Generatie Z werven: Hoe je met persoonlijke benadering en visuele content succes boekt

Mevrouw met benen omhoog
28 juni 2023

Inderdaad! Dat is dé grote hamvraag en laten we meteen maar met de deur in huis vallen, deze vraag is helaas niet in één handomdraai concreet te beantwoorden. Waarom? Omdat deze generatie, net zoals alle anderen overigens, simpelweg het beste vaart met een persoonlijke benadering. Zeker met betrekking tot onze recruitmentbranche. Dat betekent: ga het gesprek aan, be- en veroordeel ze niet én scheer ze vooral niet te snel over één kam.

Samenvatting werven van Gen Z-ers

🤔 Wat is het belang van een persoonlijke benadering bij het werven van Generatie Z?Generatie Z gedijt het beste met een persoonlijke benadering, net als elke andere generatie. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan, ze niet te veroordelen en niet over één kam te scheren. Door te vragen naar hun behoeften, interesses, angsten en dromen, leer je deze generatie pas echt kennen en vergroot je de kans op een passende match.
📱 Welke rol spelen sociale media bij het bereiken van Generatie Z?Sociale media, zoals TikTok, Instagram en Snapchat, zijn populaire kanalen waar Generatie Z actief is. Het is belangrijk om de juiste apps te gebruiken en out-of-the-box te denken. Naast populaire platforms kunnen praktische apps, zoals lesrooster apps, ook interessant zijn. Door pushmeldingen te gebruiken en onderzoek te doen naar wat het beste werkt, kun je effectief communiceren met deze doelgroep.
📷 Waarom is visuele content belangrijk bij het bereiken van Generatie Z?Generatie Z is nog meer visueel ingesteld dan vorige generaties. Beeldmateriaal werkt beter en video's zijn erg populair. Korte, hapklare video's zijn ideaal om hun aandacht te trekken en vast te houden.
❓ Wat is het belang van "snackable content" bij het aanspreken van Generatie Z?"Snackable content" verwijst naar hapklare, makkelijk verteerbare content. Generatie Z heeft een korte aandachtsspanne, dus het is belangrijk om video's en andere content zo kort mogelijk te houden. Door direct in de eerste seconden duidelijk te maken wat zij eraan hebben en zich te kunnen verbinden met je merk, vergroot je de kans dat Generatie Z verder kijkt en betrokken raakt.

 

Dat deze generatie Z in eenzelfde leeftijdsgroep valt, betekent zeker niet dat ze dezelfde interesses en benadering hebben. Vraag daarom áltijd wat Gen-Z nodig heeft, waar ze blij van worden, hun angsten liggen en vergeet het vooral niet te hebben over hun dromen. Zo leer je deze generatie pas écht kennen en is de kans op een passende match vele malen groter. Dus, een persoonlijke benadering staat op nummer één.

En hoe zit het dan met de juiste content, een populaire influencer en een authentiek merkverhaal? Dat is een van de oplossingen, zo vertelt Diederick Ubels, mobile marketing expert, aan Fontys Hogescholen. Alleen waar zet je deze campagnes uit? Generatie Z komt minder buiten de deur, ze zijn minder vaak op traditionele plekken zoals het winkelcentrum of de bioscoop en hebben dus een andere way of life. Reclame op deze plekken is dan ook een no-go. Waar Gen-Z dan wel te vinden is? Op middelbare scholen, MBO's, HBO's en universiteiten. En natuurlijk op apps.

Gemiddeld spenderen ze maar liefst negen uur op hun telefoon. Dus daar hebben we hét middel direct te pakken. Ga daarom op zoek naar de juiste apps om deze doelgroep te bereiken. Snapchat, Tiktok en Instagram zijn razendpopulair. Ook andere apps kunnen interessant zijn: denk aan apps waarin scholieren het lesrooster kunnen raadplegen. Hierin zou je met ze kunnen communiceren door middel van push notifications. Onderstaand vind je een aantal handvaten, schroom niet, zet ze in en evalueer, samen met Gen-Z.

Persoonlijke benadering

Ga hét gesprek aan met Gen-Z, vraag ze naar hun dromen, maar ook naar hun angsten, wat wil deze generatie écht niet? Ook de werksituatie en de toekomstplannen zijn van belang. Luister naar ze en denk met Gen-Z mee, want alleen op deze manier kan er een match ontstaan.

Social media

Ga direct op zoek naar de juiste apps. Tiktok, Instagram en Snapchat zijn razendpopulair. En wat ook belangrijk is: denk out-of-deze-socialmedia-box. Want, ze zitten voornamelijk op apps. Zoek uit welke andere praktische apps populair zijn, zoals een lesrooster app. Gebruik push notifications en onderzoek wat het beste werkt.

Content: beeld, beeld en beeld

Het antwoord is simpel: beeld! Waarom? Beeld werkt gewoon beter. Generation Z is nog meer visueel ingesteld dan vorige generaties zoals millennials. Ook zijn ze dol op video's. Korte behapbare video's.

Snackable content

Yes, snackable content! Dit is het antwoord op de vorige vraag. Want hoe zet je die video's in? Zo kort mogelijk. Snackable betekent niets anders dan: hapklare content.

What's in it for me?

En deze vraag mag in één van de eerste seconden, van deze hapklare content, al duidelijk gemaakt moeten worden. Want eh, waarom zou Gen-Z verder kijken als er voor hen niets 'te halen valt'? Of als deze generatie zich niet kan verbinden met je merk? Denk daarom altijd over deze boodschap na.

Advies voor het werven van Gen-Z

Generatie Z, of beter gezegd de generatie die niet meer alles zo maar gelooft. Waarbij intrinsieke waarden enorm belangrijk zijn, evenals de rechten van de mens, de maatschappij én het klimaat van onze mooie wereld.

Werken? Dat doet Gen-Z wel op hun manier, wanneer het ze het beste uitkomt. Doordeweeks of in het weekend? No problemo! Zolang deze generatie zelf kan bepalen hoe of wat én je ze blijft uitdagen, staan ze voor je klaar en spreekt hun loyaliteit boekdelen.

Je bereikt deze generatie het best via sociale media zoals: Instagram, Tiktok en Snapchat of via andere veelgebruikte apps zoals: lesroosters. Maak gebruik van push notifications en blijf creatief bij het bedenken van campagnes.

En zorg dat je altijd bij je authentieke merkverhaal blijft. Alleen zo bereik je trouwe fans.

Onze hapklare tips voor het werven van generatie Z:

  • Plaats Gen-Z niet in een box én scheer deze generatie dus ook niet over één kam;
  • Wees ontzettend duidelijk in je vacatureteksten, over het salaris, de verwachtingen, de taken, het thuiswerken en ook over de secundaire voorwaarden;
  • Maak vacatureteksten visueler; Beeld, beeld, beeld!;
  • Gebruik snackable ofwel hapklare content;
  • Geef Gen-Z een (visueel) kijkje in de keuken van je bedrijf;
  • Koppel generatie Z direct, zodra dit duidelijk is, aan een manager. Zodat zij weten met wie ze te maken hebben; En... blijf deze generatie uitdagen!

Laat ons de werving doen, plaats hier jouw vacature

En onthoud, beste werkgevers/recruiters/scholen/commerciële bedrijven, het werven van Generatie Z mag dan wel een uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard. Ze zijn misschien kritisch en hebben hun eigen unieke stijl, maar als je ze op de juiste manier benadert en met ze communiceert, liggen er geweldige kansen voor het oprapen. Dus, trek je creatieve schoenen aan, laat je merk stralen en bereid je voor op een avontuur vol gelach, memes en zelfs een beetje TikTok-dansjes. Samen met Gen-Z gaan we de toekomst tegemoet, vol enthousiasme en een flinke dosis #RecruitmentGoals!

Over de auteur: Anouk van Hoof

Anouk van Hoof is een ervaren Senior Talent Hacker bij ASA Talent, gespecialiseerd in het vinden van de perfecte match tussen kandidaten en bedrijven. Met een Master in Commerciële Communicatie van de Radboud University combineert ze academische kennis met praktische ervaring in recruitment. Haar expertise omvat het opzetten van effectieve online campagnes en het inzetten van innovatieve recruitmentstrategieën. Anouk staat bekend om haar vaardigheden in social media en content creatie, essentieel in de hedendaagse digitale recruitmentwereld. Haar artikelen weerspiegelen een diepgaande kennis van talentwerving en een passie voor het verbinden van mensen met hun droombaan. Bekijk alle artikelen van Anouk

Werkgevers

Nieuwste vacatures

Restaurant medewerker parttime

  • Nijmegen
Ben jij toevallig op zoek naar een parttime baan voor de komende 3 maanden in het oh zo mooie Nijmegen? Dan hebben we eventueel iets voor jou! Bij de Pompestichting zijn ze op zoek naar een restaurant medewerker die 16 tot 24 uur in de week aan de sl...

KLANTENSERVICE Professional Overheid

  • Goes
Als Klantadviseur bij UWV ben jij de cruciale schakel voor cliënten die zich met vragen melden, zowel telefonisch als digitaal. Je biedt niet alleen hoogwaardige dienstverlening, maar plaatst de persoonlijke situatie van de cliënt centraal. In samenw...

Zomerwerk ASA Parttime Schoonmaak, Horeca en Zorg

  • Maastricht
Op zoek naar een flexibele bijbaan deze zomer waarbij jij de baas bent over je eigen rooster? Bij ASA Maastricht kun je zelf bepalen wanneer en waar je werkt! We bieden diverse dagklussen aan in verschillende sectoren, ideaal om te combineren met je...