8 antwoorden die werkgevers en recruiters cliché vinden tijdens een sollicitatiegesprek

15 november 2023

Op zoek naar gouden sollicitatietips die je onderscheiden van de rest onder werkgevers en recruiters? We weten allemaal dat een sollicitatiegesprek zenuwslopend kan zijn, en het is makkelijk om in de val te trappen van clichématige antwoorden. In dit artikel duiken we in de veelgemaakte fouten tijdens sollicitatiegesprekken en geven we je advies over wat je beter niet kunt zeggen. Sta je aan het begin van je carrière of ben je al een ervaren rot in het vak, deze inzichten helpen je om je sollicitatiegesprek naar een hoger niveau te tillen.

Cliché antwoorden tijdens een sollicitatiegesprek

1. "Ik ben een harde werker"

Je bedoelt het vast goed, maar iedereen kan dit zeggen. En het is ook nogal een wenselijke eigenschap - wie wil nu dat de nieuwe medewerker een slome is? Als je echt wil laten merken dat je zo'n harde werker bent, doe je dat door voorbeelden te geven. Heb je twee studies gevolgd, heb je naast je studie een bestuursjaar gedaan, of heb je op een andere manier veel verschillende dingen gedaan? Wijs daar dan op.

2. "Ik ben heel flexibel"

Je ziet het in elke vacature: 'We zoeken iemand die geen 9-tot-5-mentaliteit heeft'. Maar ook hier geldt: als je het niet kan bewijzen, blijft het een lege zin. En bovendien: flexibel is voor iedereen wat anders. Misschien vind jij jezelf heel flexibel als je een half uurtje overwerkt, terwijl je baas verwacht dat je tot middernacht doorgaat als het nodig is. En nog een definitie van flexibel: andere werkzaamheden oppakken als dat van je verlangd wordt.

3. "Ik ben perfect gekwalificeerd voor deze functie"

Jij mag dan wel voldoen aan alle eisen die in de vacature gesteld worden, of je daadwerkelijk perfect bij de functie past, beslist de werkgever. Het is dus een beetje voorbarig om dat zelf te zeggen. Wederom: bewijs waaróm je zo geschikt bent. Pik een paar eisen uit de vacaturetekst en geef aan hoe jij jezelf hierin herkent. Laat je skills goed naar voren komen!

Lees deze ook eens: Sollicitatievragen: hoe beantwoord je standaardvragen?

4. "Het lijkt me een heel leuk bedrijf"

Als jij bij een bedrijf hebt gesolliciteerd, mogen we hopen dat het een leuk bedrijf is. De vraag 'Waarom wil je hier werken?' is dus niet bedoeld om jou een kans te geven het bedrijf de hemel in te prijzen. Het is een manier om uit te vinden hoe goed je je hebt voorbereid. Als je écht geïnteresseerd bent, weet je wat de visie en de doelstellingen zijn, om maar eens wat te noemen. En dat past heel erg bij jou omdat… [vul hier de reden in].

5. "IK BEN EEN TEAMPLAYER"

Dit is een veelgehoorde uitspraak, maar zonder context zegt het weinig. Bijna elke kandidaat claimt een teamplayer te zijn. Wil je echt indruk maken? Geef dan concrete voorbeelden van hoe je hebt bijgedragen aan een team. Vertel over een project waarin jouw samenwerking essentieel was voor het succes, of hoe je hebt geholpen om een teamconflict op te lossen.

6. "IK HEB EEN PROACTIEVE HOUDING"

Proactiviteit is een gewilde eigenschap, maar het is een lege claim als je het niet kunt onderbouwen. In plaats van dit te zeggen, kun je beter specifieke situaties beschrijven waarin je initiatief hebt getoond. Vertel over een keer dat je een probleem hebt geïdentificeerd en opgelost voordat het een groter issue werd, of hoe je een nieuwe kans voor het bedrijf hebt gecreëerd.

Proactief? Bekijk dan eens onze vacatures in jouw regio

7. "IK KAN GOED ONDER DRUK WERKEN"

Dit is een standaardzin die veel wordt gebruikt, maar het wordt pas geloofwaardig als je voorbeelden geeft. Beschrijf een situatie waarin je onder tijdsdruk of in een stressvolle omgeving moest presteren en hoe je daarmee omging. Dit toont aan dat je niet alleen praat, maar ook daadwerkelijk kan leveren onder druk.

8. "IK BEN EEN SNELLE LEERLING"

Hoewel het vermogen om snel te leren een waardevolle eigenschap is, wordt het pas overtuigend als je het kunt demonstreren. Praat over een nieuwe vaardigheid of tool die je jezelf snel eigen hebt gemaakt, of hoe je je snel hebt aangepast aan een nieuwe rol of verantwoordelijkheid.

Ben je snel?
Kom dan ook snel naar een van onze uitzendbureaus bij jouw in de buurt

Nu je weet welke valkuilen je moet vermijden tijdens je volgende sollicitatiegesprek, ben je een stap dichter bij die droomjob. Onthoud dat authenticiteit en voorbereiding sleutels zijn tot succes. Gebruik deze tips niet alleen om te imponeren, maar ook om echt te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Met deze kennis in je achterzak, ben je klaar om elk sollicitatiegesprek met vertrouwen en flair aan te gaan. Veel succes!

Sollicitatietips

Parttime recruitment assistent

  • Maastricht
Voor één van onze opdrachtgevers, een grote zorginstelling in Maastricht, zijn we ter vervanging van zwangerschapsverlof op zoek naar een kandidaat die mee wil werken op de recruitmentafdeling. Je hoeft geen ervaring te hebben in het recruitment vak,...

Backline Adviseur Klantenservice

  • Arnhem
Als klantenservicemedewerker op de Backline-afdeling in Arnhem krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en een essentiële bijdragen te leveren aan het leveren van goede service aan onze klanten.Het ideale aan deze functie is dat er...

Logistiek medewerker parttime

  • Nijmegen
Ben je opzoek naar één of meerdere werkplekken om ervaring op te doen in de logistiek? Vind je het leuk om orders te picken of heb je altijd al in een magazijn willen werken? Lekker bezig zijn en de werkdag voorbij laten vliegen doe je hier! Deze fun...