Na vakantie: tips voor een soepele werkherstarting

Vier vrolijke vrouwen
22 februari 2024

Een droomachtige vakantie vol ontspanning en zorgeloze dagen - wie verlangt daar nou niet naar? Maar dan komt de onvermijdelijke dag dat je je koffers moet inpakken en je terugkeert naar de realiteit van het dagelijkse werk. Geen zorgen! Hier zijn enkele tips om de overgang van je strandlaken naar je bureaustoel soepel te laten verlopen.

Lees ook eens: Hoeveel vrije dagen krijg je en hoe plan je ze in?

Begin rustig

Voordat je jezelf onderdompelt in eindeloze e-mails en vergaderingen, gun jezelf een moment van rust. Start je ochtend met een rustige activiteit die je ontspanning brengt, zoals een rustige wandeling, een kopje koffie of zelfs een paar minuten meditatie. Zo geef je jezelf de mentale ruimte om de dag fris te beginnen.

Geef je inbox een make-over

Je opent je mailbox met een angstig voorgevoel. De teller staat op driehonderd ongelezen e-mails. Neem de tijd om deze mails weg te werken. Begin met sorteren op prioriteit en markeer de belangrijkste e-mails. Zo voorkom je dat je overweldigd wordt door de hoeveelheid berichten en kun je je concentreren op wat echt belangrijk is.

Neem je tijd bij de koffieautomaat

Voel je niet meteen verplicht om je in het diepe te storten. Neem de tijd om bij te praten met collega's, informeer naar hun vakantieavonturen of werkavonturen en deel die van jou. Het langzaam op gang komen zorgt voor een soepele overgang en helpt je om weer verbinding te maken met je werkomgeving.

Zet je doelen op een rijtje

Herinner jezelf eraan waar je voor de vakantie aan werkte en stel nieuwe doelen voor de komende weken (Hoe stel je doelen op?). Dit helpt je niet alleen om gefocust te blijven, maar geeft ook een gevoel van richting en doelgerichtheid.

Werk-privébalans na de vakantie

Terugkeren naar werk betekent niet dat je je persoonlijke leven en welzijn moet negeren. Het behouden van een gezonde werk-privébalans is cruciaal, vooral na een ontspannen vakantie. Zorg ervoor dat je duidelijke grenzen stelt tussen werk en privétijd. Plan bewust momenten in voor familie, hobby's, of ontspanning om de kwaliteit van je leven hoog te houden. Dit helpt niet alleen om stress te verminderen, maar zorgt ook voor meer tevredenheid en productiviteit op de lange termijn.

Omgaan met jetlag

Voor velen is het aanpassen aan verschillende tijdzones na een vakantie een uitdaging die de terugkeer naar werk bemoeilijkt. Jetlag kan je slaappatroon verstoren en je overdag vermoeid maken. Om dit te bestrijden, probeer je enkele dagen voor je werk begint je slaapschema geleidelijk aan te passen aan je lokale tijdzone. Vermijd zware maaltijden en cafeïne voor het slapengaan en zorg voor voldoende blootstelling aan natuurlijk licht gedurende de dag. Dit helpt je interne klok te resetten en bevordert een betere nachtrust, waardoor je meer uitgerust en klaar bent om terug aan het werk te gaan.

Wees niet te streng voor jezelf

Onthoud dat het normaal is om tijdens de eerste dagen na de vakantie wat overweldigd te voelen. Wees mild voor jezelf en geef jezelf de ruimte om terug in het ritme te komen. Rome is niet in één dag gebouwd, en jouw productiviteit hoeft dat ook niet te zijn.

Plan een 'vakantie-nabespreking' meeting in

Het plannen van een 'vakantie-nabespreking' meeting is als het planten van een zaadje voor een gezonde teamdynamiek. Het biedt niet alleen een platform om grappige anekdotes en herinneringen te delen, maar het stelt ook iedereen in staat om gezamenlijke doelen te stellen voor de komende weken. Hierdoor ontstaat een gevoel van saamhorigheid en begrip, wat de overgang van vakantie naar werk aanzienlijk verbetert.

De 'ik ben terug' out-of-office

Je hebt net je out-of-office uitgeschakeld en de stroom van e-mails lijkt onbeheersbaar. Collega's verwachten onmiddellijke reacties en de druk is voelbaar. Je voelt je als een aapje dat van de ene taak naar de andere wordt geslingerd.

De 'ik ben terug' out-of-office is als een vriendelijke barrière die je beschermt tegen de eerste golf van werkstress. Het geeft je de ruimte om je prioriteiten te stellen en geeft collega's een subtiele herinnering dat je, ondanks je terugkeer, wellicht iets meer tijd nodig hebt om weer volledig operationeel te zijn. Het is een manier om de verwachtingen te managen en de terugkeer minder hectisch te maken.

Leer 'nee' zeggen en kom er later op terug

Je komt terug op kantoor en wordt meteen overladen met verzoeken en nieuwe taken. Het lijkt alsof iedereen een stukje van je tijd wil. Je voelt de druk toenemen en zegt aarzelend 'ja' tegen alles, zelfs als je weet dat het te veel is.

Waarom dit belangrijk is:

Het vermogen om 'nee' te zeggen is als het bewaken van je eigen grenzen. In de eerste dagen na je vakantie is het essentieel om realistisch te zijn over wat je aankunt. Zeg gerust 'nee' tegen taken waarvan je weet dat je er nog geen duidelijk beeld van hebt. Geef jezelf de ruimte om je werk op een gezond tempo te hervatten en kom er later op terug zodra je een duidelijk beeld hebt van je beschikbare tijd en prioriteiten. Het voorkomt dat je overbelast raakt en geeft je de regie over je werkterrein terug.

Take it easy

Het is begrijpelijk dat de overgang van vakantie naar werk soms uitdagend kan zijn. Met een vleugje rust, een dosis positiviteit, en deze praktische tips ben je goed op weg naar een soepele herstart. En voor je het weet, zit je weer volledig in de werkflow, klaar om nieuwe successen te behalen. Happy terug-naar-werkdag!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Acceptant Construction All Risk

  • Alkmaar
Wil je opgeleid worden in de rol van acceptant Construction All Risk of heb je al ervaring? Lees dan snel verder!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemiddelaars) als verzekeraars. Je draagt zorg voor het opmaken, accepteren en muteren...

Acceptant Motorrijtuigen

  • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...

Acceptant Motorrijtuigen

  • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...