Zo maak je snel een compleet nieuw cv

Werken achter laptop
18 augustus 2021

1. Bepaal de onderdelen

Welke onderdelen wil je op je cv? Je kunt als basis aanhouden: een karakterschets, een stukje met persoonlijke informatie, een gedeelte werkervaring (en stages) en een gedeelte met opleiding(en). Voeg niet te veel persoonlijke informatie toe. Het kost ruimte, terwijl je burgerlijke staat of geboorteplaats echt niet van belang is.

2. Vul relevante (werk)ervaring in

Je werkervaring en het gedeelte met je opleidingen vul je in met omgekeerde chronologie. Je begint niet met je eerste baantje, maar met je laatste. Dat is (waarschijnlijk) het meest relevant. Heb je nog geen relevante werkervaring in je vakgebied? Vergeet niet dat stages en vrijwilligerswerk hier ook onder vallen. Die hoef je echt niet weg te moffelen onder je opleiding.

3. Vul je verantwoordelijkheden in

Bij elke belangrijke ervaring plaats je een paar punten over jouw werkzaamheden of verantwoordelijkheden. Hierbij hoef je echt niet álles te noemen (prullenbakken legen in de supermarkt), maar wel de belangrijkste of de dingen waar je wat bereikt hebt. Helemaal bij stages is dat belangrijk: wat droeg jij bij aan het grotere geheel? Bijvoorbeeld: een database gemaakt van alle klanten, waardoor ze sneller te benaderen zijn.

4. Schrappen

Waarschijnlijk heb je nu een flink document. Tijd om te schrappen en het geheel compacter te maken. Houd het bij één of twee pagina’s. Zorg ervoor dat alles wat erop staat relevant is voor de baan waar je op solliciteert, iets zegt over jou als persoon (de minor die je hebt gevolgd in het buitenland) of op een andere manier interessant is. Dit hangt ook heel erg af van het vakgebied waarin je solliciteert; sommige bedrijven willen graag weten wat je doet in je vrije tijd; andere bedrijven zijn hier niet in geïnteresseerd.Laat zinnen als ‘veel ervaring met Word’ of ‘referenties op aanvraag beschikbaar’ maar weg. Die nemen loze ruimte in beslag, en bovendien: wie heeft er tegenwoordig geen ervaring met Word?

5. Maak je cv aantrekkelijk

Zorg dat je cv niet een flinke hoop tekst is, maar maak het aantrekkelijk voor de lezer. Dat doe je door kopjes toe te voegen in een andere lettergrootte, of door gedeeltes (functietitels bijvoorbeeld) vetgedrukt te maken. Zorg dat je cv er ‘scanbaar’ uitziet; door een simpele blik moet een recruiter kunnen vinden wat hij zoekt.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Housekeeping Andre Rieu Parttime

  • Maastricht
Als Housekeeping Medewerker ben jij verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van onze luxe kamers en publieke ruimtes. Je zorgt ervoor dat onze gasten kunnen genieten van een schone en nette omgeving tijdens hun verblijf. Tot jouw taken b...

Keukenmedewerker André Rieu Parttime

  • Maastricht
Hey daar!Ben jij een echte kookliefhebber met ervaring en wil je werken in een luxe hotel in het prachtige Maastricht? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor onze opdrachtgever zoeken wij een enthousiaste en gedreven keukenhulp om het team te versterk...

BARMEDEWERKER LUXE HOTEL Parttime

  • Maastricht
Ben jij een echte horecamedewerker en op zoek naar een unieke baan in Maastricht?Een luxe hotel in het hart van deze prachtige stad zoekt enthousiaste barmedewerkers om het team te versterken tijdens de wereldberoemde concerten van André Rieu. In d...