Bespaartips voor studenten

Allemaal contant geld op een stapel
18 augustus 2021

Mindset

Het belangrijkste is dat je echt wílt besparen. Pas als je daarvan doordrongen bent, doe je bijvoorbeeld minder snel impulsaankopen. Sta je op het punt van afrekenen, denk dan nog eens goed na: heb ik dit echt nodig? Juist de kleine dingetjes samen – een kopje koffie in de kantine of op het station, snel even een snack omdat je honger hebt – tikken behoorlijk aan per maand. Dit heet ook wel de ‘latte-factor’.

Je bespaart minder dan je denkt

Als je een broodje in de kantine laat liggen, en zelf je lunch smeert, betekent dit niet dat je de prijs van dat broodje hebt bespaard. Je hebt immers wel geld uitgegeven aan je lunch. En als je geld hebt bespaard door niet uit eten te gaan, moet je dan niet gaan kiezen om maar een pizza te bestellen ‘want ik heb toch geld bespaard’. Zo werkt het averechts en geef je op den duur misschien wel meer geld uit dan je in eerste instantie had bespaard. Bovendien is besparen niet sparen: het bedrag op je rekening wordt er niet hoger van.

Neem geen pinpas mee

Heb jij vaak de neiging om impulsaankopen te doen? Pin dan een bepaald bedrag en laat je pinpas thuis als je de stad ingaat. Dan kun je niet meer uitgeven dan je zou willen. Bovendien heb je dan ook veel beter zicht op waar je je geld aan uitgeeft. Bewaar het kleingeld dat je overhoudt in speciaal potje of bakje. Voor je het weet heb je het bedrag bij elkaar gespaard waar je de deur mee uit mag.

Boodschappen

- Koop een (tweedehands) vriezer zodat je voordeelverpakkingen kunt kopen en maaltijden kunt invriezen. Koken in meerdere porties is goedkoper! Kost je even een investering, maar dat haal je er op den duur wel uit.
- Maak een lijstje, zodat je nooit de winkel uitkomt met een halve tas aan boodschappen die je niet nodig had.
- Doe één keer per week boodschappen. Zorg dat je (ongeveer) weet wat je gaat eten de komende week, zodat je niet elke dag terug hoeft (en dan weer onnodige dingen gaat meenemen).
- Houd de aanbiedingen goed in de gaten, maar koop geen dingen ‘omdat ze in de bonus zijn’. Koop alsnog alleen wat je nodig hebt.
- Ga met een volle maag naar de supermarkt; dan is de verleiding om allerlei lekkere dingen in je mandje te gooien kleiner.
- Kook zelf, koop geen kant-en-klare maaltijden of afhaalvoedsel.
- Doe boodschappen op de markt, dit kan goedkoper zijn – vooral aan het eind van de dag
- Eet minder vlees, en kies in plaats daarvan voor linzen of bonen.
- Koop diepvriesgroenten: tegenwoordig bevat het ongeveer net zoveel vitaminen als verse groente, maar het is een stuk goedkoper.
- Eet samen met vrienden of huisgenoten: koken is goedkoper als je het voor meerdere personen doet.
- Koop aanbiedingen als ‘de tweede gratis’ samen met je huisgenoten, dan kun je de prijs delen.
- Schoonmaakmiddel maak je zelf door azijn en water te mengen (verhouding 1:1). Stuk goedkoper dan de flesjes uit de supermarkt en werkt net zo goed.
- Vergelijk supermarkten. Het kost nogal wat tijd, maar kan je heel wat besparen. Lidl en Aldi zijn niet overal het goedkoopste in; ook bij de Appie of de Jumbo vind je C-merken.
- Gooi nooit kliekjes weg. Bewaar het voor de volgende dag, zodat je ermee kunt lunchen of avondeten.
- Vervang A-merken eens door B- of C-merken; kijk naar de onderkant van het schap.
- Bij Jumbo krijg je versproducten met de datum van vandaag gratis mee.
- Albert Heijn geeft verse producten met de houdbaarheidsdatum van vandaag 35% korting
- Bij HEMA krijg je vanaf een uur voor sluitingstijd 25% korting op dagverse producten (brood, gebak en vleeswaren met een speciale sticker).
- Gebruik azijn als wasverzachter (ruik je niets van!)

Uitgaan

- Vervang een avondje stappen eens door een huisavond met flessen huiswijn en een goede partygame of Netflix.
- Eet thuis. Je kent het wel: na het stappen nog even een döner halen… Dat tikt aardig aan. Zorg dat je van tevoren goed gegeten hebt of ga ’s nachts voor een tosti die je zelf klaarmaakt.
- Drink tussendoor glazen water.
- Ga naar een happy hour en krijg 1 + 1 gratis. 
- Neem een vast bedrag mee.
- Koop een pitcher bier en deel die met vrienden.
- Start de avond bij vrienden of jezelf en haal drank in de supermarkt.

Studieboeken en -materiaal

- Zoek op Marktplaats naar tweedehands studieboeken.
- Word lid van de studievereniging en krijg op die manier korting op je studieboeken.
- Vraag aan ouderejaars welke boeken je absoluut nodig hebt, en voor welke je een samenvatting kunt kopen.
- Leen boeken in de UB.
- Neem materiaal over van oud-studenten.
- Vergelijk de prijzen van laptops goed met elkaar; elektronicagiganten beconcurreren elkaar.

Verzekeringen

- Neem niet klakkeloos een studentenpakket, maar kijk welke verzekeringen je écht nodig hebt.
- Vergelijk de prijzen van verzekeringen met elkaar. Elk jaar kun je in december overstappen en het is echt de moeite waard om te kijken of je nog wel goed zit.
- Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je een lagere premie. Krijg je dan écht wat, dan zul je zelf een hoger bedrag moeten ophoesten.

Wonen

- Doe (spaar)lampen uit als je weggaat, zet de verwarming niet onnodig hoog en laat de kraan niet eindeloos lopen. Ja, ook als je inclusief betaalt: je betaalt een voorschot voor gas, water en licht en dit moet aan het eind van het jaar worden verrekend met de daadwerkelijke kosten. Je kunt hier dus zeker op besparen – zorg er wel voor dat je huisgenoten meedoen!
- Controleer of je niet te veel aan huur betaalt door de huurcheck van de Huurcommissie te doen.
- Koop geen nieuwe meubelen, maar ga je familie langs, doorzoek kringloopwinkels en breng een bezoekje aan de IJ-Hallen of een andere vlooienmarkt. 

Overig

- Leer hoe je je band moet plakken, hoe je een knoop aannaait en hoe je klusjes in huis doet. Op die manier hoef je je fiets niet naar de fietsenmaker te brengen, en betaal jij een stuk minder als je een bandenplaksetje koopt. Twee linkerhanden? Check Youtube.
- Neem niet elke twee jaar een abonnement met een nieuwe telefoon, maar ga voor sim-only. Dan heb je een veel goedkoper abonnement, want die nieuwe telefoon moet toch door iemand betaald worden (en dat is niet je provider!).
- Zeg je nieuwsbrieven op. Voor je het weet kijk je toch even in de mail van H&M en ligt er alweer van alles in je winkelmandje.
- Maak je cadeautjes zelf. Hoeft echt niet suf te zijn: kijk maar eens op Pinterest of googel op DIY cadeaus.
- Haal een thermosmok of –fles en zet ’s ochtends thuis koffie met ‘ouderwets’ filterapparaat. Stuk goedkoper dan koffie in de kantine, ook een stuk goedkoper dan Senseo.
- Laat kapotte meubels of elektronica repareren bij een Repair Café bij jou in de buurt. Kost je meestal (bijna) gratis.
- Lever oude kleding in bij de H&M en krijg een kortingsbon voor je volgende aankoop.
- Laat je haar knippen door model te zitten voor een kappersopleiding. Ook hebben veel kappersopleidingen een goedkope kapsalon waar leerlingen het vak in de praktijk leren.
- Word proefpersoon bij schoonheidsspecialisten in opleiding en betaal niets voor een wellnessbehandeling.

Vakantie

- Boek geen hotel, maar zoek een kamer of appartement via Airbnb of ga couchsurfen
- Boek vroeg; er zijn nauwelijks meer goede last minute-deals, maar je krijgt vaak wel vroegboekkorting.
- Gebruik de incognito-modus bij het boeken van een vliegticket, zo zien websites niet dat je bepaalde pagina’s voor de tweede keer bezoekt (en kunnen ze geen hogere prijs geven).
- Fake je locatie; vluchten geboekt vanuit welvarende landen zullen een ‘normale’ prijs hebben, terwijl arme landen (Colombia, Chili, El Salvador) nog weleens een goedkopere prijs kunnen opleveren. Is het proberen waard!
- Boek vliegtickets vanaf een goedkoop vliegveld; vliegen vanaf Eindhoven, Rotterdam of Eelde (Groningen) is vaak goedkoper. Woon je dicht bij de grens, dan kunnen Zaventem en Charleroi (België), Weeze, Bremen of Münster-Osnabrück (Duitsland) een goedkopere optie zijn.
- Boek vliegtickets naar een goedkoop vliegveld; steden als New York en Londen zijn bereikbaar vanaf verschillende luchthavens. Check welke reistijd je er voor over hebt om op je plaats van bestemming te komen en hoe duur de reis vanaf het vliegveld naar jouw hotel/appartement is.
- Dinsdagmiddag (15.00 uur) schijnt het moment te zijn waarop vliegtickets het goedkoopst zijn.
- Gebruik websites als Google Flights, Kayak, Skypicker en Skyscanner.
- Gebruik ter plekke het plaatselijke openbaar vervoer: vaak spotgoedkoop en lekker onder de locals!

Geldzaken

Nieuwste vacatures

Consultant Amsterdam

  • Amsterdam
Pippi Langkous zei altijd: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!" 🌟 Herkenbaar? Dan zou de functie van allround consultant bij ASA Amsterdam perfect voor jou kunnen zijn.Bij ASA Amsterdam is elke dag als allround HR-consult...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...

Zaterdaghulp parttime Theater Hangaar

  • Leiden
Wil jij werken bij dé langstlopende Musical van Nederland? Ga dan aan de slag als allround theatermedewerker bij de TheaterHangaar in Katwijk! Hier draait Soldaat van Oranje – de musical inmiddels al meer dan 13 jaar!Op zaterdag speelt Soldaat van...