Sollicitatievragen: hoe beantwoord je standaardvragen?

Student notities maken
5 november 2023

Sta je op het punt om de arbeidsmarkt te bestormen of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan weet je dat sollicitatiegesprekken onvermijdelijk zijn. Maar geen zorgen, wij hebben je rug! In dit artikel duiken we in de wereld van 'goede sollicitatievragen' en 'meest gestelde sollicitatievragen', zodat jij straks niet alleen voorbereid, maar ook zelfverzekerd die gesprekskamer binnenstapt. Of je nu solliciteert voor je eerste baan of als ervaren 'sollicitatievragen manager', wij zorgen ervoor dat je geen standaard antwoorden geeft, maar antwoorden die jou laten schitteren!

Standaardvragen in een sollicitatiegesprek

Wat is jouw sterke kant?

Je bent vast heel netjes en komt ongetwijfeld je afspraken na. Maar dat kan iedereen wel zeggen. Zorg dat je een goed voorbeeld hebt waaruit jouw sterke kant blijkt en laat zien dat je dit ook kunt inzetten bij het bedrijf waar je solliciteert.

Advies: Kies een unieke sterke kant die relevant is voor de functie. Bijvoorbeeld, als je solliciteert voor een creatieve functie, praat dan over je innovatieve denkwijze. De achterliggende gedachte van deze vraag is om te ontdekken wat jou onderscheidt van andere kandidaten. Zorg ervoor dat je antwoord laat zien dat je niet alleen de vaardigheden hebt, maar ook de persoonlijkheid die past bij de bedrijfscultuur.

Vertel eens iets over jezelf

“Nou, ik ben dus [naam], [leeftijd] en ik heb [studie] gestudeerd.” Als het goed is, weet degene met wie je in gesprek bent dit al. Het kan geen kwaad om het nog eens te benoemen, want waarschijnlijk heeft hij of zij heel wat cv’s voorbij zien komen, en had hij weinig tijd om zich voor te bereiden. Maar laat het hier niet bij! Vertel waarom je voor deze loopbaan hebt gekozen, en waarom je gesolliciteerd hebt op deze baan.

Advies: Gebruik deze vraag om een verhaal te vertellen dat jouw passie en motivatie voor de baan weerspiegelt. De interviewer wil zien dat je meer bent dan alleen je CV. Vertel bijvoorbeeld over een project of hobby die je passie voor het vakgebied aantoont. Dit toont aan dat je niet alleen gekwalificeerd bent, maar ook echt geïnteresseerd en betrokken.

Waarom moeten we jou aannemen?

Omdat je awesome bent, natuurlijk. Maar dat weten zij nog niet. Vertel wat het bedrijf aan jou heeft. Je kunt hier een combinatie van je sterke kanten gebruiken en wat volgens jou belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf. Het is verstandig om dat laatste niet zomaar te gokken. Zorg dus dat je ook zelf vragen stelt, waaronder: “Wat is de uitdaging voor het bedrijf de komende jaren?” Hier kun je dan vervolgens slim op inspelen, jij kunt laten zien hoe je die uitdaging kunt aanpakken.

Advies: Focus op hoe jouw unieke vaardigheden en ervaringen bijdragen aan de doelen van het bedrijf. Wees specifiek over hoe je waarde kunt toevoegen. De achterliggende gedachte is dat de interviewer wil weten of je begrijpt wat de functie inhoudt en of je de ambities van het bedrijf deelt. Jouw antwoord moet laten zien dat je niet alleen de baan wilt, maar dat je ook een waardevolle toevoeging bent voor het team.

HOE GA JE OM MET STRESS OF DRUK?

Deze vraag wordt vaak gesteld om te zien hoe je reageert onder druk en of je effectieve copingstrategieën hebt.

Advies: Geef een echt voorbeeld van een stressvolle situatie die je hebt meegemaakt en leg uit hoe je ermee omging. Het is belangrijk om te laten zien dat je kalm blijft onder druk en effectieve manieren hebt om stress te beheersen. De achterliggende gedachte is dat de interviewer wil weten of je in staat bent om je hoofd koel te houden in uitdagende situaties.

Lees ook eens: 5 Tips voor stressvrij telefoneren - Breek met je belangst

WAT IS JE GROOTSTE ZWAKKE PUNT?

Dit is een klassieker. Het doel van deze vraag is niet om je in de val te lokken, maar om zelfbewustzijn en eerlijkheid te beoordelen.

Advies: Kies een echt zwak punt, maar één dat niet cruciaal is voor de functie waarvoor je solliciteert. Belangrijker nog, bespreek hoe je aan dit zwakke punt werkt. Dit toont aan dat je zelfkritisch bent en bereid bent om jezelf te verbeteren. De achterliggende gedachte is om te zien of je in staat bent om zelfreflectie toe te passen en proactief te werken aan je eigen ontwikkeling.

HOE ZIE JE JEZELF OVER VIJF JAAR?

Deze vraag wordt gesteld om je ambities en carrièreplanning te begrijpen.

Advies: Wees eerlijk over je ambities, maar zorg ervoor dat ze aansluiten bij de rol en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Dit toont aan dat je een toekomst voor jezelf ziet bij het bedrijf en dat je gemotiveerd bent om op lange termijn bij te dragen. De achterliggende gedachte is om te zien of je langetermijndoelen hebt en hoe deze passen binnen het bedrijf.

KUN JE EEN VOORBEELD GEVEN VAN EEN UITDAGING OF CONFLICT DAT JE OP HET WERK HEBT ONDERVONDEN, EN HOE JE DIT HEBT AANGEPAST?

Deze vraag is bedoeld om je probleemoplossende vaardigheden en je vermogen om met conflicten om te gaan te beoordelen.

Advies: Kies een specifiek voorbeeld en beschrijf de situatie, jouw actie en het resultaat. Zorg ervoor dat je benadrukt hoe je effectief hebt gecommuniceerd en samengewerkt met anderen om het probleem op te lossen. Dit toont aan dat je een teamspeler bent en over goede interpersoonlijke vaardigheden beschikt.

Lees deze eens: Hoe ga je om met negatieve spraak en roddelen op werk?

Heb je nog vragen voor ons?

Zeg nooit dat je nog vragen hebt – of geef anders aan dat ze in het gesprek zijn beantwoord. Je kunt altijd vragen wat de uitdagingen zijn voor de komende tijd, hoe een standaard werkdag eruit zal zien, of wat de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zijn.

Advies: Stel intelligente vragen die laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan en echt geïnteresseerd bent in de rol en het bedrijf. Dit is jouw kans om te laten zien dat je nadenkt over hoe je past binnen het bedrijf en de toekomst ervan. Het toont ook aan dat je proactief en betrokken bent, wat belangrijke eigenschappen zijn in elke rol.

Zo, nu ben je helemaal klaar om die sollicitatiegesprekken te rocken! Onthoud dat elke vraag een kans is om te laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Of het nu gaat om 'goede sollicitatievragen' beantwoorden of indruk maken met je kennis over 'meest gestelde sollicitatievragen', jij hebt nu de tools in handen om te schitteren. Dus ga eropuit, laat je niet uit het veld slaan door lastige vragen en onthoud: jij bent de baas over je eigen sollicitatiegesprek. Succes!

Klaar om te solliciteren? Bekijk onze vacatures per functie of onze banen per stad.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...

Parttime Horecamedewerker PI

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een parttime baan voor langere tijd? Hou jij ervan om veel klantcontact te hebben in een horeca omgeving? Dan hebben wij de functie die bij jou past.Als restaurantmedewerker draag je samen met je team bij aan een goede eetervar...

Administratief Medewerker

  • 's-Hertogenbosch
Ben jij op zoek naar een tijdelijke baan in juli? Vakantiewerk waar je écht wat leert? En wil je verdere ervaring opdoen in het bedrijfsleven? Dan is deze administratieve functie wellicht iets voor jou!Als administratief medewerker bij Holla krijg...