Wat moet je doen als je wilt stoppen met je studie?

Opgestapelde boeken
18 augustus 2021

1. Vraag je studiebegeleider om advies 

Je studiebegeleider is er niet voor niets, dus leg je twijfel bij hem of haar neer. Een goede studiebegeleider geeft je tips om meer motivatie voor je studie te krijgen en geeft je advies voor een andere studie of om te kijken naar een ander niveau.  

2. Meld je aan voor peercoaching  

Vraag naar de mogelijkheden voor peercoaching binnen je universiteit of hogeschool, dit is een gratis manier om studiebegeleiding van je medestudenten te krijgen. Hierdoor wordt het studeren makkelijker en krijg je misschien weer die motivatie van het begin terug. 

3. Switchen van niveau 

Er bestaat een groot verschil tussen hbo en universiteit, dat moge duidelijk zijn. Maar ondanks je vwo-diploma is het helemaal niet gek om te kiezen voor een hbo-studie. Switchen van hbo naar wo kan natuurlijk ook, maar dan zal je wel keihard moeten werken om je P binnen te slepen! Heb je echt zoveel twijfels over je huidige studie dan kun je via via proberen om eens een dag mee te lopen met een studie die je interessant lijkt. 

4. Zet je DUO vóór 1 februari stop 

Als je besloten hebt dat het echt niet meer gaat lukken, moet je vóór 1 februari van je eerste studiejaar, je studiefinanciering stopzetten. Zo wordt het studentenreisproduct en de aanvullende beurs omgezet in een gift. Er is een voorwaarde: je krijgt in hetzelfde studiejaar geenstudiefinanciering/studentenreisproduct meer voor een opleiding aan een hbo of universiteit. 

5. Vraag je collegegeld terug

In de meeste gevallen kun je voor de maanden die je niet studeerde je collegegeld terugvragen bij je hogeschool of universiteit. Schrijf je daarom zo snel mogelijk uit als je er zeker van bent dat je wil stoppen met je studie.  

6. Zoek op tijd een nieuwe studie

Je wil niet in een donker gat vallen, de stap om weer verder te studeren is namelijk groter dan je in eerste instantie denkt. Ga daarom intensief op zoek naar een nieuwe studie. Bezoek open dagen, vraag advies aan je vrienden, doe talloze studiekeuzetesten of meld je aan voor speciale cursussen voor twijfelaars. Nieuwe studie gevonden? Schrijf je dan vóór 1 mei in. En in de tussentijd? Werken natuurlijk!  

7. Geef je nieuwe studie aan DUO en Studielink door 

Je moet een nieuwe studie op tijd doorgeven, als je studiefinanciering (studentenreisproduct, eventueel aanvullende beurs, lening) wilt blijven ontvangen. Doe dat vóór de datum waarop je je inschrijft. Doe je dezelfde studie, maar aan een andere hogeschool of universiteit? Dan moet je dat ook doorgeven. 

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Festivalmedeweker Horeca Weekend

  • Maastricht
Het festival- en evenementenseizoen is al lekker aan de gang! Heb jij altijd al op een festival willen werken en ben jij beschikbaar op 3 augustus? Dan is dit je kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste festival barmedewerkers die op 3 augustus wille...

Klantenservice Overheidsinstelling

  • Goes
🌟 Locatie: Goes (na training gedeeltelijk vanuit thuis)⏰ Uren per week: tussen 20-36 uur📅 Dienstverband: Parttime en Fulltime (Training fulltime)💰 Salaris: €16,11 tot €16,87✨ Start jouw carrière avontuur! Een overheidsinstelling in Goes nodi...

Restaurant medewerker parttime

  • Nijmegen
Ben jij toevallig op zoek naar een parttime baan voor de komende 3 maanden in het oh zo mooie Nijmegen? Dan hebben we eventueel iets voor jou! Bij de Pompestichting zijn ze op zoek naar een restaurant medewerker die 16 tot 24 uur in de week aan de sl...