Verder studeren na je master: ontdek de mogelijkheden

Studeren aan bureau
18 augustus 2021

Hey daar, slimme kop! Dus, je hebt je master binnen. Applausje voor jezelf! Maar wat nu? Blijf je in de collegebanken zitten voor nóg een studie of duik je de arbeidsmarkt op? Het is een dilemma waar veel afgestudeerden mee worstelen. In dit artikel duiken we in de wereld van 'verder studeren na je master'. We verkennen de voor- en nadelen, de mogelijkheden voor extra studies, en geven je wat slimme tips om de juiste keuze te maken. Want zeg nou zelf, een beetje extra wijsheid kan nooit kwaad, toch?

Het maken van de juiste studiekeuze na je master is cruciaal voor je toekomst. Of je nu droomt van een verdere specialisatie met een tweede master, je wetenschappelijke ambities wilt najagen met een PhD, of je kennis wilt verdiepen via postgraduate onderwijs, er zijn tal van paden die je kunt bewandelen.

Check dit artikel ook eens: Wat is het verschil tussen een hbo- of wo-master?

Wanneer je verder wilt studeren na je master zijn er verschillende dingen mogelijk. Zo kun je een tweede master gaan doen, als promovendus betrokken blijven bij de uni of doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Wanneer je overweegt om verder te studeren kun je kijken welke onderwijsvorm bij je past en is het ook aan te raden om bij de onderwijsinstelling en DUO te checken hoe het zit met collegegeld, eventuele stufi, bijlenen en het gebruik van een ov-kaart.

Lees eerst eens deze veelgestelde vragen over verder studeren na je master

Wat kun je na een master doen?

Na het afronden van je master zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Je kunt ervoor kiezen om direct de arbeidsmarkt op te gaan, waar je masterdiploma een waardevolle troef is. Sectoren zoals consultancy, onderzoek, technologie, of zelfs het starten van je eigen onderneming staan voor je open. Daarnaast is er de optie om verder te studeren, bijvoorbeeld door een tweede master te volgen, een PhD-traject in te gaan, of je te specialiseren met een post-master opleiding. Het is een tijd om je passies te volgen en je carrière vorm te geven.

Wat komt er na een master?

Na je masterdiploma sta je op een kruispunt waar je kunt kiezen tussen verschillende paden. Professioneel gezien kun je kiezen voor een carrière in de industrie, het bedrijfsleven, de overheid, of in de academische wereld. Voor sommigen is dit het moment om praktische ervaring op te doen, terwijl anderen misschien kiezen voor verdere academische verdieping. Persoonlijk is het ook een tijd van reflectie en groei, waarin je de vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan, kunt toepassen in de echte wereld.

Is master gelijk aan universiteit?

Een master is een specifiek niveau van hoger onderwijs dat je aan een universiteit kunt behalen. Het is echter niet synoniem met 'universiteit' zelf. Universiteiten bieden verschillende niveaus van opleidingen aan, waaronder bachelor-, master- en doctoraatsprogramma's. Een master is dus een onderdeel van wat een universiteit te bieden heeft, maar het is slechts één fase in het brede spectrum van universitair onderwijs.

Wat ben je als je je master hebt gehaald?

Als je je master hebt afgerond, mag je jezelf 'Master of Arts' (MA), 'Master of Science' (MSc), 'Master of Business Administration' (MBA) of een andere specifieke mastertitel noemen, afhankelijk van je studierichting. Deze titel weerspiegelt je geavanceerde kennis en vaardigheden in een bepaald vakgebied. Het is een erkenning van je harde werk, toewijding en expertise, en opent deuren naar geavanceerde professionele kansen.

Nog een master na je master

Na het behalen van je master kun je er altijd voor kiezen er gewoon nog één te doen om je nog verder te specialiseren. In dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied. Een andere optie is om je breder te scholen en een tweede master te volgen die misschien juist niet in lijn ligt met je eerste master. Ook een onderzoeksmaster of starten aan een educatieve master om zo je eerstegraads lesbevoegdheid te halen kan een optie zijn. 

Lees ook eens: Ik ben afgestudeerd, wat nu?

PhD na je master

Ambitieuze studenten die van een carrière in de wetenschap dromen doen er goed aan om een PhD te overwegen. Als promovendus zijn er verschillende opties mogelijk, je werkt meestal aan een eigen onderzoek en proefschrift en besteedt daarna een deel van je tijd aan het geven van onderwijs. Daarnaast is het ook mogelijk om samen met een hoogleraar een onderzoek te doen. Als promovendus ben je als werknemer betrokken bij een universiteit en uiteindelijk promoveer je tot doctor en mag je ‘dr’ voor je naam zetten (of de graad PhD achter je naam). Er gelden meestal wel hoge eisen en een strenge selectieprocedure voordat je wordt toegelaten tot een PhD-programma. Informeer bij je universiteit voor meer informatie en praat met anderen PhD’ers over hoe zij dit traject ervaren. 

Postgraduate onderwijs na je master

Geen zin in weer een hele nieuwe master inclusief horroscriptie, maar wil je wel graag verder leren? Veel universiteiten bieden tegenwoordig ook postgraduate onderwijs aan. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en zicht richten op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel. 

Lees ook eens: Dit moet je regelen als je bent afgestudeerd

Na het verkennen van de diverse mogelijkheden voor studeren na je master, is het tijd om je academische reis voort te zetten met vertrouwen en ambitie. Of je nu kiest voor een tweede master, een PhD-traject, of postgraduate onderwijs, elke keuze biedt unieke kansen voor persoonlijke en professionele groei. Vergeet niet de financiële en praktische aspecten te overwegen en maak gebruik van de beschikbare bronnen om je beslissing te ondersteunen. Jouw toekomst wacht op je, dus pak die kans met beide handen aan!

En zo, beste brainiacs, komen we aan het einde van onze verkenningstocht in de wereld van 'verder studeren na je master'. Hopelijk heb je nu een helderder beeld van wat je te wachten staat, of je nu kiest voor nog een studieronde of besluit je kennis in de praktijk te brengen. Onthoud dat elke keuze waarde heeft en jouw unieke pad vormt. Heb je nog vragen, of wil je gewoon even sparren over je opties? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen met advies dat net zo scherp is als jouw intellect. Succes!

Voor afstudeerders

Nieuwste vacatures

Festivalmedeweker Horeca Weekend

  • Maastricht
Het festival- en evenementenseizoen is al lekker aan de gang! Heb jij altijd al op een festival willen werken en ben jij beschikbaar op 3 augustus? Dan is dit je kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste festival barmedewerkers die op 3 augustus wille...

Klantenservice Overheidsinstelling

  • Goes
🌟 Locatie: Goes (na training gedeeltelijk vanuit thuis)⏰ Uren per week: tussen 20-36 uur📅 Dienstverband: Parttime en Fulltime (Training fulltime)💰 Salaris: €16,11 tot €16,87✨ Start jouw carrière avontuur! Een overheidsinstelling in Goes nodi...

Restaurant medewerker parttime

  • Nijmegen
Ben jij toevallig op zoek naar een parttime baan voor de komende 3 maanden in het oh zo mooie Nijmegen? Dan hebben we eventueel iets voor jou! Bij de Pompestichting zijn ze op zoek naar een restaurant medewerker die 16 tot 24 uur in de week aan de sl...