Creatieve manieren om variatie in je werk te brengen als flexwerker

Mevrouw met benen omhoog
22 februari 2024

Werken waar en wanneer je wilt, een baan die flexibel in te plannen is rondom je drukke bestaan en jou zo de verantwoordelijkheid over je eigen inkomen biedt: het mag duidelijk zijn dat je als flexwerker over enorm veel vrijheid beschikt. Je eigen schema beheren kan een van de grootste redenen zijn om te gaan flexen - toch kan het monotone karakter van het werk je na een tijdje gaan tegenstaan. Variatie is de sleutel tot het hooghouden van je motivatie en productiviteit. Wij vertellen je in deze blog hoe je dat op een creatieve wijze kan aanpakken!

                

Je werkomgeving aanpassen

       

Als flexwerker beschik jij over de luxe om te werken waar je maar wilt. Je zit niet vast aan een specifiek kantoor, met eenzelfde bureau waarachter je elke ochtend plaatsneemt. Een grote verleiding is echter elke dag steevast je laptop aan de eettafel open te klappen. Prikkel daarom je zintuigen en motivatie door je werkomgeving zo nu en dan af te wisselen. Probeer dat nieuwe koffietentje om de hoek, maak gebruik van een co-workingspace om andere flexwerkers te ontmoeten of ga, als het lekker weer is, eens lekker buiten aan het werk. Verandering in omgeving kan je creativiteit stimuleren en je motivatie weer even een opfrisser geven.

Lees ook eens: Werken bij een klein bedrijf

                

Slim met tijd omgaan

       

Naast het beslissen over de locatie waar je je werk uitoefent, heb je als flexwerker vaak ook de ruimte om zelf je werkschema te bepalen. Probeer hierin eens af te wisselen om te ontdekken wat voor jou werkt. Wanneer je je energiepieken goed benut, wordt je productiviteit vanzelfsprekend verhoogd.

                

Digitale detox en de invloed op productiviteit

       

In ons hyperverbonden leven is het makkelijk om constant online en beschikbaar te zijn. Een digitale detox, waarbij je bewust kiest om voor een bepaalde periode offline te gaan, kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Begin met kleine stappen, zoals het uitzetten van notificaties buiten werktijden of het inplannen van specifieke tijden waarop je je e-mails checkt.

                

Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg

       

Voor flexwerkers is het essentieel om niet alleen fysiek, maar ook mentaal in topconditie te blijven. Zelfzorg is daarbij cruciaal. Dit omvat niet alleen fysieke activiteiten zoals regelmatig bewegen en gezond eten, maar ook mentale activiteiten zoals meditatie, lezen of het beoefenen van een hobby. Vergeet niet om regelmatig tijd voor jezelf in te plannen, waarin werkgerelateerde zaken even opzij worden gezet.

Lees ook eens: Quit Quitting

                

Nieuwe dingen doen

       

Heb je de mogelijkheid om met verschillende opdrachtgevers samen te werken? Maak daar dan dankbaar gebruik van! Wanneer je je als flexwerker kan bezighouden met verschillende projecten die verschillen in aard en complexiteit, blijf je mentaal alert en voorkom je een dagelijkse sleur.

                

Samen sterker

       

Flexibiliteit is natuurlijk een van de grootste troeven van flexwerken, maar daar staat natuurlijk ook wat tegenover. Van jou wordt als flexwerker namelijk verwacht dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt om de werktaken netjes tijdig af te leveren. Samen sparren kan je creativiteit immers bevorderen en daarmee je motivatie een boost geven.

Bekijk hier hoe werken via ASA eruit ziet

                

Doelen stellen voor de toekomst

       

Mensen met een heldere toekomstvisie zijn doorgaans meer gemotiveerd hun werkzaamheden uit te voeren, omdat zij weten waar ze naartoe willen werken. Een gevoel van richting in je werk behouden wekt niet alleen motivatie op maar geeft ook voldoening bij het behalen van deze doelen.

                

Met de vrijheid van het kiezen van je eigen pad komt de valkuil van het terechtkomen in een dagelijkse sleur. Door je werkomgeving prikkelend te houden, je werktijden aan te passen op je energiepieken en te variëren in opdrachten, kan je ten minste al een deel hiervan voorkomen. Netwerken, samenwerken met andere professionals en nieuwe vaardigheden houden je bovendien op je tenen en zorgen voor nieuwe mentale stimulansen. Je flexwerk leven verrijken is zo moeilijk nog niet - het vergt alleen maar een beetje actie vanuit jouw kant. Maar met deze tips moet dat vast en zeker goed komen!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Festivalmedeweker Horeca Weekend

  • Maastricht
Het festival- en evenementenseizoen is al lekker aan de gang! Heb jij altijd al op een festival willen werken en ben jij beschikbaar op 3 augustus? Dan is dit je kans! Wij zijn op zoek naar enthousiaste festival barmedewerkers die op 3 augustus wille...

Klantenservice Overheidsinstelling

  • Goes
🌟 Locatie: Goes (na training gedeeltelijk vanuit thuis)⏰ Uren per week: tussen 20-36 uur📅 Dienstverband: Parttime en Fulltime (Training fulltime)💰 Salaris: €16,11 tot €16,87✨ Start jouw carrière avontuur! Een overheidsinstelling in Goes nodi...

Restaurant medewerker parttime

  • Nijmegen
Ben jij toevallig op zoek naar een parttime baan voor de komende 3 maanden in het oh zo mooie Nijmegen? Dan hebben we eventueel iets voor jou! Bij de Pompestichting zijn ze op zoek naar een restaurant medewerker die 16 tot 24 uur in de week aan de sl...