De beste snacks voor op het werk: gezonde en lekkere ideeën voor tussendoor

Een smoothiebowl
22 februari 2024

We gaan het hebben over een onderwerp dat iedereen wel aanspreekt: snacks! Op het werk, om precies te zijn. Of je nu een drukke professional bent of een toegewijde thuiswerker, we begrijpen allemaal de behoefte aan iets lekkers om die honger of lekkere trek in de loop van de dag te stillen. Maar laten we het verschil maken door te kiezen voor gezonde snacks die tegelijkertijd smakelijk zijn en onze energie opkrikken, om ons zo door die middagdip te helpen. Hier zijn enkele ideeën voor de beste snacks tijdens het werken.

Waarom gezonde snacks op het werk?

Het aanbieden van gezonde snacks op het werk heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele redenen waarom gezonde snacks op het werk belangrijk kunnen zijn.

  • Verbeterde productiviteit: Gezonde snacks kunnen helpen om je energieniveau gedurende de dag op peil te houden. Wanneer je gezonde opties tot je beschikking hebt, blijf je geconcentreerd en alerter, wat de productiviteit ten goede komt.
  •    
  • Gezondheid en welzijn: Gezonde snacks moedigen je aan om gezondere keuzes te maken en kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl. Dit kan leiden tot een lager ziekteverzuim en een algemeen beter welzijn van werknemers.
  •    
  • Vermindering van stress: Het eten van gezonde snacks kan stress verminderen, omdat voedsel met een hoge voedingswaarde kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de gemoedstoestand.

Lees ook eens: Bespaartips voor studenten

Gezonde snack-ideeën

Hieronder vind je diverse gezonde snack-ideeën:

Groenten met hummus

Een schaal met knapperige groenten, zoals wortels, selderij en paprika met heerlijke hummus, is een geweldige keuze voor een gezonde snack. Het biedt de perfecte balans tussen vezels, vitamines en eiwitten, wat je energieniveau op peil houdt.

Griekse yoghurt met fruit en honing

Niets verslaat de romige zaligheid van Griekse yoghurt gecombineerd met vers fruit en een scheutje honing. Dit heerlijke trio zit boordevol eiwitten en antioxidanten, waardoor het een uitstekende keuze is om de honger te stillen en je lichaam te voeden.

Noten

Een handvol gemengde noten, zoals amandelen, walnoten en cashewnoten, is een krachtige snack die je een boost geeft. Noten zitten boordevol gezonde vetten, vezels en eiwitten, wat ze tot een ideale keuze maakt om de trek te stillen en je de rest van de dag energiek te houden.

Havermoutkoekjes met rozijnen (zelf maken)

Havermoutkoekjes zijn niet alleen heerlijk, maar ze kunnen ook een gezonde snack zijn als je de juiste ingrediënten gebruikt. Gebruik volkoren-haver, voeg rozijnen toe voor een natuurlijke zoetheid en houd het suikergehalte laag. Deze koekjes zijn een smakelijke en verzadigende optie.

Rijstwafels met avocado en zeezout

Rijstwafels zijn licht en knapperig, en ze bieden een uitstekende basis voor allerlei toppings. Beleg ze met plakjes avocado en een snufje zeezout voor een smakelijke en voedzame snack vol gezonde vetten.

Gedroogd fruit met magere kwark

Gedroogd fruit, zoals abrikozen of vijgen, gecombineerd met magere kwark, is een heerlijke optie voor de zoetekauwen onder ons. Het biedt een goede balans tussen zoetheid en proteïne, wat perfect is voor een middagsnack.

Rauwkost: wortelen & snoeptomaten

Rauwkost is een uitstekende keuze voor een gezonde en verfrissende snack op het werk. Wortelen, knapperig en vol vezels, bieden een bevredigende crunch terwijl ze een overvloed aan vitamines en antioxidanten leveren. Snoeptomaatjes, met hun sappige zoetheid, voegen een smakelijk contrast toe en voorzien je van extra voedingsstoffen. Deze combinatie van wortelen en snoeptomaatjes is niet alleen heerlijk, maar ook handig om mee te nemen, zodat je op elk moment van de dag van een gezonde traktatie kunt genieten.

Salade

Een verse salade is een veelzijdige en gezonde optie voor een tussendoortje op het werk. Je kunt je salade aanpassen aan je smaak- en voedingsbehoeften door een variatie van verse groenten toe te voegen, zoals komkommer, paprika en tomaten, en eiwitten zoals avocado, kikkererwten of noten. Een lichte dressing, zoals een vinaigrette of yoghurtdressing, maakt de salade compleet. Het is een verfrissende en voedzame keuze die je honger op een gezonde manier stilt.

Restjes van het avondeten

Restjes van je avondeten kunnen een slimme en milieuvriendelijke manier zijn om een smakelijke lunch of snack op het werk te hebben. Als je 's avonds een voedzame maaltijd bereidt, maak dan wat extra om de volgende dag van te genieten. Restjes kunnen variëren van pasta en rijstgerechten tot geroosterde groenten. Zorg ervoor dat je ze veilig bewaart en opwarmt voordat je ze op kantoor eet. Op deze manier verminder je voedselverspilling en geniet je van een zelfgemaakte maaltijd zonder gedoe.

Gezond eten is niet alles

Naast gezond eten zijn er nog andere belangrijke factoren die van invloed zijn op je algehele welzijn en gezondheid, vooral op de werkplek. Hier zijn enkele aanvullende aspecten die van belang zijn:

       
  • Water drinken: Het handhaven van een goede hydratatie is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Dehydratatie kan leiden tot vermoeidheid en verminderde concentratie.
  •    
  • Regelmatige pauzes: Het nemen van korte pauzes gedurende de werkdag is essentieel. Het helpt om stress te verminderen, verbetert de productiviteit en voorkomt overbelasting.
  •    
  • Beweging: Regelmatig bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is, is belangrijk. Het helpt bij het behouden van energie, het verminderen van stress en het verbeteren van je concentratie. 
    (Lees ook: Sporten na het werk)
  •    
  • Slaap: Voldoende slaap is van groot belang. Een goede nachtrust helpt bij het herstellen van energie en mentale helderheid. Zorg dus dat je voldoende uren slaapt, omdat een tekort aan slaap je prestaties en welzijn negatief kan beïnvloeden.

Omgaan met momenten waarop je ongezond hebt gesnackt

Het is menselijk om af en toe toe te geven aan de verleiding van ongezonde snacks. Belangrijk is hoe je met deze momenten omgaat zonder dat het je gezonde eetgewoonten ontspoort. Hier zijn enkele tips:

       
  • Wees niet te streng voor jezelf: Een keer ongezond snacken betekent niet dat al je inspanningen voor niets zijn geweest. Accepteer dat uitglijders deel uitmaken van het proces en focus je op het hervatten van je gezonde gewoonten.
  •    
  • Compenseer op een gezonde manier: Als je merkt dat je een dag minder gezond hebt gegeten, probeer dan de volgende dag wat meer balans aan te brengen. Dit betekent niet dat je maaltijden moet overslaan, maar wel dat je kunt kiezen voor extra groenten of fruit om de balans te herstellen.
  •    
  • Blijf gehydrateerd: Water drinken kan helpen om je lichaam te reinigen en je vol te laten voelen, wat de verleiding om verder te snacken kan verminderen.
  •    
  • Plan vooruit: Als je merkt dat je regelmatig grijpt naar ongezonde snacks uit gemak of gewoonte, probeer dan gezonde alternatieven bij de hand te hebben. Door vooruit te plannen, verklein je de kans op ongezonde keuzes.
  •    
  • Zoek naar de onderliggende oorzaak: Soms is ongezond snacken een reactie op stress, verveling of andere emotionele triggers. Door je bewust te worden van deze triggers, kun je alternatieve manieren vinden om ermee om te gaan, zoals een korte wandeling maken of een paar minuten mediteren.

Het verschil in snackkeuzes tussen fysiek werk en een kantoorbaan

De keuze voor gezonde snacks kan variëren afhankelijk van het type werk dat je doet. Mensen met fysiek veeleisende banen hebben mogelijk andere voedingsbehoeften dan die met een kantoorbaan. Hier is hoe je je snacks kunt aanpassen aan je werktype:

Voor fysiek werk

Bij fysiek werk, waarbij je vaak meer calorieën verbrandt en mogelijk meer spierherstel nodig hebt, zijn snacks met een hoger eiwitgehalte en gezonde koolhydraten belangrijk. Denk aan:

       
  • Eiwitrepen of shakes: Ideaal voor snel spierherstel na intensieve inspanning.
  •    
  • Bananen of andere fruitsoorten rijk aan kalium: Helpen bij het voorkomen van spierkrampen.
  •    
  • Noten en zaden: Voor langdurige energie en het aanvullen van verloren vetten.

Voor een kantoorbaan

Bij een kantoorbaan, waar je mogelijk minder fysieke energie verbruikt, is het belangrijk om snacks te kiezen die je energieniveau stabiel houden zonder te veel calorieën toe te voegen. Focus op:

       
  • Rauwe groenten met dip: Bieden vezels en voedingsstoffen met weinig calorieën.
  •    
  • Fruit: Een natuurlijke bron van suikers voor een snelle energieboost, zonder de crash die bij verwerkte suikers komt kijken.
  •    
  • Volle granen: Zoals volkoren crackers of rijstwafels, die langzame koolhydraten bevatten voor een gestage energievoorziening.

Het begrijpen van de verschillen in voedingsbehoeften kan helpen bij het maken van gezonde snackkeuzes die zijn afgestemd op je werktype. Dit zorgt niet alleen voor betere fysieke prestaties, maar draagt ook bij aan je algemene welzijn en productiviteit, of je nu op een bouwplaats werkt of achter een bureau zit.

Start maar met snacken

Nu je deze heerlijke en voedzame snackopties kent, kun je met vertrouwen en smaak de werkweek doorkomen. Door te kiezen voor gezonde snacks houd je je energieniveau op peil, verbeter je je concentratie en ondersteun je je algehele welzijn. Dus, vul je bureaulade of koelkast met deze heerlijke opties en start met smullen op het werk. Want wie zegt dat gezond niet ook ontzettend lekker kan zijn?

ASA Talent

Nieuwste vacatures

Consultant Amsterdam

  • Amsterdam
Pippi Langkous zei altijd: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" 🌟 Herkenbaar? Dan zou de functie van allround consultant bij ASA Amsterdam perfect voor jou kunnen zijn.Bij ASA Amsterdam is elke dag als allround HR-consult...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...