7 Tips om fit te blijven tijdens je studie

Twee sportende vrouwen
14 januari 2022

Gentle reminder: Je hoeft echt niet élke dag te sporten om fit te zijn! Doe wat voor jou werkt en bekijk onderstaande 7 tips om fit te blijven. 

In deze tijd is het extra lastig om fit te blijven tijdens je studie. Onderzoek onder studenten laat zien dat studenten tegenwoordig meer tijd besteden aan studeren achter hun laptop, dan aan bewegen (Nibud, 2012)*. Terwijl sporten je energie geeft, een beter geheugen, betere concentratie en een goed gevoel. Hadden we beter geheugen al gezegd?  

Ben je inderdaad heel druk met studeren, je bijbaan en sociale activiteiten? Wij helpen je met gezond leven tijdens je studie! 

  1. SportSCHOOL 

Sport je gratis fit! Je hebt geen abonnement nodig om te kunnen sporten. De meeste opleidingen in Nederland hebben een eigen sportschool, waar studenten van die opleiding voor weinig geld of helemaal gratis kunnen sporten. Door hier gebruik van te maken, betaal je geen hoge bedragen om even te kunnen sporten. Ook zit deze gym vaak in de buurt van het opleidingsgebouw en is daarom gemakkelijk en snel bereikbaar. Perfect om even te gaan sporten na je lessen of tussen afspraken door! 

  1. Stay-at-home student 

Als je liever niet naar de sportschool gaat: Doe een thuis-work-out! Je kunt op Youtube allerlei verschillende work-outs vinden die bij jou passen. Zo kun je zelf bepalen hoe intensief je work-out is. Probeer bijvoorbeeld een ‘30-day challenge’ of een rustgevende yogales. Check hier Voor een leuke en gemakkelijke thuiswork-out om mee te beginnen. Schaf work-outattributen als dumbells of fitness elastieken aan als je tijdens het thuissporten iets mist.  

  1. Wandel break 

Alle beetjes helpen, begin met wandelen! Je hoeft niet constant intensieve work-outs te doen om gezond te blijven. Ga wandelen om in beweging te blijven als je geen zin hebt om naar de gym te gaan. Zo ben je even niet met studie of werk bezig, maar hang je ook niet op de bank. Frisse lucht binnenkrijgen tijdens het wandelen is goed voor je hersenen, dan is je hoofd weer helemaal opgeruimd. Nu je kamer nog! Nodig ook vrienden uit om samen te wandelen voor extra gezelligheid en ontspanning. 

  1. Fiets voor niets 

Houd je in je drukke schema helemaal geen tijd over voor sport? Ga dan vaker op de fiets! Zo blijf je in beweging, zonder er extra tijd aan kwijt te zijn. Fiets bijvoorbeeld naar je opleiding of even naar een vriend of vriendin. Heb je geen fiets? Geen probleem! Huur een Swapfiets voor € 14,50 per maand (inclusief onderhoud). Zo kun je overal gemakkelijk en snel komen terwijl je beweegt. 

  1. Multi-task-je-fit 

 Multi-task door tijdens je work-out te leren! Dat klinkt misschien onmogelijk, maar dat is zeker niet waar. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het lopen op de loopband, wandelen in een park of fietsen naar school een hoorcollege luisteren. Door de verschillende stoffen die vrijkomen tijdens het sporten, zoals dopamine en serotonine kun je je beter focussen op wat je hoort en sla je het beter op. Tijdens beweging komt ook endorfine vrij, dit staat bekend als een snelwerkend anti-stresshormoon. Iets wat jij als student wel kunt gebruiken! Beweeg dus voor een presentatie of tentamen, om minder nerveus te zijn. 

 

  1. Best Fit Friends  

Sport niet alleen, samen is gezelliger! Sport je graag in je pauze en wil je daarom even niet aan studeren of werk denken? Sport dan samen met huisgenoten, klasgenoten of vrienden. Probeer deze Full Body Work-out of doe samen een 30-day challenge zodat je iedere dag even contact hebt en fysiek bezig bent. Ga ook samen wandelen tussen je lessen door, in plaats van in het restaurant van je opleiding zitten. Maak aan het begin van de week een planning wanneer jullie tijd hebben om samen te sporten, zodat je elkaar kunt motiveren. Niks is zo leuk als sporten met een buddy! 

  1. High five, healthy life 

Geen zin in sporten? Eet gezond en blijf fit! Niet alleen sporten is belangrijk om fit te blijven. Gezond eten is ook heel belangrijk om in shape te blijven. Iets bestellen of een kant-en-klaarmaaltijd eten is gemakkelijk en snel, maar niet altijd even gezond. Kook zelf en vind recepten die lekker, makkelijk en gezond zijn. Kijk op ah.nl voor extra inspiratie.  

Pizza's laten bezorgen of kapsalons scoren is zo uit, maak met je huisgenoten een schema wie wanneer kookt óf kook gezellig samen. Zo hoor je er weer helemaal bij! Ook kun je ’s ochtends je left overs meenemen naar je lessen of werk, waardoor je niet later op de dag nog eten moet kopen. Zo bespaar je geld, tijd en eet je gezonder. Neem je favoriete fruit, groente, een lekker broodje of de kliekjes van gisteren mee, hier krijg je veel energie van om te werken. En maak je medestudenten jaloers.

Ga met deze tips direct aan de slag en blijf fit te tijdens je studie. Heb je naast  sporten tijd over voor een bijbaan? Kijk dan op asatalent.nl/vacatures en vind de perfecte baan voor jou! 

*Kreetz, D., Van der Schors, A., & Van der Burg, D. (2012). Nibud Studentenonderzoek 2011–2012. Nibud. 

 

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Facilitair medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij op zoek naar een parttime functie als beheerder/facilitair medewerker? Lijkt het jou leuk om deze zomer aan de slag op een internationale school en ben je flexibel, handig en oplossingsgericht? Dan zijn wij op zoek naar jou!Je werkzaamheden...

Parttime financieel medewerker

  • Enschede
Opzoek naar een uitdaging in de zomermaanden in de financiële sector? Lees dan verder!Wij zoeken voor een leuk bedrijf in Enschede een financieel medewerker. Het gaat om een parttime functie van 25 tot 30 uur per week. Het voordeel is dat je zo sn...

Traineeship adviseur

  • Amsterdam
Ben je klaar om je talenten te ontdekken en je carrière een vliegende start te geven? Ons Traineeship Consultancy biedt jou de perfecte kans!Wat ga je doen?Bij ons krijg je de vrijheid om je eigen pad te kiezen, te groeien en uit te blinken in een...