Waarom vrijwilligerswerk een waardevolle toevoeging op je CV is

Mannelijke verzorgende en patiënt
31 oktober 2023

In de wereld van carrièreontwikkeling, die buitengewoon competitief is, is het cruciaal om je CV te laten opvallen tussen de rest. Het zou je wellicht verbazen dat vrijwilligerswerk een waardevolle toevoeging kan zijn! Vrijwilligerswerk draagt niet alleen bij aan een betere wereld om ons heen, maar biedt ook jou als professional én als individu aanzienlijke voordelen. Hier lees je waarom het zo'n waardevolle aanvulling is op je CV.

TL;DR Waarom vrijwilligerswerk goed is voor je CV

 • Vrijwilligerswerk biedt persoonlijke groei en welzijn door voldoening, het ontwikkelen van vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk.
 • Het is ook een waardevolle aanvulling op je CV, toont proactieve betrokkenheid bij de gemeenschap en opent deuren naar nieuwe kansen.
 • Voor werklozen is vrijwilligerswerk een uitstekende manier om actief te blijven en professionele vaardigheden up-to-date te houden.
 • Vrijwilligerswerk bevordert teambuilding en sociale vaardigheden door samenwerking met diverse groepen mensen.
 • Met online platforms, lokale centra en je eigen netwerk kun je geschikt vrijwilligerswerk vinden dat past bij je interesses en vaardigheden.

Vrijwilligerswerk en persoonlijke groei

Het wordt vaak gezegd dat vrijwilligerswerk voordelen biedt aan je persoonlijke groei en welzijn. Maar waarom is dat eigenlijk? Wij geven je drie redenen.

 1. Vrijwilligerswerk stimuleert een gevoel van persoonlijke voldoening

Veel vrijwilligers beschrijven het gevoel dat zij krijgen door anderen te helpen als onbetaalbaar. Vrijwilligerswerk wordt dan wel niet met een hoog salaris beloond, het biedt wel een kans om doelgericht jouw naasten te helpen. De beloning hierin is een gevoel van doelgerichtheid en geluk - een persoonlijke voldoening die misschien nog wel veel waardevoller is dan een getal op de bankrekening.

 1. Je ontdekt en ontwikkelt nieuwe skills

De taken die je als vrijwilliger bij een organisatie uitvoert, zijn doorgaans enorm  veelzijdig. Dat maakt het de perfecte mogelijkheid om nieuwe vaardigheden op te doen, of bestaande skills te perfectioneren en verbeteren. Hierbij kan je denken aan organisatorische, communicatieve of probleemoplossende vaardigheden. Al ondernemende leer je - en dat is mooi meegenomen!

 1. Je breidt je netwerk uit

Iets doen voor mensen in je omgeving is niet alleen heel waardevol, het biedt je óók  nog eens de kans om je netwerk uit te breiden. Door je in nieuwe (lokale) kringen te bevinden, leer je nieuwe mensen kennen, die misschien wel kunnen bijdragen aan nieuwe kansen of mogelijkheden op professioneel en persoonlijk gebied.

Vrijwilligerswerk en je carrière

Buiten je op persoonlijk vlak nieuwe inzichten en groeimogelijkheden te bieden, kan vrijwilligerswerk ook een boost geven aan je carrière en professionele groei. Loopbaanontwikkeling is namelijk constant onderhevig aan een versterkend proces van je CV. Wanneer je laat zien dat je bereid bent om tijd en energie te investeren in zinvolle activiteiten, duidt dat op proactieve betrokkenheid bij de gemeenschap - iets wat een potentiële werkgever of opdrachtgever vast en zeker zal waarderen!

Bovendien kan vrijwilligerswerk dé manier zijn om je gezicht te laten zien bij verschillende organisaties in diverse sectoren. Niet alleen doe jij zo nieuwe contacten (en dus ook referenties) op, óók helpt het je te ontdekken wat je passies en carrièredoelen zijn. Misschien kom je door middel van je vrijwilligerswerk wel in aanraking met een sector waarin je jezelf daarvoor nooit had zien werken! Ten slotte kan vrijwilligerswerk, zoals we al eerder benoemden, van grote meerwaarde zijn in het ontwikkelen en verbeteren van waardevolle vaardigheden. Dit maakt jou aantrekkelijk voor potentiële werkgevers! Bovendien laat het zien dat je bereid bent om buiten je comfortzone te treden en te leren.

Werkloosheid en vrijwilligerswerk

Ben je momenteel werkloos? Juist dan kan vrijwilligerswerk van grote meerwaarde zijn in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Niet alleen helpt het je bezig houden tijdens een overbruggingsperiode, ook kan het de kansen op een nieuwe baan wel degelijk vergroten.

Bekijk al onze vacatures per vakgebied

Aan de slag blijven

Dat zit zo: wanneer een nieuwe werkgever jouw CV voor zich krijgt, valt een gat in je werkgeschiedenis vrijwel meteen op. Ook al heeft iedereen andere redenen voor hun werkloosheid, kan vrijwilligerswerk helpen de tijd te vullen én laten zien dat je actief betrokken bent gebleven in de samenleving. Bovendien worden professionele vaardigheden en kennis door middel van vrijwilligerswerk op peil gehouden.

Het is namelijk niet gek dat bepaalde skills tijdens periodes van werkloosheid achteruitgaan of kennis afneemt. Door te blijven werken houd je deze professionele vaardigheden mooi up-to-date. Bovendien biedt vrijwilligerswerk je een kans om nieuwe professionele contacten op te doen. Door te blijven netwerken, kunnen er zich nieuwe kansen op betaalde banen voordoen.

Teambuilding en vrijwilligerswerk

Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kan vrijwilligerswerk ten slotte een fijne manier zijn om nieuwe samenwerkingen aan te gaan - en deze sociale skills dan ook beter te ontwikkelen! Samenwerken is namelijk binnen een vrijwilligersproject orde van de dag. Vaardigheden met betrekking tot teamwork en leiderschap worden hierdoor actief geprikkeld. Jij leert effectief communiceren en samenwerken met een diverse groep mensen.

Daarover gesproken, biedt vrijwilligerswerk doorgaans talloze mogelijkheden om in contact te komen met mensen uit allerlei verschillende (sociale) lagen. Door te werken met mensen uit verschillende culturen, met variërende achtergronden, leer jij de wereld om je heen een stukje beter te begrijpen. Met een bredere blik op de maatschappij en relevante onderwerpen als gevolg.

Vrijwilligerswerk vinden bij jou in de buurt

Met alle voordelen van vrijwilligerswerk op een rijtje, ben je misschien ook wel overtuigd van het gigantische belang ervan. Misschien lijkt het je zelf ook wel wat om je vrije uurtjes in te zetten bij een vrijwilligersorganisatie. Maar waar begin je?

 1. Maak gebruik van online platforms

Tal van online platforms verbinden jou met vrijwilligersorganisaties en mogelijkheden in je directe omgeving. Websites als NLVoorElkaar en HandjeHelpenzijn opgezet om jou op de hoogte te stellen van de posities en organisaties die zich bij jou in de buurt bevinden. Ideaal voor als je niet zeker weet wat je wil gaan doen. De websites bieden namelijk vaak gedetailleerde beschrijvingen van het beschikbare werk.

 1. Contact zoeken met lokale centra en non-profitorganisaties

Veel steden, dorpen en gemeenschappen beschikken over vrijwilligerscentra die het werk binnen hun kern organiseren en coördineren. Deze kunnen je helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk dat aansluit bij je interesses en beschikbaarheid. Mocht je al een interessante organisatie op het oog hebben, dan kan je natuurlijk ook gewoon rechtstreeks contact opnemen met de organisatie. Non-profitorganisaties zijn doorgaans constant op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ook kunnen ze je natuurlijk altijd meer informatie bieden over hun werk, diensten en behoeftes.

 1. Je netwerk inzetten

Vraag rond! Door beroep te doen op je netwerk, kan je in contact komen met potentieel interessante vrijwilligersmogelijkheden. Persoonlijke aanbevelingen kunnen namelijk vaak leiden tot bevredigende vrijwilligerservaringen. Bovendien is het altijd fijn om bij een organisatie aan te kloppen waar jouw naam al eens genoemd is. Laat vrienden en familie weten dat je op zoek bent naar nieuwe uitdagingen op vrijwillige basis, en zet een oproep uit op sociale media.  

Vrijwilligerswerk op maat

Wat voeg jij toe aan een vrijwilligersorganisatie, of wat wil jij nog leren? Door je interesses en skills onder de loep te leggen, wordt het makkelijker om vrijwilligerswerk te vinden dat bij je past. Het grote voordeel hierbij is dat het aanbod gigantisch is: of het nu gaat om mentorprogramma’s, voedsel- of kledingbanken of milieuprojecten, er is voor vrijwel iedereen wel iets te vinden op vrijwillige basis. Vrijwilliger worden bij de voedselbank >

En met die kilometers help je dus niet alleen je medemens, maar ook jezelf en je carrière! Vrijwilligerswerk biedt kansen voor persoonlijke en professionele groei, en geeft een boost aan de ontwikkeling van je vaardigheden én je netwerk. Of je nu al werkzaam bent of werkloos bent: vrijwilligerswerk is voor iedereen een waardevolle toevoeging op het CV. Dus, waar wacht je nog op? Jouw toekomst in vrijwilligerswerk zal niet alleen je CV versterken, maar ook je leven verrijken!

Bekijk al onze vacatures per stad

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Medewerker sanitaire voorziening

 • Apeldoorn
Als medewerker sanitair ben jij de hele dag aan de wandel door het mooiste dierenpark van Nederland! Je houdt namelijk de sanitaire voorzieningen, die verspreid zijn over het park, schoon. Het is belangrijk dat je van aanpakken houd, dat je nauwkeuri...

Parkdienst medewerker parttime

 • Apeldoorn
Ben jij een vroege vogel en weet jij van aanpakken? Heb jij geen zin meer om voor de sportschool te betalen, maar vind je het wel fijn om actief bezig te blijven? Ben jij iemand die graag naar Apenheul komt en de werkzaamheden achter de schermen graa...

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

 • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...