Zo maak je jouw werkplek in 5 stappen groen

Zo maak je jouw werkplek in 5 stappen groen
22 november 2022

Yes! Een groene werkplek is een must! Ook als werkende, student, starter of professional is het belangrijk dat jouw bureau en werkplek simpelweg opgeruimd én groen is. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, een groene werkplek? In dit artikel lees je binnen 5 minuten hoe je jouw werkplek groener kunt maken én hoe je daarbij ook moneys bespaard. Win-win-win! 

 

1. Zeg nee tegen sluipverbruik 

Yes, je leest het goed. We zijn zo gewend om alles aan te laten staan, ook als we het even niet gebruiken. Van je laptop, tot de monitor en lamp, tot de stekker van de waterkoker - die er nog steeds in zit. Dit noemen we sluipverbruik. Zorg er dus voor dat je alle apparaten uitzet én loop je werkplek even na, ben je echt je telefoon aan het opladen? Nee? Trek dan de stekker eruit en bespaar stroom. Dit geldt trouwens ook voor lichten.  

Doordat je deze apparaten, stekkers en lichten uit zet, verminder je direct jouw energieverbruik, bespaar je ongeveer € 100 per jaar én dus draag je ook bij aan de vermindering van uitgestoten broeikassen. Daarnaast verklein je jouw ecologische voetafdruk en vergroot je jouw groene levensstijl. Yes, let’s go green! 
 

2. Gebruik waar mogelijk natuurlijk licht 

Dit sluit lekker aan op bovenstaande tip! Natuurlijk licht is namelijk ontzettend goed voor je gezondheid én productiviteit. Het is daarnaast ook beter voor je geestelijke gezondheid want natuurlijk daglicht maakt de mens gelukkiger, zo vertelt Marjolein Scheurs, gezondheidsweterschapper. Ook ben je vaak productiever.  

Daarnaast kun je met natuurlijk licht ook gemakkelijk geld besparen. Zo heb je minder kunstlicht nodig en dat scheelt weer geld én stroom en uitstoot en noem maar op. Dus, go natural! 


3. Videocalls i.p.v. persoonlijke gesprekken 

Videogesprekken zijn niet alleen een geweldige manier om efficiënter te werken, maar zorgen er ook nog eens voor dat jij duurzamer werkt! Zo kun je in real time vergaderen met je team én klanten, over de hele wereld. Dat betekent: minder reizen = minder uitstoot = tel uit je winst! 😊 
 

4. Gebruik een herbruikbare beker, mok of waterfles én zorg ervoor dat je deze goed schoon houdt  

Om ervoor te zorgen dat jouw werkplek zo milieuvriendelijk mogelijk is, wordt én blijft, is het voor alle collega’s in het bedrijf belangrijk ontzettend belangrijk om afval te verminderen. En een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen, is door herbruikbare bekers, mokken én waterflessen te gebruiken in plaats van de befaamde wegwerpbekers!  

Herbruikbare bekers, mokken en waterflessen zijn er in verschillende vormen en maten én met verschillende eigenschappen: de ene fles houdt warme dranken ook echt lekker warm (of koud) zoals de befaamde thermosfles, vooral tijdens die koude winterdagen of tijdens ideaal.

Maak je waterfles goed schoon 
Heb je een waterfles die je altijd bij hebt en dus ontzettend veel gebruikt, maar krijg je hem niet goed schoon? Daar weten wij alles van! Het is erg belangrijk om je waterfles goed schoon te houden, omdat er anders schimmels ontstaan.  
 
Snel én goed je waterfles schoonmaken? Gebruik onderstaande tips: 

  • Heet water en afwasmiddel - even laten staan, schrobben met een sponsje en spoelen maar!  

  • Een scheutje azijn – laat dit een paar uurtjes weken en spoel het daarna goed uit; 

  • Met twee theelepels bakpoeder – ook dit laat je even weken en spoel je daarna goed uit. 

Wil je nóg meer voordelen lezen over herbruikbare bekers? En wil je ook direct weten waar je ze kunt kopen? Lees dan snel ons andere blog en maak ook meteen jouw ochtendritueel een stukje groener. 

Of ben je simpelweg benieuwd hoe je jouw leven in 3 stappen duurzaam én goedkoper kunt maken? Lees dan ons andere blog.

5. Minder printen, méér digitaal  

Oke, dit spreekt voor zich vinden wij. Een printer is namelijk een van de grootste papier-eters, zeker als je in een groot bedrijf werkt, is de impact van printen enorm. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het printen efficiënt en milieuvriendelijk gebeurt. Maar keep in mind, heel veel dingen kun je ook digitaal doen, laten zien of presenteren. Vraag jezelf daarom iedere keer af, als je weer iets print: weet je zeker dat je dit niet digitaal kunt oplossen? Kan het echt niet digitaal? Lees dan onderstaande tip voor dubbelzijdig printen. 

Met dubbelzijdig printen, waarmee er dus op beide zijden van het papier afgedrukt wordt, bespaar je direct 50% van het papier. Een aanrader dus, voor als je écht moet printen. 

Daarnaast is het ook ideaal om bij de printer een kleine recyclingruimte in te richten. Dit hoeft echt niet groot te zijn. Denk aan inzet van: recyclingbakken voor versnipperd papier en oude tonercartridges, zodat men weet waar ze deze dingen na gebruik mogen weggooien. In plaats van ze weg te gooien in de gebruikelijke vuilnisbakken of afvalcontainers, zonder daadwerkelijk te weten wat er daarna mee gaat gebeuren. 
 

Jij bent aan zet, want alleen door jou wordt jouw werkplek groener! 

Met bovenstaande tips kun jij vandaag nog je werkplek snel én gemakkelijk groener maken. En yes, daarmee maak jij het verschil! Wellicht denk je, wat kunnen de acties van één persoon veranderen? Nou, als iedereen deze kleine veranderingen doorvoert, dan zou er ontzettend veel brandstof en energie bespaard worden. Zo maken we dan met deze kleine stapjes, besparingen en veranderingen die we allemaal doorvoeren, grote stappen. Verkleinen we daarnaast onze ecologische voetafdruk op het werk én helpen we onze planeet te beschermen voor de volgende generaties. Wel zo belangrijk! 

Ben jij op zoek naar een groene werkplek? Bekijk dan snel onze vacatures. Wil je ze liever per stad bekijken? Yes, dat kan ook. Toch liever op vakgebied zoeken? Ontdek het hier.

Klimaat

Contentmanager e-learning

  • Utrecht
Weet jij hoe je een e-learningstraject op de juiste manier moet opzetten en begeleiden en op zoek naar een nieuwe functie? Dan is de functie van Contentmanager E-Learning mogelijk interessant voor jou!Voor E-Wise, gevestigd in Utrecht, zijn we op z...

PARTTIME SURVEILLANT TENTAMENS

  • Rotterdam
In Rotterdam zijn we op zoek naar surveillanten om toezicht te houden tijdens tentamens.Wellicht herinner je je nog die spannende toets momenten op school. Zenuwen, absolute stilte, en surveillanten die ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt....

Carwash medewerker

  • Breda
Ben jij degene die altijd met een vriendelijke begroeting of een knikje reageert wanneer anderen voorbijgaan? Geniet je van het bieden van extra hulp aan mensen wanneer ze het nodig hebben? Sta je bekend als de enthousiasteling in je vriendenkring, o...