In welk archetype van Gen-Z herken jij jezelf?

3 vrouwen
22 maart 2023
Onderzoeksbureau Sparkey heeft onderzoek gedaan naar Generatie Z. Daarbij hebben ze ondervonden dat deze generatie in vier archetypes ingedeeld kan worden. Gesegmenteerd op de volgende eigenschappen: status & show, maatschappelijkheid & duurzaam, sociaal & actief, ambitie & persoonlijke ontwikkeling, behoudend & traditioneel en onzekerheid & structuur.

Note: Gen-Z wil juist niet in een zogenoemde box geplaatst worden. Net zoals we dit ook niet bij andere generaties kunnen doen, echter maak dit het voor bedrijven wel een stuk gemakkelijker. Dit begrijpen we. Pas daarom op met 'boxen' gebruiken en kies al-tijd voor een persoonlijke aanpak. Ieder bewandelt zijn of haar unieke weg. En daar is GEN-Z hét levende voorbeeld van.


1. Structuurwensers

De structuurwensers, 27% van de groep, worden gekenmerkt door een bovengemiddeld hoog zelfvertrouwen en als richtingzoekend. Ze scoren bovengemiddeld op status & show én ook op onzekerheid & structuur. Want als je gewoon oké bent, met wie je bent, heb je geen status of show nodig. Ze leven in het hier-en-nu en hebben nog geen duidelijk pad uitgestippeld voor later. Deze groep heeft een minder sterke voorkeur voor specifieke merken en kan daardoor ook sneller verleid worden door andere merken. Ze zijn dus sneller beïnvloedbaar, mits jij een goed verhaal hebt.


2. Positivo's

De positivo's (10%) neigen naar een gemiddeld hoog zelfvertrouwen én voelen zich meer thuis als richtingzoekenden. Ze scoren bovengemiddeld op alle bovengenoemde eigenschappen, waarbij ambitie en persoonlijke ontwikkeling het minst worden benoemd. Familie en vrienden staan voor dit archetype op nummer één. Ze dromen over een leven met veel vrijheid en de wereld ontdekken (met of zonder baan). Ook maken ze bewustere keuzes m.b.t. onze mooie wereld. Ze zetten zich in voor het klimaat en kopen vintage kleding. Ze houden ook niet van commerciële merken en zijn fan van een écht merkverhaal. Kleine merken hebben de voorkeur.


3. Zelfredzamen

De zelfredzamen, de grootste groep met maar liefst 37%, kenmerkt zich door hen hoge zelfvertrouwen en als richtinggevenden. Ze scoren bovengemiddeld op de eigenschappen: sociaal en actief én ambitie en ontwikkeling. Daarnaast scoren ze onder-gemiddeld op behoudend en traditioneel én onzekerheid en structuur. Yes, deze groep weet wat hij en zij wil. Zo willen ze niet van 9 tot 5 werken, zetten ze zich actief in voor het klimaat, is tweedehandskleding onwijs populair en willen ze gewoonweg hét verschil maken. Ze weten dat social media grofweg fakenews is en trappen niet in van die commerciële merkverhalen. Een écht verhaal met een bewuste achtergrond, waarbij ze zich goed voelen, van deze merken worden ze (loyale) fans.

Dit artikel vind je vast ook interessant: Hoe vergroot je zelfvertrouwen op het werk? Praktische tips en stappen

4. Wendbaren

And last, maar zeker not least, de wendbaren. Ze vormen 26% van de groep en verhouden zich als richtingzoekenden met een laag zelfvertrouwen. Ze scoren op de meeste eigenschappen onder-gemiddeld, behalve op onzekerheid en structuur. Dit zegt het al, ze weten niet precies wat ze willen en zijn erg gemakkelijk beïnvloedbaar. Ze vinden het belangrijk dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. Ook zij hebben nog geen pad uitgestippeld, zijn zoekende en laten het leven wat meer op zich afkomen. Daardoor leven ze ook in het hier-en-nu. Een fijn gezin, tevreden leven en gezonde kinderen, dat is wat telt voor ze. Bio-food en zogenoemde klimaataanpassingen vinden ze snel te duur. Goedkope winkelketens zijn meer hen ding. Ook zij hebben een minder sterke voorkeur voor een merk en het verhaal. Goedkoper is beter, want het leven is al zó duur.


Wil jij meer te weten komen over Gen-Z? Vraag dan snel hier onze Gen Z trendpaper aan!
ASA Talent

Nieuwste vacatures

Facilitair Zorg medewerker Ziekenhuis Parttime

  • Nijmegen
Ben jij op zoek naar een dynamische rol waarin je een cruciale bijdrage kunt leveren aan een schone en comfortabele zorgomgeving voor de patiënten van RadboudUMC in Nijmegen? Pak dan nu deze geweldige kans! We zoeken enthousiaste facilitair zorgmedew...

Hospitality medewerker Apenheul

  • Apeldoorn
Wil jij graag deel uitmaken van ons enthousiaste team in Apeldoorn bij Apenheul? Als jij een passie hebt voor gastvrijheid en het vermogen om mensen een geweldige tijd te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou!Als Hospitality Medewerker ben jij he...

Acceptant Construction All Risk

  • Alkmaar
Wil je opgeleid worden in de rol van acceptant Construction All Risk of heb je al ervaring? Lees dan snel verder!Als acceptant heb je contact met zowel agenten (bemiddelaars) als verzekeraars. Je draagt zorg voor het opmaken, accepteren en muteren...