Hoe kan jij jezelf onderscheiden als Young Professional?

4 lachende werknemers
3 maart 2023

Als je wilt opvallen als young professional, is het belangrijk dat je je onderscheid van de rest. Hoe? Nou heel simpel, door jezelf te zijn! Jij bent uniek en hebt jouw passies en talenten. Wees niet bang, volg ze! We snappen dat dit soms lastig kan zijn, daarom bespreken we in onderstaand artikel hoe jij jezelf kan onderscheiden.

1.Jouw unieke eigenschappen

Weet jij al wat jou uniek maakt? Wat jouw unieke eigenschappen zijn en hoe je deze vervolgens in je werk toepast? Het is erg belangrijk om deze zelfkennis te hebben. Van je sterktes én zwaktes. Zoals het woord al zegt: kennis over jezelf staat op nummer één. Neem dus genoeg tijd om dit uit te zoeken, want in the end zit daar de oplossing.

Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld kiezen voor een sabbatical, een (langere) reis of gewoon tijd voor jezelf door simpelweg alleen te zijn.

Andere hulpmiddelen zijn: het invullen van tests, bijvoorbeeld een DISC-test of een andere persoonlijkheidstest zoals 16 Personalities Test.

Doormiddel van de DISC-test leer je jouw eigen gedragsstijl kennen. Een DISC-profiel bestaat uit 4 gedragsstijlen: dominant, invloed, stabiliteit en conformisme. Je beantwoordt een aantal vragen die gaan over gedrag toepassen in verschillende situaties. Met de resultaten van de test krijg je inzicht in jouw gedragsstijl en zie je wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Als je bijvoorbeeld in groepsverband moet samenwerken, is het handig om vooraf een DISC-test te maken. Hiermee testen jij en jouw groepsgenoten jullie eigen gedragsstijl en breng je per persoon de sterktes en zwaktes in kaart die jullie kunnen helpen met het samenwerkingsproces en de taakverdeling.

Een andere persoonlijkheidstest die je kunt doen is de 16 personalities test. Deze test is bepaalt wat voor ‘menstype’ jij bent op de werkvloer en in (werk)relaties met anderen. Er wordt een serie vragen gesteld gericht op het bepalen van voorkeuren van een persoon op het gebied van denken, voelen, waarnemen en handelen. De resultaten van de test weerspiegelen hoe jij denkt, communiceert en functioneert.

Tot slot kun je op zoek gaan naar je eigen Ikigai, je passie. Ikigai is een term uit de Japanse filosofie die betekent “reden van het bestaan” of “waarom we hier zijn.” Om op zoek te gaan naar jouw eigen Ikigai stel je jezelf 4 vragen: wat doe je graag, waar ben je goed in, waar is de wereld naar opzoek en wat kan ik verdienen? Door de antwoorden op deze vragen te combineren, kan je jouw Ikigai vinden en hiermee je passie en persoonlijkheid versterken. Met behulp van deze tips maak je tijd voor jezelf en ga je op zoek naar jouw unieke kwaliteiten. Enjoy!

Als je eenmaal hebt uitgevonden waarin jij je onderscheidt van anderen in jouw vakgebied, dan kun je nadenken hoe die kwaliteiten kunnen bijdragen aan jouw loopbaan.

2. Op de hoogte van trends

Als je indruk wilt maken op je aankomende opdrachtgevers is het belangrijk dat je weet hoe het reilt en zeilt in jouw vakgebied. Dat betekent: op de hoogte zijn van alle trends en forecasts. Dit zodat je dit kunt bespreken tijdens je kennismakingsgesprekken en je op deze manier ook een interessante sparringpartner wordt.

Waar vind je die trends en ontwikkelingen?

Lees bijvoorbeeld de krant van vandaag of een actueel tijdschrift. Maar ook op online gebied zijn er veel platforms die jou de laatste trends en ontwikkelingen kunnen vertellen bijvoorbeeld: forums, podcasts of netwerken me andere professionals. In jouw persoonlijke kringen werken misschien ook wel vrienden of familie in hetzelfde vakgebied als jij. Door met hen te praten kan je ook al een hoop trends en ontwikkelingen meekrijgen. Genoeg manieren dus!

Om je goed voor te bereiden kan je voor jezelf een aantal vragen opstellen. Kijkende naar de huidige strategie van potentiële opdrachtgevers, hoe zou jij dit aanpakken? Zeker nu je op de hoogte bent van de laatste trends. Welke aanbevelingen heb jij als young professional?

3. Laat zien wat je kunt

Nu je weet welke unieke kwaliteiten je in je bezit hebt, is het tijd om de wereld te laten zien wat je kunt. Yes! Dit is heel erg belangrijk. Zo kun je je goed onderscheiden van de andere young professionals.

Zo kun je jouw opdrachtgevers vertellen over eerdere (werk)ervaringen, door specifieke prestaties, uitdagingen en hoe je die hebt overwonnen te vermelden. Bij jouw vorige werkgever begon je bijvoorbeeld als junior, maar ben je uitgegroeid tot teamleider en neem jij meer verantwoordelijkheden op je. Misschien vond je het wel lastig om een leidende functie in te nemen, omdat je normaliter liever op de achtergrond blijft. Je hebt aan jouw zwaktes gewerkt (wellicht met behulp van iemand) om jouw doel te kunnen bereiken. Deze ervaring is goed om te delen, zodat een werkgever kan zien wat jouw werkinstelling is en hoe jij met moeilijkheden omgaat. Vergeet ook niet te laten zien dat je een teamspeler bent, met ontzettend goede communicatievaardigheden én een flinke portie zelfkennis!

Conclusie

De ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer. Accepteer het en leef met de flow. Deze ervaringen hebben we niet voor niets. Lukt het even niet? Probeer dan tijd voor jezelf te nemen door terug te gaan naar je kern, naar die pure zelfkennis die al-tijd een oplossing heeft. Dus zie dat ‘gat in je CV’ als een kans, als een sterkte, om meer tijd aan jezelf te besteden. En zo snel is die gap ook weer opgevuld met ontzettend mooie nieuwe ervaringen. Binnen no-time kan jij weer je passie in jouw vakgebied vervullen!

Als young professional wil je jezelf onderscheiden van de rest. Dit kun je doen door jezelf te zijn en je unieke eigenschappen te omarmen. Wees op de hoogte van trends in jouw vakgebied en laat zien wat je kunt. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in je carrière, neem dan een kijkje op onze overzichtspagina met vacatures. Hier vind je de meest recente vacatures voor young professionals in jouw vakgebied. Onze vacatures zijn speciaal gericht op ambitieuze young professionals die zich willen onderscheiden in hun carrière. Klik nu door naar onze vacaturepagina's en begin jouw zoektocht naar jouw droombaan!

 

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Parttime facilitair medewerker

  • Arnhem
Ben jij die vroege vogel die net als wij niet zonder een goede kop koffie kan? Wij zoeken een enthousiaste koffieliefhebber die ervoor zorgt dat de koffiezetapparaten altijd klaar zijn om de dag te beginnen. Als jij een passie hebt voor koffie en je...

Vakantiewerk huishoudelijk schoonmaker

  • Enschede
Ben jij de hele maand augustus beschikbaar en ben je op zoek naar een baantje waar je flexibel kunt werken en je eigen werktijden kunt bepalen? Lees dan deze vacature goed door, want deze functie is misschien precies wat je zoekt!In deze rol zorg j...

Customer service medewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Als Parttime customer service medewerker op onze Frontline-afdeling krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een cruciale rol te spelen in het leveren van uitzonderlijke service aan onze klanten. Jouw taken omvatten onder andere:...