Op kamers: dit moet je regelen als student

ASA Talent op kamers dit moet je regelen
3 februari 2022

Ga je het huis uit en weet je eigenlijk niet wat je nu te wachten staat? Hieronder vind je 6 handige tips om een woning te vinden én klaar voor gebruik te maken. Zo ben je in een handomdraai helemaal klaar voor het avontuurlijke studentenleven!

Op dit moment is er een grote woningcrisis (NOS, 2021)*. Dit maakt het voor studenten erg lastig om op zichzelf te gaan wonen. Uit huis gaan is een belangrijk onderdeel van studeren, volwassen worden en jezelf ontdekken. Je leert je eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid dragen. Maar soms horen daar natuurlijk ook onverantwoordelijke keuzes bij!

Geen kamer stress, wel succes

Stap 1 is natuurlijk een woning vinden. Dit kun je doen door je eigen netwerk te vragen of ze iemand kennen die op zoek is naar een huisgenoot of medehuurder, of dat zelf zijn. Maak ook gebruik van social media zoals Instagram en Facebook om te laten weten dat je een woning zoekt in een van de studentensteden in Nederland of wellicht buitenland. Als dat geen succes oplevert, kun je kijken op kamerwebsites zoals studentenkamers.nl, studentenwoningweb.nl, kamers.nl, enz. Ga op zoek naar een tijdelijke woning van iemand die bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd in het buitenland gaat, als het vinden van een permanente woning niet lukt.

Om kosten te delen kun je een groter huis huren en met vrienden gaan samenwonen. Zo hebben jullie ook een groter gezamenlijk netwerk om bij te informeren naar een beschikbare woning. Bij een studentenvereniging gaan, is niet alleen handig om vrienden te maken, maar ook om een kamer te vinden! Verenigingen hebben vaak studentenhuizen vrij voor hun leden, of misschien zoeken je nieuwe vrienden nog wel een huisgenoot.

Heb je nog steeds geen woning gevonden? Ga dan anti-kraak wonen. De prijzen zijn laag en dus erg voordelig voor studenten! Let wel op, want je hebt geen huurrechten en je hebt slechts een maand opzegtermijn.

Regel niet brak je huurcontract

Heb je een woning gevonden? Gefeliciteerd! Jouw eerste stap in het volwassen leven is gezet! Nu kan het echte werk beginnen. Het is belangrijk om een huurcontract te hebben met je verhuurder en/of huisgenoten. Misschien is lezen niet jouw grootste hobby, maar het is belangrijk om dit contract goed door te nemen voor je het ondertekent. Anders ben je straks verplicht iedere dag de afwas te doen.

Maar wat staat er eigenlijk allemaal in een huurcontract? Hier vind je de belangrijkste onderdelen van je huurcontract. Hier kun je onderdelen aan toevoegen of weglaten als dat bij jou van toepassing is. Er zijn ook websites die voor jou een huurcontract op kunnen stellen. Bespreek dit contract goed met je verhuurder en/of huisgenoten en onderteken deze allemaal. Wil je weten welke rechten je hebt als huurder?

Lees dan ook eens:  Welke rechten heb je als huurder.

Nieuwe inrichting, geen verplichting

Ben je niet zo van het inrichten? Soms is er al meubilair en ben je dus snel voorzien. Of de gemeenschappelijke ruimtes zijn al ingericht, dus hoef je je alleen zorgen te maken over je eigen kamer! Lege bierkratten fungeren natuurlijk fantastisch als tafel, maar is dat niet helemaal jouw stijl? Maak dan eerst een lijst met wat je direct nodig hebt, zoals een bed, een bureau, enz. Een gestolen verkeersbord valt niet onder de basisbehoeften. Begin vervolgens met daar wonen, zo ontdek je wat je nog meer nodig hebt en kun je je meubilair uitbreiden. Voor betaalbaar meubilair kun je kijken wat je ouders overhebben, ga shoppen bij de IKEA, of zoek tweedehands bij de kringloop of op Marktplaats. Ga je met nieuwe huisgenoten wonen? Deel dan de kosten!

Verzeker je van een verzekering

Een ongeluk zit in een klein - dronken - hoekje. Sluit daarom een WA-verzekering af als je op jezelf gaat wonen. Hierdoor ben je verzekerd als je ongewild (iets te wild) wat van een ander kapotmaakt.

Sla je (huurtoe)slag

Heb je een eigen voordeur, verdien je minder dan € 425,- per maand en is je huur minder dan € 760,- per maand? Dan krijg je waarschijnlijk huurtoeslag! En geld krijgen is als blutte student natuurlijk altijd fijn. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt en hoeveel je dan krijgt? Klik hier. 

Altijd mee, met gratis OV

Is je studentenkamer dicht bij je opleidingsgebouw en ga je graag in het weekend naar je ouders? Vergeet dan niet om je studenten OV in te stellen om gratis te kunnen reizen in het weekend. Fiets door de weeks naar je studie, zo blijf je in beweging. Lees ook eens:  Zo blijf je fit tijdens je studie. Je kunt natuurlijk ook instellen dat je door de week gratis reist als dat beter uitkomt. Buiten de ingestelde dagen om krijg je met een studenten OV 40% korting op je reiskosten.

Nu ben je helemaal klaar om op jezelf te gaan wonen! En ben je overal op voorbereid. Wil je graag op kamers, maar moet je nog even doorsparen? Check onze vacatures voor goedverdienende banen, zodat je zo snel mogelijk uit huis kan.

 * bron: NOS. (2021, 22 september), NOS - Wooncrisis. Geraadpleegd op 28 december 2021

 

Studentenleven

Nieuwste vacatures

Parttime Keukenmedewerker Zorg

  • Nijmegen
Een betekenisvolle functie in de zorg combineren met werken in de keuken? Bij Albron zoeken ze iemand met een grote affiniteit met de keuken én de zorg!Als keukenmedewerker ga je aan de slag bij meerdere zorginstanties in de omgeving van Arnhem, Br...

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...

Parttime Horecamedewerker PI

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een parttime baan voor langere tijd? Hou jij ervan om veel klantcontact te hebben in een horeca omgeving? Dan hebben wij de functie die bij jou past.Als restaurantmedewerker draag je samen met je team bij aan een goede eetervar...