Wat te doen tijdens je lunchpauze? Tips om je pauze leuk en ontspannend te maken

Studentes studeren
22 februari 2024

Of je nu thuis werkt, op kantoor zit, of ergens tussenin zweeft, één ding staat vast: Lunchpauzes bieden meer dan voeding voor je maag. Het is belangrijk om pauze te nemen en jezelf even op te laden. In dit artikel lees je enkele ideeën om je middag op te fleuren en je lunchpauze te transformeren van een snelle hap naar een mini-feest!

   

Tips voor de thuiswerkers

   

Picknicken of lunchen in een café

   

Weg met die saaie kantoorlunches! Pak je boterhammen in, gooi een kleedje over je schouder en breng je lunch naar het dichtstbijzijnde park. Of het nu een stadsplein, een nabijgelegen grasveld of een daktuin is, frisse lucht doet wonderen voor je humeur. Kijk naar de wolken, luister naar de vogels, en maak van je lunchpauze een culinair avontuur in de buitenlucht. Maar natuurlijk is het nu herfst, dus dan is het ook leuk om in het dichtstbijzijnde café eens te gaan lunchen.

   

Schermtijd verminderen

   

Heb je een overdosis aan schermtijd tijdens je werk? Overweeg dan een pauze daarvan. Sluit je laptop, leg je telefoon weg en ga analoog. Neem een notitieboekje mee en schrijf wat gedachten op, teken wat of lees een echt boek (ja, die papieren dingen). Deze digitale detox kan je helpen om weer fris aan het werk te gaan en de tweede helft van de dag te rocken.

   

Muzikale melodieën

   

Waarom niet een beetje muziek toevoegen aan je middagroutine? Creëer een playlist met je favoriete deuntjes en geef jezelf een privéconcert. Of misschien ontdek je wel een nieuw genre om van te genieten. Muziek heeft de kracht om de sfeer te veranderen en je stemming op te krikken, dus waar wacht je nog op? Plug die oordopjes in en ga op een muzikaal avontuur. En nog beter, doe het in de natuur door lekker te wandelen!

Lees ook het artikel over muziek op de werkvloer

   

Bewegen

   

Strek die benen, rol die schouders en adem diep in. Waarom zou je wachten tot na het werk om te ontspannen? Probeer wat eenvoudige yoga-oefeningen tijdens je lunchpauze. Je hebt geen speciale outfit nodig. Alleen een rustige plek en motivatie. Het bewegen kan je helpen om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je klaar te maken voor de rest van de dag.

Lees ook: 7 tips om fit te blijven tijdens je studie

   

Foto’s maken

   

Word een toerist in je eigen dorp of stad. Neem je camera of smartphone mee en ga op een foto safari. Maak foto’s van interessante gebouwen, straatkunst of zelfs gewoon van mensen die voorbij lopen. Het zal je verbazen wat voor nieuwe dingen je ziet als je de tijd neemt om echt rond te kijken.

   

Lekker uitgebreid lunchen

   

Soms is de beste afleiding en pauze om gewoon even een goede, vullende en gezonde lunch voor jezelf te maken. Lekker in de keuken staan en je hoofd even ergens anders op richten. Dat is soms prettig. Je kunt ook tijdens het koken een podcast opzetten en lekker luisteren naar een interessant gesprek.

   

Tips voor de op kantoorwerkers

   

Beweeg

   

Sta op, rek je uit en maak een korte wandeling. Beweging kan helpen om spanning in je spieren te verminderen en je energie een boost te geven. Het kan heel gezellig en leuk zijn om je collega’s te vragen of ze met je mee willen wandelen.

   

Maak een praatje met collega’s

   

Sociaal contact is belangrijk. Ga even bij collega’s langs voor een praatje, niet noodzakelijk over werk, maar gewoon om even te ontspannen. In een kantooromgeving, waar de dagen vaak gevuld zijn met deadlines en taken, kan het gemakkelijk zijn om je te verliezen in de waan van de dag. Toch is er iets magisch aan het nemen van een korte onderbreking om je collega’s op te zoeken voor een informeel gesprek. Dus, de volgende keer dat je merkt dat de werklast zich opstapelt, overweeg dan om even de tijd te nemen voor een praatje met collega's. Vraag bijvoorbeeld of ze samen met jou willen gaan lunchen in de kantine. Het is een kleine investering die grote voordelen kan opleveren voor zowel het teamgevoel als de algehele werksfeer.

   

MINDFULNESS EN MEDITATIE

   

Neem een moment tijdens je lunchpauze om te focussen op mindfulness of een korte meditatiesessie. Dit kan een krachtige manier zijn om te ontstressen en je mentaal op te laden voor de rest van de dag. Vind een rustige plek, gebruik een app of luister naar begeleide meditaties om je te helpen ontspannen en je focus te herstellen.

   

Speel een spelletje

   

Speel een korte game: Een snelle spelletjespauze kan wonderen doen voor je stemming. Denk aan een eenvoudige puzzel, een kaartspel op je telefoon of zelfs een potje tafelvoetbal of darten als dat beschikbaar is. Je kunt natuurlijk ook zelf een spel meenemen en je collega’s vragen om mee te doen.

   

Maak er een leuke pauze van!

Er zijn talloze manieren om je lunchpauze op te fleuren en te transformeren in een bron van plezier en ontspanning. Het belangrijkste is om iets te kiezen dat bij jou past en je energie geeft voor de rest van de dag. Dus waar wacht je nog op? Ga erop uit en maak van je lunchpauze een dagelijks avontuur!

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Acceptant Construction All Risk

  • Alkmaar
Wil je opgeleid worden in de rol van acceptant Construction All Risk of heb je al ervaring? Lees dan snel verder!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemiddelaars) als verzekeraars. Je draagt zorg voor het opmaken, accepteren en muteren...

Acceptant Motorrijtuigen

  • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...

Acceptant Motorrijtuigen

  • Alkmaar
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en positief ingestelde Acceptant Motorrijtuigen. Heb je al enige jaren ervaring of wil je juist opgeleid worden, in beide gevallen ben je van harte welkom!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemidd...