Optimale bijbanen: bouwstenen voor een succesvolle loopbaangroei

Student die droomt van afstuderen boeken
7 december 2023

Het pad naar een succesvolle loopbaan is niet te bewandelen zonder moeilijke keuzes en uitdagingen. Een van die belangrijke keuzes is de bijbaan die je kiest tijdens je studie of in de vroege stadia van je carrière. Een bijbaan is namelijk meer dan alleen maar geld verdienen. Het is natuurlijk fijn dat je al wat extra centjes kan verdienen voor die ene vakantie, of voor op de spaarrekening, maar naast een goed salaris doe je ook werkervaring op, die als jij verstandig kiest je later goed van pas kan komen. Het strategisch kiezen voor een bijbaan kan een waardevolle bouwsteen zijn voor je toekomstige loopbaan. 

Dit betekent overigens niet dat een bijbaan waar je snel geld kan verdienen niet goed is. Ondanks dat de bijbaan wellicht niet direct gerelateerd is aan je studierichting, kan deze bijbaan nog steeds waardevol zijn. Waarom? Omdat het aantoont dat je een toegewijde en harde werker bent. Het laat zien dat jij buiten je comfortzone wilt stappen voor jouw financiële doelen!

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Het werk wat je levert zal misschien niet altijd aansluiten bij jouw studie of carrièredoel. Toch is het opdoen van ervaring via vrijwilligerswerk goed voor jouw ontwikkeling, CV en vooral voor de samenleving.

Lees ook eens: Waarom vrijwilligerswerk een waardevolle toevoeging op je CV is

HET KIEZEN VAN DE JUISTE BAAN

Voordat je op zoek gaat naar een bijbaan, is het belangrijk om duidelijk vast te stellen wat je wilt bereiken in je toekomstige carrière. Welke branche vind je interessant? Welke functie spreekt jou aan? Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?

Zodra je je carrièredoelen voor jezelf duidelijk hebt, ga je uitzoeken welke banen er mogelijk zijn in dit vakgebied. Dit kan onder meer inhouden dat je bedrijven en organisaties in je branche verkent, stages overweegt of contact opneemt met professionals in dat veld.

Bekijk ook eens: Alle bijbanen en vacatures per vakgebied

Hoewel het salaris belangrijk is, moet je de kwaliteit van de ervaring die je opdoet niet uit het oog verliezen. Een goed betaalde bijbaan die weinig relevante ervaring oplevert, kan minder waardevol zijn dan een minder goed betaalde baan die je de kans geeft om waardevolle vaardigheden op te bouwen. Een bijbaan die je de mogelijkheid geeft om praktische ervaring op te doen in je vakgebied kan goed van pas komen als jij na je afstuderen wil gaan solliciteren. Het geeft je een voorsprong ten opzichte van andere kandidaten die waarschijnlijk alleen theoretische kennis hebben. 

INZICHT KRIJGEN IN JE HOOFD CARRIèRE

Een bijbaan zorgt er ook voor dat je een dieper inzicht krijgt in de verschillende branches. Hierdoor kan jij goed ontdekken wat bij jou past. Je hebt al een klein voorproefje, en kan zo goed beoordelen of je verwachtingen ook realiteit zijn. Als je werkt in het vakgebied waarin jij na je studie verder wilt, leer je het vakgebied al in een vroeg stadium van je carrière kennen. Dit is een goede kans om te observeren.

Je leert welke vaardigheden nodig zijn voor elke functie, leert elke afdeling kennen en ontmoet professionals binnen het vakgebied. Werkervaring in het veld waarin je geïnteresseerd bent, geeft je een voorsprong op andere kandidaten bij het solliciteren naar een vaste baan.

NETWERKEN EN CONTACTEN LEGGEN VIA BIJBANEN

Daarnaast is het heel gunstig om via bijbanen te netwerken en slimme contacten te leggen. Als jouw bijbaan valt in de branche waar jij later aan de slag wilt, kun je hierdoor al aardig wat professionele connecties hebben opgebouwd. Deze zijn erg waardevol. Zo kunnen deze netwerken helpen bij het zoeken van een nieuwe baan, een goed woordje voor je doen, of een waardevolle bron van inspiratie zijn. Als je een bijbaan hebt die niks te maken heeft met jou carrièredoel gaan die netwerken verloren. Dat is zonde.

leerervaring en vaardigheden ontwikkelen

Als jij aan het werk gaat, ontwikkel je een professionele houding. Zo leer je dat je een kwartiertje voor dat je moet werken aanwezig moet zijn, je voert gesprekken met je collega’s en je plant in wanneer jij je uren kunt maken. Door een bijbaantje kom je erachter hoe het is om in een bedrijf mee te helpen en niet alles om jou draait.

En waar leer je nou beter dan in de praktijk? Naast dat het mooi op je cv staat vinden werkgevers het fijn om te zien dat jij gemotiveerd bent en het niet erg vind om hard te werken. Het is tof om te kunnen laten zien dat jij al ervaring hebt opgedaan in het vakgebied. Werkervaring binnen het vakgebied is altijd een pluspunt en soms zelfs een must.

HET VINDEN VAN BALANS

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen jouw bijbaan en de rest van je sociale agenda. Dit doe je onder andere door een goed tijdmanagement. Dit houdt in dat je jouw tijd op een effectieve en efficiënte manier indeelt. Door dit al aan het begin van jouw carrière onder controle te krijgen, zorg je voor minder stress, meer inzicht en het verhoogt je werkkwaliteit. Het kan soms best moeilijk zijn om je bijbaan, vrienden, familie, hobby's, en studie te combineren. Probeer dus een evenwicht te vinden door je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen.

BIJBANEN ALS SPRINGPLANK NAAR EEN TOEKOMSTIGE CARRIèRESTAP

Een bijbaan die past bij je carrière moet je eigenlijk zien als een springplank voor je toekomstige succes. Het biedt je de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen, te netwerken en waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Het geeft je inzicht en draagt bij aan jouw besluitvorming voor je toekomstige loopbaantraject.

Maar ook een bijbaan waarbij jij inzet toont, hard werkt en daarmee jouw financiële doelen bereikt, laat zien dat je gemotiveerd bent om hard te werken. Hiermee toon je jouw toekomstige werkgever dat jij een topper van een werknemer bent die waardevol is in zijn of haar bedrijf! Kortom, het maken van de juiste keuze op het gebied van bijbanen is een waardevolle investering in je loopbaanontwikkeling. Het is een kans om te groeien, te leren en uiteindelijk je doelen te behalen. Bekijk alle bijbanen (voor studenten) bij ASA Talent.

Ga snel op zoek naar jouw nieuwe goed betalende bijbaan op asatalent.nl of klik op jouw stad hieronder en wie weet is je studieschuld zo afbetaald.

Studenten bijbaan AmsterdamStudenten bijbaan Arnhem
Studenten bijbaan Den HaagStudenten bijbaan Delft
Studenten bijbaan DeventerStudenten bijbaan Enschede
Studenten bijbaan EindhovenStudenten bijbaan Groningen
Studenten bijbaan HaarlemStudenten bijbaan Leiden
Studenten bijbaan MaastrichtStudenten bijbaan Nijmegen
Studenten bijbaan RotterdamStudenten bijbaan Tilburg
Studenten bijbaan UtrechtStudenten bijbaan Zwolle

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Administratief medewerker

  • Enschede
Wil jij graag een bijdrage leveren aan een belangrijk maatschappelijk onderzoek en wil jij jouw administratieve skills een boost geven? Dan zijn we op zoek naar jou!Voor een bedrijf in Enschede zijn we op zoek naar enthousiaste en nauwkeurige kand...

Productiemedewerker parttime

  • Malden
Ben jij op zoek naar een plek waar je de komende twee maanden even lekker kunt werken om flink wat geld te verdienen? Zoek dan niet verder, OCI bv is op zoek naar bikkels die hun komen helpen. Jij zal verantwoordelijk zijn voor het in elkaar zetten v...

Schoonmaakmedewerker Hanze Groningen

  • Groningen
Ben jij een vroege vogel en vindt jij het fijn om lekker actief bezig te zijn in de vroege uurtjes van de ochtend? ⏰ Lees dan vooral verder!Voor de locatie Hanzehogeschool Groningen zijn wij op zoek naar zelfstandige schoonmakers die weten van aan...