Hoeveel vrije dagen krijg je en hoe plan je ze in?

Man met backpack
14 februari 2024

Elke professional kijkt uit naar vrije dagen. Ze zijn de perfecte kans om te chillen, quality time te spenderen met dierbaren of even te ontsnappen aan de werkhectiek. Maar hoe zit het met het aantal vrije dagen dat je van je baas krijgt? En wat als je er meer nodig hebt, vooral tijdens drukke vakantieperioden? Lees verder voor handige tips en insights.

TL;DR vrije dagen in 5 zinnen

 1. "Haal het beste uit je vrije dagen met slimme planning en kennis van je rechten."
 2. "Weet hoe je aantal vakantiedagen wordt bepaald: wettelijk minimum plus eventuele extra's van je werkgever."
 3. "Verbeter je kansen op vrije dagen tijdens piekperioden door vroeg te plannen en flexibel te zijn."
 4. "Meer vakantiedagen nodig? Overweeg extra te kopen, dagen te sparen of te onderhandelen bij je aanstelling."
 5. "Bij vakantieconflicten: communiceer proactief met je werkgever en zoek samen naar een oplossing."

Hoeveel vrije dagen krijg je?

Het aantal dagen waarop je recht hebt, hangt af van wettelijke regels en wat je werkgever biedt. In Nederland heb je minimaal recht op vier keer het aantal dagen dat je per week werkt. Bij een fulltime baan zijn dat 20 dagen per jaar. Veel bedrijven gaan echter verder dan dit minimum om talent aan te trekken en te behouden.

Vrije dagen tijdens drukke periodes

Vakantie willen tijdens de populaire zomermaanden of feestdagen kan een uitdaging zijn. Hier enkele tips om je kansen te verbeteren:

Plan vroeg: Dien je aanvragen zo vroeg mogelijk in. Dit vergroot niet alleen je kans op goedkeuring, maar helpt ook je werkgever met plannen.

Wees flexibel: Kun je schuiven met je data? Laat dit dan aan je werkgever weten. Een weekje verschil kan soms al uitkomst bieden.

Overleg met collega's: Soms kan het slim zijn om met collega's af te stemmen wie wanneer vakantie neemt. Dit kan helpen bij een eerlijke verdeling.

Lees dit ook eens: Relaties op het werk: Ontdek waarom werkvrienden onmisbaar zijn

Meer vakantiedagen nodig?

Soms heb je meer dagen nodig dan je hebt. Overweeg dan deze opties:

 • Extra kopen: Bij sommige bedrijven kun je dagen bijkopen. Dit kan via je salaris of via een cafetariaregeling.
 • Op sparen: In sommige gevallen mag je niet-opgenomen dagen meenemen naar het volgende jaar. Check de regels bij je werkgever, er kunnen grenzen zijn.
 • Onderhandelen bij aanstelling: Meer vrije dagen nodig? Maak dit bespreekbaar bij je sollicitatie, zeker als je een gewilde kandidaat bent.

Vakantie nemen is een strategie van plannen en het juiste moment kiezen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen bepaalde tijden van het jaar beter uitkomen voor die broodnodige break. Hier een blik op populaire vakantieperiodes voor verschillende groepen: gezinnen, singles, en stellen zonder kids.

Voor gezinnen

Gezinnen met schoolgaande kids zitten vast aan de schoolvakanties. Zomer, kerst, en voorjaar zijn topkeuzes. Het zijn ideale tijden voor langere trips of familiebezoekjes. Maar, het zijn ook de drukste tijden. Vroeg boeken en flexibel zijn qua bestemming kan veel schelen.

Voor singles

Singles hebben meer vrijheid in het kiezen van vakantietijden. Zonder schoolvakanties kunnen ze buiten het hoogseizoen om reizen, wat de late lente of vroege herfst aantrekkelijk maakt. Plus, evenementen of festivals buiten de piektijden kunnen perfect zijn voor avontuurlijke singles.

Voor stellen zonder kinderen

Stellen zonder kids kunnen zowel de rustige als de levendige periodes optimaal benutten. Velen kiezen ervoor om de drukke schoolvakanties te vermijden voor rustigere, voordeligere tijden. Of juist voor reizen tijdens culturele events in de zomer.

Rechten bij het niet kunnen opnemen van vrije dagen

Wat als je geplande vakantie niet door kan gaan? Hier een paar situaties en wat je kunt doen:

Scenario 1: Te weinig vrije dagen

Als je een vakantie hebt geboekt maar te weinig dagen hebt, praat dan ASAP met je werkgever. Opties kunnen zijn:

 • Overleg: Zoek samen naar een oplossing. Soms is er ruimte voor uitzonderingen.
 • Extra kopen: Is dit een optie, dan kan het je geplande vakantie redden.
 • Onbetaald verlof: Financieel minder aantrekkelijk, maar het kan een oplossing zijn.

Scenario 2: Vakantieaanvraag afgewezen

Als je aanvraag niet past binnen de planning, heb je een paar opties:

 • Herplannen: Probeer naar een rustigere periode te schuiven. Dit toont flexibiliteit.
 • Dialoog: Zoek naar een compromis. Misschien kun je deels wel weg of de data iets wijzigen.
 • Regelgeving: Check de CAO of personeelshandboek voor regels die jou kunnen steunen.

Lees ook eens: Quit Quitting: de weg naar succes!

Jouw rechten

Ken je rechten. De Nederlandse wet vereist dat werkgevers redelijk zijn bij het goedkeuren van vakanties. Een aanvraag mag alleen geweigerd worden bij zwaarwegende redenen. Bij twijfel, zoek juridisch advies. Proactief en flexibel zijn helpt om het maximale uit je vrije dagen te halen. Door samen te werken met je werkgever en collega's vind je de beste balans.

Vrije dagen zijn meer dan een simpel voordeel van je baan; ze zijn essentieel voor je welzijn, je energie en je creativiteit op peil te houden. Een slimme planning en open communicatie met je werkgever zorgen ervoor dat je optimaal van je vakantie kunt genieten, ongeacht je situatie. En onthoud, flexibiliteit en proactiviteit zijn je beste vrienden in het navigeren door de wereld van werk en vrije tijd.

Bij ASA Talent uitzendbureau begrijpen we hoe belangrijk vrije dagen zijn voor jou als starter of young professional. Wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van een baan die niet alleen aansluit bij je carrièreambities, maar die je ook de balans biedt die je nodig hebt tussen werk en privé. Ontdek de mogelijkheden en laat ons je begeleiden naar een rol waarin je kunt groeien, ontwikkelen en genieten van elke vrije minuut.

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Acceptant Construction All Risk

 • Alkmaar
Wil je opgeleid worden in de rol van acceptant Construction All Risk of heb je al ervaring? Lees dan snel verder!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemiddelaars) als verzekeraars. Je draagt zorg voor het opmaken, accepteren en muteren...

Acceptant Motorrijtuigen

 • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...

Acceptant Motorrijtuigen

 • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...