Jezelf onderscheiden als werkzoekende op LinkedIn: zo doe je dat!

Vind jouw droombaan via LinkedIn
2 augustus 2023

Kan jij je nog een wereld zonder sociale media voorstellen? Wij in ieder geval niet! Sociale media zijn niet alleen om te connecten met je beste vrienden en favoriete celebrities, maar worden ook steeds vaker gebruikt om werkzoekenden te verbinden met potentiële werkgevers. En dat is helemaal niet vreemd, aangezien bijna iedereen tegenwoordig wel een profiel heeft op verschillende sociale media platforms. Bedrijven maken nu ook steeds vaker gebruik van platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok om campagnes te voeren voor het werven van nieuw personeel of freelancers. En het werkt! Een groot aantal jongeren en jongvolwassenen vindt tegenwoordig hun (bij)baan via sociale media. Misschien ben jij er zelf ook wel een van!

LinkedIn is niet alleen een platform voor individuele professionals en werkzoekenden, maar ook voor bedrijven en organisaties die hun aanwezigheid willen uitbouwen en talent willen aantrekken. Met meer dan 57 miljoen organisaties die een pagina op LinkedIn hebben​​, is het duidelijk dat het platform een essentiële rol speelt in de moderne zakelijke wereld en arbeidsmarkt.

Als het gaat om jouw carrièremogelijkheden, is LinkedIn natuurlijk het platform bij uitstek. Met meer dan 900 miljoen leden verspreid over meer dan 200 landen, heeft LinkedIn als doel om zoveel mogelijk professionals met elkaar te verbinden. Dit maakt LinkedIn het ideale platform om in contact te komen met potentiële werkgevers. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen duizenden andere profielen in jouw branche? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Hoe je jouw LinkedIn profiel onderscheidend kunt maken

 1. Volledigheid van je profiel:
  In een landschap waarin miljoenen gebruikers actief zijn, is de volledigheid van je profiel essentieel om op te vallen. Dit is je eerste kans om een goede indruk te maken.
 2. Professionele profielfoto:
  Jouw profielfoto is het eerste visuele contactpunt met potentiële werkgevers of netwerkconnecties. Zorg ervoor dat het professioneel en up-to-date is.
 3. Kopregel en samenvatting:
  Maak gebruik van een creatieve kopregel en een overtuigende samenvatting om je vaardigheden en expertise te benadrukken. Gebruik relevante trefwoorden om je zichtbaarheid in zoekopdrachten te vergroten.
 4. Actieve deelname:
  Wees actief door inhoud te delen, deel te nemen aan discussies, en je netwerk uit te breiden. Dit verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar toont ook je expertise en betrokkenheid bij je vakgebied.
 5. Gebruik van multimedia:
  Overweeg om video's, presentaties, en andere vormen van multimedia aan je profiel toe te voegen om je ervaringen en successen op een dynamische manier te presenteren.
 6. Breid je netwerk uit door uitnodigingen te sturen naar waardevolle connecties.
 7. Maak gebruik van relevante hashtags bij je posts om beter vindbaar te zijn voor recruiters.
 8. Schakel je directe kring in om feedback te krijgen op je profiel en jezelf sterker te presenteren.

Jouw profiel onder de loep

Of je nu klaar bent voor de volgende stap in je carrière of gewoon actiever wilt worden op LinkedIn om te connecten met andere professionals, het is essentieel om je profiel actueel en netjes bij te houden. Als je de aandacht wilt trekken van potentiële werkgevers, moet je jezelf goed presenteren. Hier liggen namelijk jouw kansen om indruk te maken!

De eerste indruk

Het is van groot belang om je profiel zo volledig mogelijk in te vullen als je werkgevers wilt aantrekken. Hoe meer nuttige informatie er over jou beschikbaar is, hoe beter. En dat begint natuurlijk met een mooie, zakelijke profielfoto. Het is misschien een open deur, maar de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt, is cruciaal. Vakantiefoto's, selfies en verouderde foto's zijn echt 'not done' als je professioneel wilt overkomen. Je zou tenslotte ook niet in korte broek en met een zonnebril op je neus naar een sollicitatiegesprek gaan (hoe graag we dat ook zouden willen!).

Natuurlijk is het belangrijk om je eigen stijl te laten zien, maar dat kan ook op een doordachte manier. Twijfel je over je foto? Vraag dan eens eerlijke meningen aan vrienden of familie. Een Cover Story is trouwens ook een mooie toevoeging aan je profiel. Bewegend beeld kan net dat beetje extra geven.

Lees ook de blog over solliciteren met ChatGPT

Een pakkende kopregel en introductie

Je headline is, naast je profielfoto, het eerste wat een recruiter of werkgever van je ziet. Een functieomschrijving of simpelweg "beschikbaar" wordt vaak gekozen, maar dat is natuurlijk behoorlijk standaard en zegt weinig over jou als persoon. Door in je kopregel wat zoekwoorden te gebruiken die jouw specifieke vaardigheden en kennis omschrijven, vergroot je je vindbaarheid en onderscheid je je van de rest. Wees hierbij concreet maar creatief: wat kun jij bieden en welke zoekwoorden zullen jouw favoriete organisaties waarderen in jouw profiel?

Breid dit uit in je introductietekst. In de LinkedIn Summary heb je de ruimte om de lezer te triggeren om met jou in contact te komen. Schrijf overzichtelijk op wat jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten zijn. Door dezelfde zoekwoorden te gebruiken, wordt je LinkedIn-profiel beter vindbaar in de zoekmachines. We zijn waarschijnlijk allemaal bekend met de algoritmes van Insta en TikTok, maar wist je dat LinkedIn er ook een gebruikt? Met je profielfoto trek je de aandacht, met je introductietekst haal je nieuwe connecties binnen. Een gouden combinatie!

Houd het up-to-date

Ben je van baan veranderd? Heb je een nieuwe cursus afgerond? Ben je begonnen als freelancer? Zet het op je profiel! Vooral als je op zoek bent naar iets nieuws, is het belangrijk om jezelf zo actueel mogelijk te presenteren aan potentiële werkgevers en recruiters. Vermeld altijd je vaardigheden, hoe klein ze ook lijken. Wie weet wie er interesse in heeft. Dit is jouw kans om te laten zien wat je in huis hebt!

Actief zijn: vergroot je netwerk en gebruik het algoritme

We delen onze maaltijden, feestjes en vakanties zonder erbij na te denken op onze Instastories, maar een LinkedIn-post schiet er nog wel eens bij in. We begrijpen het wel: het kan onnatuurlijk voelen om te pronken met je successen. Toch mogen we best wat bewuster omgaan met de content die we op dit socialemediakanaal plaatsen. Het magische woord bij LinkedIn is "meedoen". Ga in gesprek, like, feliciteer en deel: actief zijn vergroot je zichtbaarheid bij je connecties.

De kracht van netwerken en zichtbaarheid:

Het belang van een uitgebreid netwerk kan niet worden onderschat. LinkedIn maakt het gemakkelijker dan ooit om in contact te komen met besluitvormers en sleutelfiguren binnen je industrie.

Het actief publiceren van content, het gebruik van hashtags en het betrekken van je directe netwerk voor feedback en ondersteuning zijn allemaal manieren om je profiel te versterken en je kansen op het vinden van je droombaan te vergroten.

Wees vooral niet bang om uitnodigingen te sturen naar mensen van wie jij denkt dat ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan jouw netwerk. Een groot netwerk vergroot immers jouw zichtbaarheid bij bedrijven. En zet vooral ook je beschikbaarheid op "open to opportunities" naast de standaard informatie in je profiel. Weet je nog dat we het hadden over het algoritme? Ook bij je posts kun je dit slim inzetten. Door gebruik te maken van relevante hashtags kunnen recruiters jou vervolgens makkelijker vinden. En dat gaat een stuk sneller wanneer je al de juiste mensen om je heen verzameld hebt.

Doe het niet alleen

Jezelf profileren kan een flinke klus zijn, vooral als je dat in je eentje wilt doen. Bovendien hebben we vaak de neiging om onze prestaties niet al te serieus te nemen of te bescheiden te zijn. Nergens voor nodig! Schakel je directe kring in om feedback te krijgen op je profiel en jezelf sterker te presenteren. Vrienden, familie of oud-collega's kunnen je wijzen op vaardigheden, talenten of juist valkuilen die je zelf niet goed ziet. En laten we eerlijk zijn: we hebben ze allemaal.

We vergeten namelijk nog wel eens dat we onszelf anders zien dan anderen dat doen. Maak dus dankbaar gebruik van de mensen om je heen en laat ze een blik werpen op je profiel. Misschien hebben zij nog waardevolle toevoegingen of tips over zaken die zij anders zouden noteren of omschrijven. En die feedback is natuurlijk alleen maar waardevol om te ontvangen. Succes!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Zomerwerk ASA Parttime Schoonmaak, Horeca en Zorg

 • Maastricht
Op zoek naar een flexibele bijbaan deze zomer waarbij jij de baas bent over je eigen rooster? Bij ASA Maastricht kun je zelf bepalen wanneer en waar je werkt! We bieden diverse dagklussen aan in verschillende sectoren, ideaal om te combineren met je...

Parttime vroege magazijn vogel

 • Venlo
Ben je klaar om 's ochtends vol energie aan de slag te gaan en daarbij ook nog eens goed te verdienen? Sluit je dan aan bij het enthousiaste DHL-team in Beringe als gepassioneerde magazijnmedewerker!In het DHL-magazijn in Beringe staat magazijnwer...

Klantadviseur UWV parttime

 • Goes
Locatie: GoesUren per week: 20-36 uurDienstverband: Parttime en Fulltime (Training fulltime)Salaris: €16,11 tot €17,92Wil jij een boeiende start maken in je carrière, waarbij je jouw klantgerichtheid kunt laten schitteren bij een vooraan...