Generatie Z en technologie: hoe je ChatGPT gebruikt om te solliciteren

3 vrouwen
11 juli 2023

Sollicitatiebrieven schrijven, je sollicitatiegesprek voorbereiden en het doorlopen van meerdere stappen gedurende de vervolgprocedure. Het sollicitatieproces kost je veel tijd en inspanning. Omdat de huidige arbeidsmarkt continu in beweging is en volstroomt met ambitieuze en gemotiveerde kandidaten van verschillende generaties, is het belang van een overtuigende motivatiebrief en CV des te groter. Je kwaliteiten en skills presenteren vraagt tegenwoordig om een gestructureerde en doelgerichte aanpak.

Waarschijnlijk gebruik jij al bij het vinden van je vacatures social media, maar wist je dat ChatGPT een effectieve tool is bij het sollicitatieproces? Wacht niet langer en bespaar jezelf veel gedoe met het gebruik van deze innovatieve AI-chatbot! Wij vertellen je alle ins en outs die je moet weten om de chatbot effectief te gebruiken tijdens jouw banenjacht!

De invloed van kunstmatige intelligentie

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft onze interactie met technologie drastisch veranderd. Veel van onze werkprocessen worden geautomatiseerd en dit zien we ook terug in het sollicitatieproces van vandaag de dag. De innovatieve technologie heeft ervoor gezorgd dat het solliciteren sneller en efficiënter verloopt. Vroeger ging je naar het uitzendbureau om jezelf als kandidaat in te schrijven en te solliciteren. Anno nu schrijf je jezelf in via een online sollicitatieformulier en maak je met behulp van een video-interview kennis met een potentiële werkgever.

Social media is een waardevolle tool om je droombaan te vinden. Op social media-platformen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Whatsapp leg je gemakkelijk en op een laagdrempelige manier contact met een toekomstige werkgever. Vragen over vacatures kun je zonder schroom stellen en dit maakt de weg naar een sollicitatiegesprek een stuk gemakkelijker. Na het invullen van een kort sollicitatieformulier kun je direct online reageren op een of meer vacatures. Het uploaden van je CV en een motivatiebrief neemt weinig tijd in beslag.

Verschillende generaties, verschillende behoeften

De kandidatenpool van nu bestaat uit werkzoekenden van uiteenlopende generaties waaronder de babyboomers, Generatie Y, Z en Z. Al deze generaties hebben andere waarden, behoeften en prioriteiten als het op werk aankomt. Geen generatie is hetzelfde en dat stelt werkgevers voor een uitdaging bij de vormgeving van het wervingsproces. Als werkzoekende heb je verschillende belangen en stel je uiteenlopende wensen aan een toekomstige werkgever.

Wat is kenmerkend voor Generatie Z?

Generatie Z is een aantrekkelijke doelgroep voor veel organisaties. De digital natives die tot deze generatie behoren, zijn flexibel ingesteld en waarderen een goede werk- en privébalans. Daarnaast is een positieve werksfeer en een veilige werkomgeving belangrijk. Snelheid staat bij Generatie Z centraal. Voor Generatie Z is een medium zoals Facetime daarom ideaal. De snelheid van dit medium is het belangrijkste voordeel. Een persoonlijke begeleiding of een online cursus met collega’s zijn kansen die Gen Z met beide handen aanpakt. Generatie Z vindt feedback van een werkgever noodzakelijk voor persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk contact heeft voor hen een positieve uitwerking voor Gen Z-werkzoekenden.

Omdat Generatie Z verlangt naar menselijke interactie op de werkvloer, kan de digitalisering van het werk ook beperkingen opleggen. Behoor jezelf ook tot Generatie Z, en wil je graag een werkplek met menselijke touch? Leg bij je manager voor of jij en je collega’s kunnen videobellen in plaats van de wekelijkse werkbesprekingen. Gen-Z behoort tot de meest sceptische generatie en verlangt duidelijkheid en transparantie bij het solliciteren naar een (bij)baan. Het vermelden van een salaris, een proefwerkdag en duidelijkheid over de balans tussen thuis en op kantoor werken zijn voor deze generatie zeer relevant. Generatie Z staat voor positiviteit en geeft de voorkeur aan een duidelijke vacaturetekst met aantrekkelijke visuele beelden!

Zo helpt ChatGPT jou bij je sollicitatieproces

Een aantrekkelijk geschreven CV speelt een belangrijke rol bij het uitnodigen van een kandidaat. ChatGPT is een van de meest geavanceerde taalmodellen en is in staat om natuurlijke taal te begrijpen en antwoorden te geven op uiteenlopende vragen en onderwerpen. ChatGPT is een ideaal hulpmiddel als je twijfelt over je schrijfskills. De chatbot helpt je met het schrijven van sollicitatiebrieven op basis van het ‘prompt’ dat je hem geeft. Daarnaast is de AI-tool in staat om de belangrijkste zaken in een vacature te onderstrepen.

Ben je uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek, maar weet je niet hoe je jezelf goed presenteert? No worries! ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van de juiste vragen over het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan de AI-bot hulp bieden bij het oefenen van een rollenspel en je lastige vragen over de bedrijfssector stellen. Zo kom je tijdens een real life gesprek krachtiger en zelfverzekerder over.

Tips voor maximale impact met ChatGPT

Of je nu ChatGPT inzet voor het schrijven van je sollicitatiebrief of alleen toepast bij het oefenen van je eerste gesprek, met onderstaande tips ben je verzekerd van succes.

  • Zorg dat je duidelijke en specifieke vragen stelt
  • Evalueer na afloop de geschreven sollicitatie
  • Evalueer kritisch de door ChatGPT gegenereerde antwoorden
  • Maak gebruik van zelfkennis en de AI-tool
  • Zorg ervoor dat je je goed inleest en je geschreven kennis kunt beargumenteren in een real life gesprek

ChatGPT als aanvullende tool voor je banenjacht

ChatGPT is een verrassend, waardevolle tool om je sollicitatieskills naar een hoger niveau te tillen. De chatbot bespaart je veel tijd en biedt nieuwe inzichten bij het solliciteren. Ondanks de vele kwaliteiten van ChatGPT, is het belangrijk dat je rekening houdt met de beperkingen. De chatbot is geen menselijke personal trainer of coach. Doe daarom ook altijd zelfonderzoek naar het bedrijf of functieprofiel en check de geschreven sollicitatiebrieven nauwkeurig. De menselijke touch kan je van een chatbot niet verwachten.

Wees eerlijk en blijf tijdens het sollicitatiegesprek jezelf. In the end ben jezelf de persoon die het bedrijf aanneemt en de chatbot is niet in staat om je bij alle taken te ondersteunen. Zie ChatGPT als aanvullende tool voor je banenjacht. Generatie Z, maak dus gebruik van de kwaliteiten van deze chatbot en combineer dit met jouw persoonlijke kennis voor meer succes tijdens je zoektocht naar die droom(bij)baan.

Sollicitatietips

Nieuwste vacatures

Vakantiewerk administratief

  • Enschede
Ben jij op zoek naar een flexibele vakantiebaan waarbij je niet alleen lekker kunt bijverdienen, maar ook volop kunt genieten van je vakantie? Dan ben je bij ASA Enschede aan het juiste adres! We zijn momenteel op zoek naar gemotiveerde administratie...

Parttime Keukenmedewerker Zorg

  • Nijmegen
Een betekenisvolle functie in de zorg combineren met werken in de keuken? Bij Albron zoeken ze iemand met een grote affiniteit met de keuken én de zorg!Als keukenmedewerker ga je aan de slag bij meerdere zorginstanties in de omgeving van Arnhem, Br...

Administratief Medewerker Parttime

  • Eindhoven
Ben jij een ervaren multitasker en sta je te popelen voor een nieuwe uitdaging waar je jouw organisatorische talenten kunt aanspreken en verder ontwikkelen? Dan is DPO2 op zoek naar jou!We zoeken een administratief medewerker die ons team komt ver...