Bloopers in je cv: veelvoorkomende fouten, en hoe je ze kunt voorkomen

Student notities maken
16 oktober 2023

Je curriculum vitae is de eerste indruk die een potentiële nieuwe werkgever van je krijgt. Het is dan ook geen verrassing dat je cv, als jouw visitekaartje, er best een beetje uit mag springen. Hierin heb jij namelijk de kans om wat meer over jezelf en je werkervaring - en dus je levenservaring - te vertellen. Zo kan een bedrijf of instantie mooi zien wat jij als werknemer zoal te bieden hebt.

Check deze 7 stappen voor het perfecte CV

  1. 🌟 Je CV is je visitekaartje; maak er iets moois van dat echt opvalt!
  2. 🚫 Foutjes in je CV? Geen paniek! Een extra check doet wonderen.
  3. 📚 Voorkom een boekwerk; houd je CV kort, bondig en relevant.
  4. 🤔 Twijfel over die bijbaan op je CV? Vraag je af: wat wil de recruiter weten?
  5. 🌈 Opmaak tip: houd het professioneel en vermijd een regenboog aan kleuren.
  6. 🖊 Spelling en grammatica: kleine details die een groot verschil maken!
  7. 🌐 Online aanwezigheid: zorg dat het je kansen vergroot, niet verkleint!

Het komt echter vaak voor dat mensen (onbedoeld) foutjes maken in hun cv. En hoe klein deze ook mogen zijn, ze kunnen wel degelijk de kans op die felbegeerde baan verkleinen. Maar geen paniek! 🚫 Waar kun jij op letten tijdens het schrijven van je curriculum vitae, of welke gebieden verdienen nog een beetje extra aandacht wanneer je deze aanpast voor een vacature? Wij vertellen het je in deze blog! Duidelijke taal De meest opvallende bloopers in een cv zijn toch echt wel fouten in spelling en grammatica. En dat is eeuwig zonde, aangezien slordig taalgebruik ook gewoon heel goed te voorkomen is. De geloofwaardigheid van een kandidaat wordt al snel ondermijnd door incorrecte interpunctie en foutieve werkwoordspelling. Wanneer een werkgever dan ook een cv voor ogen krijgt met veel spelfouten, wordt deze doorgaans al snel aan de kant gelegd.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe zonde zou het immers zijn om te worden afgewezen voor een functie door een verkeerd geplaatste (of missende) d of t? 🤔 Reviseer je cv grondig en maak vooral gebruik van spelling- en grammaticachecks. Tegenwoordig laten veel programma’s en online add-ons het je bovendien al snel weten wanneer je de fout in gaat. We maken allemaal natuurlijk weleens grammatica- of spellingsfouten, Nederlands is immers niet de makkelijkste taal. Maar deze schoonheidsfoutjes kunnen door middel van een frisse blik - desnoods door een vriend of vriendin - al snel worden opgespoord!

Hou je CV kort en bondig

Houd het kort en bondig, punt. Wij snappen dat het verleidelijk is om elk aspect van je professionele leven in je cv op te nemen: jij wilt immers zoveel mogelijk over jezelf vertellen. Maar vraag jezelf af: wat zou de recruiter echt willen weten? 🧐 Toch loont het niet om je cv al te uitgebreid aan te leveren.

Recruiters en werkgevers komen vrijwel altijd tijd tekort: zij zitten doorgaans dus niet te wachten op een boekwerk om door te spitten. Houd de informatie die je deelt dan ook kort en bondig, en ga na welke informatie de potentiële werkgever daadwerkelijk iets heeft.

Je kunt je namelijk afvragen of je vroegere bijbaan in de supermarkt nu echt zo relevant is wanneer je solliciteert op een HRM-functie. Kijk secuur naar wat belangrijk is voor de werkgever om te weten: welke prestaties staan in direct verband met de functie waarvoor je solliciteert? En probeer deze info dan het liefst binnen één, maar maximaal twee pagina’s te bundelen. Cv’s die langer zijn dan dat verliezen, uitzonderingen daargelaten, al snel de aandacht.

Wat helpt om je cv kort en bondig te houden, is je prestaties zo specifiek mogelijk te omschrijven. Het is niet gek dat je je takenpakket op uitgebreide wijze wilt delen, maar een werkgever ziet veel liever wat je zoal met deze skillset hebt bereikt binnen de organisaties waar je werkte. Voorkom saaie opsommingen door specifiek te zijn: gebruik bijvoorbeeld cijfers met meetbare resultaten, zoals de omzet die je hebt helpen verhogen in een bepaald tijdsbestek.

Opmaak en persoonlijke informatie

Heb je de informatie die je wilde delen gefilterd? Dan is het tijd om je te gaan focussen op de lay-out van je cv. De opmaak van een document is vaak één van de eerste dingen die ons opvalt - een flyer of advertentie trekt immers je aandacht door middel van in het oog springende lettertypes en kleuren. Maar laten we eerlijk zijn, je cv is geen plek voor een regenboog aan kleuren of een scala aan lettertypes. 🌈

Professionaliteit wordt in een cv gewaarborgd door een duidelijke opmaak, met consistent lettertypegebruik en fijne koppen. Minimalistisch is hierin het sleutelwoord: kies voor een overzichtelijk en leesbaar lettertype, zoals Arial of Times New Roman, en gebruik niet meer dan twee verschillende lettergroottes. Zorg er ook voor dat je voldoende witruimte overlaat tussen de verschillende onderdelen van je cv, zodat het geheel niet te druk oogt.

Wat betreft persoonlijke informatie, is het belangrijk om alleen datgene te delen wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres zijn uiteraard onmisbaar, maar andere gegevens kunnen soms beter weggelaten worden. Denk bijvoorbeeld aan je geboortedatum, burgerlijke staat, nationaliteit of geslacht. Deze informatie kan namelijk leiden tot onbewuste vooroordelen bij de werkgever, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien bespaar je zo weer wat ruimte op je cv, die je beter kunt gebruiken om je kwaliteiten te benadrukken. 🌟

Lees ook eens: Stel jezelf deze vragen als je je cv samenstelt

Hoe maak je jouw CV professioneel

We kennen allemaal wel iemand die nog steeds diens eerste e-mailadres gebruikt. En hoewel dat in sommige gevallen natuurlijk geen problemen oplevert, kan je je afvragen of een professionele werkgever een e-mailadres gaat mailen met x'jes erin. De digitale tijd waarin we leven biedt bovendien talloze voordelen, maar wel enkel als deze slim worden ingezet. 

Neem dus een kijkje naar de manier waarop jij communiceert met potentiële werkgevers. Is dit via LinkedIn, e-mail of juist via platformen als Instagram of Facebook? Misschien kan het helpen om een zakelijk e-mailadres aan te maken waarmee je kan solliciteren. Of is het bij nader inzien toch verstandig om je Instagramprofiel af te schermen als deze vol staat met feestmateriaal uit die vorige vakantie naar Spanje. Bedenk je dat het internet voor iedereen toegankelijk is, en dat werkgevers je naam vaak wel even door de zoekmachine halen voordat ze je uitnodigen op een gesprek.

🚀 Hulp nodig bij het opstellen van je CV of wil je CV-loos solliciteren via ASA Talent? Ontdek de bruisende vacatures in jouw stad en vind de baan die bij je past! Bekijk hier onze vacatures per stad 🌆

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...

Parttime Horecamedewerker PI

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een parttime baan voor langere tijd? Hou jij ervan om veel klantcontact te hebben in een horeca omgeving? Dan hebben wij de functie die bij jou past.Als restaurantmedewerker draag je samen met je team bij aan een goede eetervar...

Administratief Medewerker

  • 's-Hertogenbosch
Ben jij op zoek naar een tijdelijke baan in juli? Vakantiewerk waar je écht wat leert? En wil je verdere ervaring opdoen in het bedrijfsleven? Dan is deze administratieve functie wellicht iets voor jou!Als administratief medewerker bij Holla krijg...