Hoe kun je jezelf het beste focussen op je eigen werk?

Student met laptop studeren
11 september 2023

Je bent onverschrokken, creatief en vastbesloten om de wereld te veroveren. Maar middenin een constante stroom van informatie, afleidingen en uitdagingen kan het soms moeilijk zijn om je te concentreren op je eigen werk. In deze blog delen we tips om je te helpen je beter te focussen op je eigen werk en zo je doelen te bereiken. Want laten we eerlijk zijn, de wereld ligt aan je voeten. En ook jij kan je eigen succesverhaal schrijven!

Het digitale zwarte gat

Welkom in het tijdperk van de digitale tornado, waar smartphones, sociale media en eindeloze online mogelijkheden de norm zijn. Voor generatie Z is de digitale wereld een onderdeel van het dagelijks leven. Maar hoe blijf je gefocust te midden van deze digitale ruis?

 • Tip 1: Digitale detox
  Af en toe afstand nemen van je digitale apparaten kan wonderen doen voor je concentratie. Je telefoon hoeft echt geen verlengstuk van jezelf te worden. Dat ene belangrijke appje of dat grappige Tiktok-filmpje kun je ook later bekijken. Plan momenten waarop je je telefoon uitzet en jezelf toewijdt aan je werk. Zo verminder je de verleiding om elke melding te bekijken en kun je diep in je taken duiken.
 • Tip 2: Gebruik apps voor focus
  Ironisch genoeg kunnen apps je ook helpen om je beter te concentreren. Er zijn talloze apps beschikbaar die je helpen bij time management en concentratie. Denk aan Forest, dat een virtueel boompje laat groeien terwijl je gefocust blijft, maar verwelkt als je je telefoon gebruikt.

Deze is ook interessant: 9 tips om gefocust te blijven tijdens het studeren

De kunst van jezelf beheersen

We staan bekend om het vermogen om multitasking tot een kunst te verheffen. Maar is dit echt een zegen of eerder een vloek als het gaat om het focussen op je eigen werk? Tijd om eens goed na te denken of dat multitasken wat je zo goed kan, eigenlijk wel zo handig is.

 • Tip 3: Eén taak tegelijk
  Probeer bewust één taak tegelijk aan te pakken. Onderzoek toont aan dat multitasking de kwaliteit van je werk kan verminderen. Dus, concentreer je op één taak, voltooi deze en ga dan pas naar de volgende.
 • Tip 4: Stel doelen en prioriteiten
  Neem de tijd om je doelen te stellen en prioriteiten te bepalen. Maak een lijst van wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Hierdoor kun je je aandacht richten op de taken die er echt toe doen. Stel je bent nu aan het studeren en je hebt een droom om een specifieke baan te krijgen of die mooie reis te maken in je tussenjaar. Zorg ervoor dat je je droombaan in gedachten houdt en weet waar je naartoe werkt. Houd je focus op je doel gericht.

Lees ook eens: Hoe stel je effectieve doelen op?

Selfcare day, yay!

Zorgen voor je lichaam en geest is cruciaal om je te kunnen concentreren op je eigen werk. De moderne wereld kan stressvol zijn, maar er zijn manieren om jezelf te beschermen. Neem eens een dagje rust, ga iets doen wat jij echt te gek vindt en waar je energie van krijgt.

 • Tip 5: Voldoende slaap
  Slaap is geen optioneel extraatje, maar een noodzaak voor optimale focus en productiviteit. Om goed uitgerust te zijn en te functioneren heb je gemiddeld als persoon tussen de 6 en 8 uur slaap nodig. Zorg voor voldoende rust, stel een regelmatig slaapschema in en vermijd het gebruik van schermen voor het slapengaan. Het is niet ‘cool’ als je na 4 uur slaap weer geweldig hebt gefunctioneerd. Op de lange termijn zul je ons met deze tip erg dankbaar zijn.
 • Tip 6: Beweging en gezonde voeding
  Lichaamsbeweging en een gezonde voeding hebben een directe invloed op je concentratievermogen. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en verbetert je cognitieve functies.
 • Tip 7: Maak een planning
  Een dagelijkse of wekelijkse planning kan je helpen om je tijd effectief te beheren. Noteer je taken en deadlines, en houd je eraan. Er zijn talloze apps en tools beschikbaar om je te helpen bij het plannen van je dagelijkse activiteiten.
 • Tip 8: Leer 'nee' te zeggen
  Als je altijd 'ja' zegt tegen elke vraag of verzoek, loop je het risico om overbelast te raken en je focus te verliezen. Wees bereid om af en toe 'nee' te zeggen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is.
 • Tip 9: It’s time for a…. REWARD!
  Geef jezelf een beloning na het voltooien van een taak of project. Dit kan een motivatie zijn om gefocust te blijven en je werk op tijd af te krijgen.
 • Tip 10: Reflectie
  Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op je studeer- en/of werkgewoonten en productiviteit. Wat werkt goed? Wat kan beter? Pas je aanpak aan op basis van je bevindingen.

Met deze waardevolle tips om je te helpen focussen op je eigen werk, ben je klaar om je doelen te bereiken en je eigen succesverhaal te schrijven. De weg naar succes kan soms uitdagend zijn, maar onthoud dat jij de kracht hebt om obstakels te overwinnen en je dromen te verwezenlijken.

Dus, omring jezelf met positiviteit, omarm de kunst van het jezelf beheersen, zorg goed voor je lichaam en geest, en maak gebruik van slimme planning en prioritisering. En vergeet niet om af en toe jezelf te belonen voor je harde werk.

De toekomst is van jou, en je kunt alles bereiken wat je maar wilt. Blijf gefocust, blijf vastberaden, en blijf geloven in jezelf. Je bent op weg naar iets groots, you can do it!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Financieel Administratief Medewerker

 • Eindhoven
Ben jij goed met cijfers en kan jij het overzicht houden? Dan zijn wij op zoek naar jou!Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een financieel administratief medewerker voor 35 tot 40 uur per week. Jij maakt de administratieve vertaalslag van...

Parttime schoonmaak medewerker

 • Hengelo
Ben jij een echte schoonmaakfreak en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou!Wij zijn op zoek naar schoonmaaktoppers voor verschillende locaties in Twente, waaronder Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Almelo. Je zult verantwo...

Logistiek medewerker magazijn

 • Cuijk
Heb jij ervaring met werken in een magazijn? Heb je eerder op een EPT gereden en wellicht zelfs al op een reachtruck? Dan zijn wij naar jou op zoek!Voor het recent geopende warehouse van Bunzl in Haps (20min rijden vanaf Nijmegen) zijn wij op zoek...