Werken bij een klein bedrijf: Voordelen, solliciteren en waar je op moet letten

Man vrouw deal maken werk
14 februari 2024

Sta je aan het begin van je carrière en overweeg je een baan bij een klein bedrijf? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt. Het kiezen van de juiste werkomgeving is een cruciale stap in je professionele ontwikkeling. In dit artikel duiken we diep in de wereld van kleine bedrijven (1 tot 5 werknemers) en verkennen we zowel de voordelen als de nadelen van werken in zo'n intieme setting. Of je nu een pas afgestudeerde bent of overweegt over te stappen van een grotere onderneming, deze gids biedt je de inzichten die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Wat is een klein bedrijf

Grootte van het bedrijfNaam/Categorie
1 - 10 werknemersKlein bedrijf
11 - 50 werknemersKleine tot middelgrote onderneming (KMO)
51 - 250 werknemersMiddelgroot bedrijf
251 - 500 werknemersGroot bedrijf
Meer dan 500 werknemersHeel groot bedrijf/Multinational

De voordelen van werken in een klein bedrijf

1. Een hechte gemeenschap

In een klein bedrijf ontwikkel je snel een sterke band met je collega's. De werkomgeving is vaak informeel, waardoor je gemakkelijk een persoonlijke relatie opbouwt met je teamgenoten. Deze nauwe samenwerking kan leiden tot een gezellige en ondersteunende werksfeer, waar iedereen elkaar kent en waardeert.

2. Directe lijnen met het management

De afstand tussen de werkvloer en het management is in kleine bedrijven minimaal. Je hebt de unieke kans om direct te communiceren met de besluitvormers, wat zorgt voor snellere feedback en de mogelijkheid om actief bij te dragen aan het bedrijfsbeleid en de richting.

3. Snelle professionele groei

Zonder de strikte hiërarchie en functieomschrijvingen die in grotere organisaties gangbaar zijn, bieden kleine bedrijven vaak meer flexibiliteit in rollen en verantwoordelijkheden. Dit kan leiden tot snellere professionele ontwikkeling en de kans om een breed scala aan vaardigheden te verwerven.

De nadelen van werken in een klein bedrijf

1. Beperkte secundaire arbeidsvoorwaarden

In vergelijking met grotere bedrijven bieden kleine ondernemingen vaak minder aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenbijdragen en reiskostenvergoedingen. Dit is iets om rekening mee te houden bij het afwegen van je opties.

2. Zelfstandig leren en ontwikkelen

In een klein team zijn er minder direct beschikbare mentors en gestructureerde trainingsprogramma's. Dit betekent dat je proactief moet zijn in je eigen leer- en ontwikkelingstraject, wat zowel een uitdaging als een kans kan zijn.

3. Breed takenpakket

Werken in een klein bedrijf betekent vaak dat je verantwoordelijkheden hebt die buiten je oorspronkelijke functieomschrijving vallen. Hoewel dit bijdraagt aan een brede ervaring, kan het ook leiden tot een hogere werkdruk en de noodzaak om snel nieuwe vaardigheden te leren.

Vacatures bij kleine bedrijven

Bij het zoeken naar vacatures bij kleine bedrijven is het raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf, zelfs als er geen openstaande vacatures vermeld staan. Kleine bedrijven waarderen proactieve kandidaten die interesse tonen in hun bedrijf. Dit kan een e-mail zijn waarin je jouw bewondering voor hun werk uitdrukt en uitlegt hoe jouw vaardigheden en ervaringen kunnen bijdragen aan hun team. Vergeet niet om je onderzoek te doen en specifieke voorbeelden te geven van hoe jij waarde kunt toevoegen.

Check de vacatures eens bij ASA en filter op kleine bedrijven

Een ander belangrijk aspect is het netwerken. Vaak worden posities bij kleine bedrijven gevuld door middel van mond-tot-mondreclame of via aanbevelingen binnen hun netwerk. Het bijwonen van netwerkevenementen, industriebijeenkomsten en zelfs lokale ondernemersworkshops kan een uitstekende manier zijn om connecties te maken met kleine bedrijven.

Sollicitatietips voor een klein bedrijf

Wanneer je solliciteert bij een klein bedrijf, is het essentieel om te laten zien dat je zowel zelfstandig als in teamverband kunt werken. Kleine teams leunen sterk op het vermogen van elk lid om initiatief te tonen en zelf problemen op te lossen, terwijl ze tegelijkertijd goed samenwerken en elkaar ondersteunen. Hier zijn enkele tips om je sollicitatie bij een klein bedrijf te optimaliseren:

1. Benadruk veelzijdigheid en aanpassingsvermogen

Maak duidelijk dat je flexibel bent en bereid om verschillende taken op je te nemen, ook buiten je directe functieomschrijving. Voorbeelden uit eerdere ervaringen waar je snel nieuwe vaardigheden hebt geleerd of verschillende rollen hebt opgepakt, kunnen hierbij helpen.

2. Toon je vermogen om zelfstandig te werken

Geef voorbeelden van projecten of taken die je met weinig tot geen supervisie hebt uitgevoerd. Dit toont aan dat je proactief bent en zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je werk, wat cruciaal is in een kleine onderneming.

3. Onderzoek de bedrijfscultuur en -waarden

Kleine bedrijven hechten vaak veel waarde aan hun unieke cultuur. Laat tijdens je sollicitatie zien dat je je hebt verdiept in hun specifieke waarden en cultuur en leg uit waarom jij daar goed binnen past. Dit kan door te refereren aan de missie van het bedrijf of door te vertellen hoe jouw persoonlijke waarden overeenkomen met die van het bedrijf.

4. Wees duidelijk over je langetermijnvisie

Kleine bedrijven zijn op zoek naar mensen die met hen mee willen groeien. Praat over je carrièredoelen en hoe deze passen binnen de groei van het bedrijf. Dit toont niet alleen je ambitie, maar ook je commitment aan het bedrijf op lange termijn.

5. Bereid vragen voor

Toon je interesse in het bedrijf door zelf vragen te stellen. Dit kunnen vragen zijn over de toekomstplannen van het bedrijf, de bedrijfscultuur, of specifieke projecten waar je mogelijk aan zou werken. Dit laat zien dat je serieus nadenkt over hoe je kunt bijdragen aan het succes van het bedrijf.

6. Persoonlijke touch

Gezien het hechte karakter van kleine bedrijven, kan een persoonlijke touch in je sollicitatie het verschil maken. Een anekdote over waarom je specifiek bij dit bedrijf wilt werken of hoe je passies aansluiten bij het werk dat ze doen, kan je helpen opvallen.

Door deze tips toe te passen, laat je zien dat je niet alleen de vaardigheden en de mentaliteit hebt die nodig zijn om te slagen in een klein bedrijf, maar ook dat je een waardevolle toevoeging zou zijn aan hun team. Het belangrijkste is om authentiek te zijn en oprecht te communiceren waarom jij enthousiast bent over de mogelijkheid om bij hen aan de slag te gaan.

Nog meer sollicitatietips vind je trouwens hier.

Aanvullende overwegingen

De cultuur in een klein bedrijf kan sterk variëren en heeft een grote invloed op je werkervaring. Een positieve, inclusieve cultuur kan leiden tot een zeer bevredigende baan, terwijl een negatieve cultuur het tegenovergestelde effect kan hebben. Het is belangrijk om tijdens het sollicitatieproces te peilen hoe de sfeer binnen het bedrijf is en of je jezelf er ziet passen.

Kleine bedrijven kunnen zowel een risico als een kans zijn. Onderzoek daarom goed de financiële gezondheid en de toekomstvisie van het bedrijf voordat je een beslissing neemt. Uiteindelijk hangt de keuze voor een klein of groot bedrijf af van je persoonlijke voorkeuren, werkstijl en carrièredoelen. Met de juiste instelling en benadering kan een baan bij een klein bedrijf een ongelooflijk lonende stap in je carrière zijn.

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Carwash Medewerker Parttime

  • Nijmegen
Ben je iemand die graag actief bezig is en zoek je een flexibele bijbaan? Dan is werken bij ANAC Carwash misschien wel iets voor jou! We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die het team in Nijmegen willen versterken. Jij zorgt ervoor dat klanten de...

Schoonmaakmedewerker Efteling parttime

  • Tilburg
Wil je graag flexibel werken in een sprookjesachtige omgeving en steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is werken als schoonmaakmedewerker in de Efteling iets voor jou?Voor onze opdrachtgever zijn we op zoek naar een schoonmaakmedewerker die f...

Administratief medewerker

  • Enschede
Wil jij graag een bijdrage leveren aan een belangrijk maatschappelijk onderzoek en wil jij jouw administratieve skills een boost geven? Dan zijn we op zoek naar jou!Voor een bedrijf in Enschede zijn we op zoek naar enthousiaste en nauwkeurige kand...