7 tips om je cv te verbeteren die je maar vijf minuten kosten

Student met laptop studeren
18 augustus 2021

Op zoek naar die gouden tips om je CV niet alleen te verbeteren maar ook te laten schitteren? Je bent op de juiste plek beland! In een wereld waar een eerste indruk telt, is een professioneel CV je ticket naar succes. Of je nu een frisse starter bent of een doorgewinterde professional, deze snelle en effectieve CV tips zorgen ervoor dat jouw CV in slechts vijf minuten van 'wel oké' naar 'wow' gaat. Dus, pak een koffie, en laten we samen jouw CV optimaliseren.

"CV" staat voor "Curriculum Vitae", wat in het Latijn "levensloop" betekent. In Nederland en veel andere landen wordt een CV gebruikt als een document waarin iemand zijn of haar opleiding, werkervaring, vaardigheden en andere relevante professionele informatie samenvat om te solliciteren naar een baan. Het is in feite een overzicht van iemands professionele geschiedenis en prestaties.

1. De opmaak

Check of de opmaak van je CV wel consequent is. Heb je niet ergens per ongeluk een ander lettertype gebruikt, staan er geen rare tabs en heb je bijvoorbeeld alle functie-titels op dezelfde manier weergegeven? Je wilt niet dat het er slordig uitziet.

Maar wacht, er is meer. In een tijdperk waarin digitalisering de overhand neemt, is het cruciaal om je CV niet alleen inhoudelijk sterk te maken, maar ook digitaal vriendelijk. Zorg ervoor dat je CV gemakkelijk te lezen is op zowel een computerscherm als op mobiele apparaten. Een responsive design kan net dat verschil maken waardoor jouw CV opvalt.

2. Verwijder alle opsmuk

Tenzij je een designer bent en het juist een manier is om je skills te laten zien: verwijder alle tierelantijntjes en ‘mooie opmaak’. Voor jou ziet het er misschien professioneel uit, maar een recruiter pikt die standaardopmaakjes uit Word er feilloos uit.

3. Vervang cliché-woorden

Noem jij jezelf ‘leergierig’, ‘sociaal’, ‘enthousiast’ en een ‘teamplayer’? Nou, daarmee val je dus niet op, want dat heeft bijna iedereen op z’n CV staan.

Hier lees hoe je cliché-woorden kunt vermijden in je sollicitatie

4. Maak een apart kopje voor je stages

Als je nog studeert of bijna afgestudeerd bent, dan wil je de ervaring die je wél hebt, zo prominent mogelijk op je CV hebben. Verstop je stages dus niet onder ‘opleidingen’, maar maak er een apart kopje voor aan. Je kunt het ‘stages’ noemen, maar beter nog is ‘ervaring in vakgebied X’. Beschrijf je stages zoals je met een ‘echte’ baan zou doen.

En nu we het toch over vaardigheden hebben, vergeet niet de soft skills. In een arbeidsmarkt die steeds meer waarde hecht aan communicatie, teamwork en aanpassingsvermogen, zijn deze persoonlijke vaardigheden goud waard. Laat zien dat je niet alleen de hard skills hebt, maar ook de persoonlijkheid die elk team nodig heeft.

5. Zoek een oplossing voor ‘eenzame’ woorden

Past een zin her en der niet op één regel, maar komt een woord daardoor alleen op de volgende regel te staan? Dat is zonde van de ruimte én het staat slordig. Probeer de zinnen te herformuleren. Kun je het echt niet bondiger vertellen? Overweeg dan om iets toe te voegen. Maar alleen als het relevant is!

6. Voeg scheidingslijnen toe

Als je tussen elke sectie van je CV een scheidingslijn plaatst, is je CV makkelijker te scannen. Op die manier worden de opleiding, werkervaring en overige info echt aparte blokken.

7. Lees je CV van achter naar voren (hardop)

Een trucje als je je eigen fouten niet meer ziet: lees van achter naar voren. Op die manier ben je minder geneigd te lezen wat er moet staan, in plaats van wat er daadwerkelijk staat. Ook hardop lezen is een handig trucje hiervoor.

Nog twee laatste tips voor je CV

In een wereld waar LinkedIn en online portfolio's steeds belangrijker worden, is het essentieel om ook daar consistent te zijn. Zorg ervoor dat de informatie op je CV overeenkomt met wat je online presenteert. Een uniforme professionele uitstraling over al je kanalen heen? Dat is pas indruk maken!

Last but not least, onthoud dat je CV een levend document is. De arbeidsmarkt verandert, en jij verandert mee. Dus, neem elk half jaar even de tijd om je CV bij te werken. Nieuwe ervaringen, cursussen of vaardigheden? Voeg ze toe en blijf altijd klaar voor die volgende geweldige kans.

En voilà, met deze slimme en snelle aanpassingen heb je jouw CV getransformeerd tot een ware blikvanger. Onthoud, een goed CV is meer dan alleen informatie; het is jouw persoonlijke verhaal, strak en overtuigend gepresenteerd. Of je nu een voorbeeld CV nodig hebt of hulp bij het opstellen van jouw meesterwerk, onthoud dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken. Blijf scherp, blijf authentiek, en wie weet, misschien is jouw droomjob dichterbij dan je denkt. Succes!

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Financieel Administratief Medewerker

  • Eindhoven
Ben jij goed met cijfers en kan jij het overzicht houden? Dan zijn wij op zoek naar jou!Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een financieel administratief medewerker voor 35 tot 40 uur per week. Jij maakt de administratieve vertaalslag van...

Parttime schoonmaak medewerker

  • Hengelo
Ben jij een echte schoonmaakfreak en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou!Wij zijn op zoek naar schoonmaaktoppers voor verschillende locaties in Twente, waaronder Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Almelo. Je zult verantwo...

Logistiek medewerker magazijn

  • Cuijk
Heb jij ervaring met werken in een magazijn? Heb je eerder op een EPT gereden en wellicht zelfs al op een reachtruck? Dan zijn wij naar jou op zoek!Voor het recent geopende warehouse van Bunzl in Haps (20min rijden vanaf Nijmegen) zijn wij op zoek...