Zo maak je snel een compleet nieuw cv

Werken achter laptop
18 augustus 2021

1. Bepaal de onderdelen

Welke onderdelen wil je op je cv? Je kunt als basis aanhouden: een karakterschets, een stukje met persoonlijke informatie, een gedeelte werkervaring (en stages) en een gedeelte met opleiding(en). Voeg niet te veel persoonlijke informatie toe. Het kost ruimte, terwijl je burgerlijke staat of geboorteplaats echt niet van belang is.

2. Vul relevante (werk)ervaring in

Je werkervaring en het gedeelte met je opleidingen vul je in met omgekeerde chronologie. Je begint niet met je eerste baantje, maar met je laatste. Dat is (waarschijnlijk) het meest relevant. Heb je nog geen relevante werkervaring in je vakgebied? Vergeet niet dat stages en vrijwilligerswerk hier ook onder vallen. Die hoef je echt niet weg te moffelen onder je opleiding.

3. Vul je verantwoordelijkheden in

Bij elke belangrijke ervaring plaats je een paar punten over jouw werkzaamheden of verantwoordelijkheden. Hierbij hoef je echt niet álles te noemen (prullenbakken legen in de supermarkt), maar wel de belangrijkste of de dingen waar je wat bereikt hebt. Helemaal bij stages is dat belangrijk: wat droeg jij bij aan het grotere geheel? Bijvoorbeeld: een database gemaakt van alle klanten, waardoor ze sneller te benaderen zijn.

4. Schrappen

Waarschijnlijk heb je nu een flink document. Tijd om te schrappen en het geheel compacter te maken. Houd het bij één of twee pagina’s. Zorg ervoor dat alles wat erop staat relevant is voor de baan waar je op solliciteert, iets zegt over jou als persoon (de minor die je hebt gevolgd in het buitenland) of op een andere manier interessant is. Dit hangt ook heel erg af van het vakgebied waarin je solliciteert; sommige bedrijven willen graag weten wat je doet in je vrije tijd; andere bedrijven zijn hier niet in geïnteresseerd.Laat zinnen als ‘veel ervaring met Word’ of ‘referenties op aanvraag beschikbaar’ maar weg. Die nemen loze ruimte in beslag, en bovendien: wie heeft er tegenwoordig geen ervaring met Word?

5. Maak je cv aantrekkelijk

Zorg dat je cv niet een flinke hoop tekst is, maar maak het aantrekkelijk voor de lezer. Dat doe je door kopjes toe te voegen in een andere lettergrootte, of door gedeeltes (functietitels bijvoorbeeld) vetgedrukt te maken. Zorg dat je cv er ‘scanbaar’ uitziet; door een simpele blik moet een recruiter kunnen vinden wat hij zoekt.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Traineeship Consultancy

  • Gouda
🌟 Wil jij ontdekken waar jouw talenten liggen? Ben jij klaar om jouw carrière een vliegende start te geven? Dan is ons Traineeship Consultancy dé perfecte springplank voor jou!Bij ons krijg je de vrijheid om jouw eigen pad te kiezen, te groeien en...

Stagiair Recruitment HR

  • Rotterdam
Wij zoeken een enthousiaste Stagiair voor ons team in Rotterdam. Als HR-dienstverlener gespecialiseerd in professionals bieden wij een uitdagende stageplaats. Tijdens deze stage ben je verantwoordelijk voor diverse taken binnen de werving en selectie...

Schoonmaker onderwijsinstelling parttime

  • Groningen
Voor schone en blinkende ruimtes zorgen zodat anderen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen, dat is waar jij als schoonmaker gelukkig van wordt! Zie jij jezelf hierin terug, dan is dit de baan voor jou! Als schoonmaker op de Hanze ben jij verantwoo...