Jezelf onderscheiden als werkzoekende op LinkedIn: zo doe je dat!

Vind jouw droombaan via LinkedIn
2 augustus 2023

Kan jij je nog een wereld zonder sociale media voorstellen? Wij in ieder geval niet! Sociale media zijn niet alleen om te connecten met je beste vrienden en favoriete celebrities, maar worden ook steeds vaker gebruikt om werkzoekenden te verbinden met potentiële werkgevers. En dat is helemaal niet vreemd, aangezien bijna iedereen tegenwoordig wel een profiel heeft op verschillende sociale media platforms. Bedrijven maken nu ook steeds vaker gebruik van platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok om campagnes te voeren voor het werven van nieuw personeel of freelancers. En het werkt! Een groot aantal jongeren en jongvolwassenen vindt tegenwoordig hun (bij)baan via sociale media. Misschien ben jij er zelf ook wel een van!

Als het gaat om carrièremogelijkheden, is LinkedIn natuurlijk het platform bij uitstek. Met meer dan 850 miljoen leden verspreid over meer dan 200 landen, heeft LinkedIn als doel om zoveel mogelijk professionals met elkaar te verbinden. Dit maakt LinkedIn het ideale platform om in contact te komen met potentiële werkgevers. Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen duizenden andere profielen in jouw branche? Wij vertellen je er alles over in deze blog!

Hoe je jouw LinkedIn profiel onderscheidend kunt maken

 • Vul je profiel zo volledig mogelijk in om werkgevers aan te trekken.
 • Kies een zakelijke profielfoto en laat je eigen stijl subtiel doorschijnen.
 • Gebruik een pakkende kopregel met relevante zoekwoorden en een creatieve insteek.
 • Schrijf een overzichtelijke introductietekst waarin je jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten benadrukt.
 • Houd je profiel up-to-date met actuele informatie over je baan, cursussen en vaardigheden.
 • Wees actief op LinkedIn door gesprekken te voeren, te liken, te feliciteren en content te delen.
 • Breid je netwerk uit door uitnodigingen te sturen naar waardevolle connecties.
 • Maak gebruik van relevante hashtags bij je posts om beter vindbaar te zijn voor recruiters.
 • Schakel je directe kring in om feedback te krijgen op je profiel en jezelf sterker te presenteren.

Jouw profiel onder de loep

Of je nu klaar bent voor de volgende stap in je carrière of gewoon actiever wilt worden op LinkedIn om te connecten met andere professionals, het is essentieel om je profiel actueel en netjes bij te houden. Als je de aandacht wilt trekken van potentiële werkgevers, moet je jezelf goed presenteren. Hier liggen namelijk jouw kansen om indruk te maken!

De eerste indruk

Het is van groot belang om je profiel zo volledig mogelijk in te vullen als je werkgevers wilt aantrekken. Hoe meer nuttige informatie er over jou beschikbaar is, hoe beter. En dat begint natuurlijk met een mooie, zakelijke profielfoto. Het is misschien een open deur, maar de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt, is cruciaal. Vakantiefoto's, selfies en verouderde foto's zijn echt 'not done' als je professioneel wilt overkomen. Je zou tenslotte ook niet in korte broek en met een zonnebril op je neus naar een sollicitatiegesprek gaan (hoe graag we dat ook zouden willen!).

Natuurlijk is het belangrijk om je eigen stijl te laten zien, maar dat kan ook op een doordachte manier. Twijfel je over je foto? Vraag dan eens eerlijke meningen aan vrienden of familie. Een Cover Story is trouwens ook een mooie toevoeging aan je profiel. Bewegend beeld kan net dat beetje extra geven.

Een pakkende kopregel en introductie

Je headline is, naast je profielfoto, het eerste wat een recruiter of werkgever van je ziet. Een functieomschrijving of simpelweg "beschikbaar" wordt vaak gekozen, maar dat is natuurlijk behoorlijk standaard en zegt weinig over jou als persoon. Door in je kopregel wat zoekwoorden te gebruiken die jouw specifieke vaardigheden en kennis omschrijven, vergroot je je vindbaarheid en onderscheid je je van de rest. Wees hierbij concreet maar creatief: wat kun jij bieden en welke zoekwoorden zullen jouw favoriete organisaties waarderen in jouw profiel?

Breid dit uit in je introductietekst. In de LinkedIn Summary heb je de ruimte om de lezer te triggeren om met jou in contact te komen. Schrijf overzichtelijk op wat jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten zijn. Door dezelfde zoekwoorden te gebruiken, wordt je LinkedIn-profiel beter vindbaar in de zoekmachines. We zijn waarschijnlijk allemaal bekend met de algoritmes van Insta en TikTok, maar wist je dat LinkedIn er ook een gebruikt? Met je profielfoto trek je de aandacht, met je introductietekst haal je nieuwe connecties binnen. Een gouden combinatie!

Houd het up-to-date

Ben je van baan veranderd? Heb je een nieuwe cursus afgerond? Ben je begonnen als freelancer? Zet het op je profiel! Vooral als je op zoek bent naar iets nieuws, is het belangrijk om jezelf zo actueel mogelijk te presenteren aan potentiële werkgevers en recruiters. Vermeld altijd je vaardigheden, hoe klein ze ook lijken. Wie weet wie er interesse in heeft. Dit is jouw kans om te laten zien wat je in huis hebt!

Actief zijn: vergroot je netwerk en gebruik het algoritme

We delen onze maaltijden, feestjes en vakanties zonder erbij na te denken op onze Instastories, maar een LinkedIn-post schiet er nog wel eens bij in. We begrijpen het wel: het kan onnatuurlijk voelen om te pronken met je successen. Toch mogen we best wat bewuster omgaan met de content die we op dit socialemediakanaal plaatsen. Het magische woord bij LinkedIn is "meedoen". Ga in gesprek, like, feliciteer en deel: actief zijn vergroot je zichtbaarheid bij je connecties.

Wees vooral niet bang om uitnodigingen te sturen naar mensen van wie jij denkt dat ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan jouw netwerk. Een groot netwerk vergroot immers jouw zichtbaarheid bij bedrijven. En zet vooral ook je beschikbaarheid op "open to opportunities" naast de standaard informatie in je profiel. Weet je nog dat we het hadden over het algoritme? Ook bij je posts kun je dit slim inzetten. Door gebruik te maken van relevante hashtags kunnen recruiters jou vervolgens makkelijker vinden. En dat gaat een stuk sneller wanneer je al de juiste mensen om je heen verzameld hebt.

Doe het niet alleen

Jezelf profileren kan een flinke klus zijn, vooral als je dat in je eentje wilt doen. Bovendien hebben we vaak de neiging om onze prestaties niet al te serieus te nemen of te bescheiden te zijn. Nergens voor nodig! Schakel je directe kring in om feedback te krijgen op je profiel en jezelf sterker te presenteren. Vrienden, familie of oud-collega's kunnen je wijzen op vaardigheden, talenten of juist valkuilen die je zelf niet goed ziet. En laten we eerlijk zijn: we hebben ze allemaal.

We vergeten namelijk nog wel eens dat we onszelf anders zien dan anderen dat doen. Maak dus dankbaar gebruik van de mensen om je heen en laat ze een blik werpen op je profiel. Misschien hebben zij nog waardevolle toevoegingen of tips over zaken die zij anders zouden noteren of omschrijven. En die feedback is natuurlijk alleen maar waardevol om te ontvangen. Succes!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Directiesecretaresse tijdelijk zorg

 • Nijmegen
Ben jij communicatief sterk, kan jij het overzicht bewaren en heb jij een secretariële achtergrond? Dan zijn we op zoek naar jou!Voor onze opdrachtgever, Pro Persona, zijn we op zoek naar een ervaren directiesecretaresse voor 36 uur per week gewens...

Carwash Medewerker

 • Den Bosch
Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? Vind jij het leuk om bezig te zijn met auto’s en heb je een passie voor schoonmaak? Wij zijn op zoek naar enthousiaste fulltime medewerkers die ons team willen versterken bij de ANAC Carwash in Nijmegen!Als...

Parttime Carwash Medewerker

 • Den Bosch
Ben jij op zoek naar een flexibele (bij)baan? Steek je graag je handen uit de mouwen en ben je klantvriendelijk? Kom dan het gezellige team van ANAC Carwash Den Bosch versterken!Voor onze opdrachtgever, ANAC Carwash, zijn we op zoek naar parttime t...