9 tips om gefocust te blijven tijdens het studeren

18 augustus 2021

1. Jezelf belonen 

Als je weet dat er aan het eind van het hoofdstuk of na een uur een beloning op je wacht (in de vorm van iets lekkers of een kleine pauze) is het makkelijker om het studeren vol te houden. 

2. Cafeïne 

Koffie houdt je alert. Maar kijk wel uit met de hoeveelheid: je hebt je nachtrust ook nodig en van hartkloppingen wordt niemand blij. 

3. Neem tijd om te plannen 

Als het dan toch moet gebeuren, begin je natuurlijk het liefst meteen met studeren, maar het is beter om even de tijd te nemen om een plan te maken. Op die manier kun je gerichter studeren. Splits je grote doel (tentamen leren) op in kleinere taken en plan ze in in je agenda. 

4. Neem pauze 

Regelmatig pauzeren boost je productiviteit en verbetert je concentratie. Je kunt beter niet pauzeren achter je laptop; stap echt even bij het scherm vandaan. Beweging is een goede pauze-activiteit. 

5. Doe een work-out 

Volgens onderzoek kan een halfuur cardio al de verwerkingscapaciteit van je hersenen verbeteren. Ga bijvoorbeeld even hardlopen en wie weet snap je stof ineens veel beter. 

6. Muziek 

Muziek helpt om stress te verminderen. En hoe minder stress, hoe beter jij je kunt concentreren. Je kunt je favoriete nummer opzetten, maar weet wel dat klassieke muziek het beste schijnt te werken. 

7. Dump het internet 

Social media, je appje of de laatste TikTok movie, internet is een venijnige afleider. Ben je niet sterk genoeg, maar heb je je computer wel nodig voor het studeren? Probeer dan eens een programma dat het internet voor een korte periode uitschakelt. 

8. Word zen 

Door mediatie word je relaxter en zou je je langer kunnen concentreren. Neem af en toe een paar minuutjes voor jezelf – het kan vast geen kwaad. Ook mensen die regelmatig aan yoga doen schijnen zich beter kunnen concentreren. Doe dus af en toe een zonnegroetje tussen het studeren door. 

9. Zorg voor een goede nachtrust 

Het is verleidelijk om nog éven door te gaan met blokken, maar je nachtrust is ook belangrijk. Een nachtje doorhalen is niet goed voor je concentratie. 
Studentenleven

Flex Klantenservicemedewerker thuiswerken parttime

  • Arnhem
Ben je op zoek naar een parttime baan die je makkelijk kunt combineren met je studie of andere baan? Hou je ervan om thuis te werken maar wel lekker met mensen in contact te zijn? Lees dan snel verder!Bij DHL Express zijn we op zoek naar klantenser...

Open dag DHL Logistiek

  • Amsterdam
Ben jij 14 juni tussen 15:00 - 19:00 ? Wil je een kijkje in de keuken nemen van DHL? Reageer dan makkelijk via onderstaand formulier.De open dag word georganiseerd op locatie in Nieuw-Vennep (op 20 minuten afstand van Amsterdam)Koerier --> http...

Weekend Verkoopmedewerker Primark

  • Den Haag
Ben jij op zoek naar een leuke (bij)baan naast je studie voor de zaterdag en/of zondag? Dan is deze functie als weekend verkoopmedewerker bij Primark Den Haag perfect voor jou! In deze rol als verkoopmedewerker zorg je ervoor dat de kleding op een ne...